Γ. Κουρής: Η αλήθεια των αριθμών για το έλλειμμα- κλειδί του 2009

Ο γνωστός οικονομολόγος και σχολιαστής, επί χρόνια γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Κουρής αποκαλύπτει την πραγματικότητα για ένα θέμα-κλειδί της οικονομικής πορείας του τόπου και της κρίσης. Σκιασμένο από σκοπιμότητες και άθλιες μεθοδεύσεις. Τα στοιχεία του πίνακα που παραθέτει πείθουν πέρα από κάθε αμφιβολία.

Τελευταία έχει γίνει πολύς θόρυβος πάνω στο ποια κυβέρνηση φταίει που μπήκαμε στα μνημόνια και παρέσυρε έτσι σε συνεχή ύφεση την οικονομία και λιτότητα διαρκείας σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Στο πρόσφατο βιβλίου του πρώην υπουργού Οικονομικών της ΝΔ Γ. Παπαθανασίου όπου εξιστορείται η δημοσιονομική πολιτική το 2009 προ των εκλογών του Οκτωβρίου και για ποιους λόγους υπήρξε αναγκαστικά αύξηση του ελλείμματος σε διαχειρίσιμα όμως επίπεδα, βγήκε ανταπάντηση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ μέσω δημοσιοποίησης στην Καθημερινή και το Έθνος ενός εσωτερικού ενημερωτικού σημειώματος της ΤτΕ όπου υποστηριζόταν ότι το έλλειμμα του 2009 θα ξεπερνούσε το διψήφιο νούμερο και άρα τα Δημόσια οικονομικά δεν ήταν διαχειρίσιμα.

Ελάχιστοι ασχολήθηκαν με το γεγονός ότι η ΤτΕ συλλέγει διαφορετικές στατιστικές από ότι το υπ. Οικονομικών και ότι δεν υπάρχει μια και μόνο έννοια στην περιγραφή του ελλείμματος του προϋπολογισμού του κράτους. Δεν ασχολήθηκαν κυρίως για λόγους προπαγάνδας εφόσον οι διαφορές είναι σημαντικές και οδηγούν σε διαφορετικά πολιτικά συμπεράσματα. 

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η μεν ΤτΕ συλλέγει στοιχεία που αναφέρονται στον Κρατικό προϋπολογισμό σε ταμειακή βάση, ενώ το υπ. Οικονομικών μέσω του ΓΛΚ συλλέγει στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης σε εθνικολογιστική βάση. Το ΓΛΚ επομένως βλέπει την γενικότερη εικόνα των οικονομικών του Δημοσίου, που είναι η πλέον σωστή και βάσει αυτών των στοιχείων μας ελέγχει η ΕΕ και οι διεθνείς οργανισμοί. Αν αυτή η γενική εικόνα αποτελεί το 100, τότε τα στοιχεία της ΤτΕ, που βλέπουν μόνο το σε στενή έννοια κράτος, αποτελεί το 70. Παράλληλα τα ταμειακά στοιχεία της ΤτΕ διαφέρουν σημαντικά από αυτά που καταγράφονται σε εθνικολογιστική βάση όπου οι τακτοποιήσεις δαπανών και εσόδων μπορεί να αλλάξουν ουσιαστικά την τελική εικόνα.

Κάτω από αυτό το πρίσμα των σημαντικών διαφορών (υπάρχουν και άλλες μικρότερες διαφορές), ο τρόπος καταγραφής και δημοσιοποίησης του Δημόσιου ελλείμματος αλλάζει τα συμπεράσματα σε βαθμό που κρίνεται αν πρέπει ή δεν πρέπει μια χώρα να μπει σε μνημόνιο (βλέπε πίνακα). Ακόμα δε και αν ήταν προαποφασισμένο στις Βρυξέλλες «το κακό παιδί» η Ελλάδα να συμμορφωθεί μέσα από μνημόνια, η ένταση των μέτρων λιτότητας που απαιτούνται όταν το έλλειμμα είναι γύρω στο 10% είναι πολύ πιο χαλαρή από το δυσθεώρητο 15,4% που τελικά επισημοποιήθηκε και συνέθλιψε τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Επί μια σχεδόν δεκαετία, μετά το 1999, τα ταμειακά στοιχεία της ΤτΕ για τον Κρατικό προϋπολογισμό δείχνουν μεγαλύτερο έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ από ότι πραγματικά υπάρχει βάσει των στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης η οποία αποτελεί την θεμελιώδη απεικόνισης του Δημοσίου. Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης είναι έως και 3 μονάδες μικρότερο από ότι τα ταμειακά στοιχεία της ΤτΕ, γεγονός το οποίο οφείλεται στα θετικά χρηματικά υπόλοιπα που υπάρχουν στο ευρύτερο Δημόσιο. Κυριότερο όλων, τα έτη 2008-2010 η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου αναδρομικά πρόσθεσε αναίτια στο έλλειμμα του 2008 χρέη κυρίως των νοσοκομείων και έτσι προέκυψε διόγκωση τουλάχιστον κατά τρις ποσοστιαίες μονάδες. 

Ταυτόχρονα οι δαπάνες του 2009 διογκώθηκαν με προχρηματοδοτήσεις αναγκών που έπρεπε να γίνουν το 2010, επίσπευση επιστροφής φόρων χωρίς έλεγχο (άρα μείωση εσόδων) και μεταφορά στον κρατικό προϋπολογισμό των χρεών 17 ΔΕΚΟ που δεν ανήκαν στην Γενική Κυβέρνηση και δεν επιβάρυναν στο παρελθόν τα ελλείμματα. Παρόμοια τακτική παραποίησης των δημοσιονομικών στοιχείων ακολουθήθηκε και το 2010. Το αποτέλεσμα ήταν ένα έλλειμμα που με χρηστή δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε το 2009 να περιοριστεί σε ένα όριο όχι πάνω από 10%, να ξεφύγει πάνω από κάθε λογική.

Παραδόξως, την διετία 2011-2012 επανέρχεται η παραδοσιακή διαφορά στα στοιχεία ΤτΕ και ΓΛΚ. Δηλαδή το έλλειμμα του Κρατικού προϋπολογισμού είναι μεγαλύτερο από αυτό της Γενικής Κυβέρνησης όπως και τα προ 2009 χρόνια. Αυτό οφείλεται κυρίως στην επιτήρηση της ΕΕ που οδήγησε σε εξορθολογισμό των στατιστικών της Ελλάδας και συνέπεια στην καταγραφή των στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης. Δημιουργήθηκε όμως ένα μεγάλο πρόβλημα με την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων που αποφασίστηκε την περίοδο 2009-2010. Άλλαξαν αναδρομικά και για πολλά έτη του παρελθόντος τα στοιχεία που καταγράφει επίσημα η ΕΕ και καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση. Τώρα επισημοποιείται ότι τα κρίσιμα έτη 2001-2002, όταν κρίθηκε δηλαδή η επάρκεια της Ελλάδας να μπει στην Ευρωζώνη, αναδρομικά αμφισβητείται η ένταξη μας γιατί αντί του ορίου 3% που ίσχυε, το έλλειμμα του Δημοσίου καταγράφεται ότι είναι διπλάσιο και εκτός κριτηρίων εφόσον φτάνει το 6%.

 pinkour

pinkou2r

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018 00:55

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline