Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καρντάσηδες» οι Πούτιν και Ερντογάν προκαλούν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρώπη με την τριπλή συμφωνία τους. Πολιτική για τη Συρία, Πυρηνική, Πυραυλική με τους S-400. Κύριο

«Οι σχέσεις μας είναι καλύτερες από ποτέ» διαβεβαιώνουν και οι δύο, οι οποίοι στο τέλος του 2015 είχαν φτάσει στα όρια της ρήξης, μετά την κατάρριψη σοβιετικού πολεμικού από την Τουρκία για ...παραβίαση του εναέριου χώρου της.

Πυρηνικό αντιδραστήρα στην Τουρκία θα κατασκευάσει η Ρωσία

Η τελετή για τον θεμέλιο λίθο θα γίνει σε δύο με τρεις εβδομάδες παρουσία των δυο ισχυρών ηγετών
Είναι το τρίτο σκέλος της στενής συνεργασίας τους, άγνωστο πόσο θα διαρκέσει, αν ληφθούν υπόψη οι συγκρούσεις μεταξύ του;, ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν. Τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα ετοιμάζεται να κατασκευάσει η ρωσική εταιρεία Rosatom στο Akkuyu της Τουρκίας το 2023, όπως δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πέρας της συνάντησής τους στο ρωσικό τουριστικό θέρετρο Σότσι.

Μάλιστα, η τελετή για τον θεμέλιο λίθο θα γίνει σε δύο με τρεις εβδομάδες παρουσία των δυο ισχυρών ηγετών. Το κλίμα σε αυτή την συνάντησή τους ήταν εξαιρετικό. Αμφότεροι έκαναν λόγο για «πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων», οι οποίες επέστρεψαν στο προ της κρίσης επίπεδο που είχε προκαλέσει η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας το 2015.

«Συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε τους δεσμούς μας» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι σχέσεις Άγκυρας και Μόσχας έχουν φθάσει σε ένα «πολύ προχωρημένο επίπεδο».

Ο κ.Ερντογάν επανέλαβε την επιθυμία της Τουρκίας να αυξήσει το διμερές εμπόριο στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά για να επιτύχει αυτό τον στόχο, είπε ότι θα πρέπει να αρθούν όλοι οι περιορισμοί κατά της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου και της απαγόρευσης θεώρησης βίζας για τους επιχειρηματίες.

Πέρα από την ενίσχυση των σχέσεων στον ενεργειακό και εμπορικό τομέα, στο μαραθώνιο τετ-α- τετ των δυο ηγετών κυριάρχησαν η Συρία, αλλά και η αμυντική συνεργασία με την αγορά των ρωσικών S400 από
την Τουρκία.

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

Την «πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας», που είχαν διαταραχθεί από την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στα συροτουρκικά σύνορα, διαπίστωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι.
Ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο ρωσικό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας κατόπιν πρόσκλησης του Ρώσου ομολόγου του. Στις δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους μετά τις κατ' ιδίαν συνομιλίες που είχαν, οι δύο ηγέτες συνέπεσαν στην εκτίμηση ότι οι τριμερείς διαβουλεύσεις της Αστάνα, στις οποίες συμμετέχει και το Ιράν, έχουν αποδώσει καρπούς αναφορικά με την επίλυση του συριακού προβλήματος.

Επιφυλάξεις

Νωρίτερα, προτού απογειωθεί για το Σότσι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει επιφυλάξεις για την κοινή δήλωση που υπέγραψαν το Σάββατο οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν για το Συριακό, στην οποία τόνιζαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική, παρά μόνο πολιτική επίλυση του προβλήματος. «Αν η στρατιωτική λύση είναι εκτός συζήτησης, τότε όσοι έχουν στρατεύματα εκεί θα έπρεπε να φύγουν», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει δεκατρείς στρατιωτικές βάσεις επί συριακού εδάφους και οι Ρώσοι πέντε. Eπανέλαβε επίσης τις γνωστές θέσεις του για το κουρδικό καντόνι Αφριν της περιοχής και υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας της Τουρκίας με τη Ρωσία σε ό,τι αφορά τις νέες πρωτοβουλίες στη Συρία. Παρέλειψε, ωστόσο, να αναφερθεί στην παρουσία στρατιωτικών στρατευμάτων της δικής του χώρας στη βόρεια Συρία.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση κυριάρχησαν ζητήματα οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας. Ο πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε ότι η κατασκευή του τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου από τη ρωσική εταιρεία Rosatom θα ξεκινήσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί το 2023.

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαπίστωσε ότι οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκαν το πρώτο οκτάμηνο του 2017 κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, αν και ζήτησε να εκλείψουν τα τελευταία κατάλοιπα των ρωσικών κυρώσεων.

Σε Κατάρ, Κουβέιτ

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, ο Τούρκος πρόεδρος αναμενόταν να συζητήσει με τον οικοδεσπότη του τις «τελευταίες λεπτομέρειες» γύρω από την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400. Το περασμένο Σάββατο, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η εν λόγω αγορά –για την οποία η Αγκυρα έχει ήδη καταβάλει προκαταβολή– έκλεισε «οριστικά». Αναχωρώντας από το Σότσι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί το Κατάρ και το Κουβέιτ.

 

Πολυμέσα