Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος: Το βιβλίο- συμβολή στην Ιστορία του Γιάννη Πριόβολου

Μία διάλεξη η οποία προέκυψε εκτάκτως μου στέρησε τη χαρά, την πνευματική ηδονή θα έλεγα, να παρακολουθήσω την παρουσίαση του βιβλίου του στρατηγού εα Γιάννη Πριόβολου και για να παίξω τίμια απέναντι στον αναγνώστη, Διοικητή μου κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο 2ο Τάγμα Διαβιβάσεων.

«Εθνικιστική «αντίδραση» και Τάγματα Ασφαλείας. Εμφύλιος και αντικατοχικός πόλεμος 1943-1944»
Αν μου ζητούσε κάποιος να χαρακτηρίσω το βιβλίο με μία λέξη θα ήταν πολύ εύκολο.
«Έντιμο». Αυτή θα ήταν η λέξη.

Στα πεντακόσιες πενήντα σελίδες ο συγγραφέας δεν παραθέτει την προσωπική του άποψη αλλά πλήθος τεκμηρίων και παραπομπών.
Το βιβλίο είναι δύσκολο, γεμάτο, ιστορικό και πρωτότυπο.

Ο όρος εθνικισμός στο βιβλίο περιγράφει την πολιτική και ιδεολογική αντίπαλη, αυτή η πλευρά έβλεπε ως εχθρό του έθνους τους κομμουνιστές. Σ αυτή την πλευρά εντάχθηκαν κατά κύριο λόγο στρατιωτικοί και οι δογματικοί της έννοιας έθνος.

priovolosΤα Τάγματα Εθνικής Ασφαλείας ήταν η εθνικιστική αντίδραση τα οποία δημιουργήθηκαν με σκοπό να κάμψει την παρέμβαση του ΕΑΜ ενάντια στις τοπικές συνεργαζόμενες τοπικές αρχές.

Πλήρης έρευνα του συγγραφέα σε Κρατικά και στρατιωτικά αρχεία, σε αρχεία Μουσείων και επίσης καθώς και βιωματικές μαρτυρίες καταδεικνύουν με αδιάψευστα στοιχεία τον τρόπο δράσης των εμπλεκομένων παρατάξεων.
Ο συγγραφέας λαμβάνει και εκθέτει τα συμπεράσματά του για το πλαίσιο ηθικής των οργανώσεων και των μελών τους.
Ο συγγραφέας δεν τίθεται ούτε με τους νικημένους ούτε με τους νικητές αλλά πορεύεται με την ιστορική έρευνα, χωρίς στρογγυλέματα χωρίς να ερωτοτροπεί με τις ιδεολογικές του αναφορές, τις κοινωνικές του καταβολές και τις πολιτικές του απόψεις.

Παρατίθενται πολλά γεγονότα όχι μυθιστορηματικά αλλά πάντα με βιβλιογραφικές αναφορές και παράθεση ονομάτων, με τέτοια τεκμηρίωση δύσκολα μπορεί να αμφισβητήσει κάποιος τα γραφόμενα.
Αυτό το βιβλίο χρειάζεται να το μελετήσουν και οι μεν και οι δε. Να ξέρουν όλοι την ποιότητα των νικητών και των ηττημένων. Να κατανοήσουν πλήρως την ιστορία ώστε να μην επαναληφθεί ούτε ως κωμωδία, ούτε ως τραγωδία.

Κύριε Διοικητά σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία να μάθω.
Γιάννης Πριόβολος: « Εθνικιστική «Αντίδραση» και ταγματα Ασφαλείας. Εμφύλιος και αντικατοχικός πόλεμος 1943-1944», εκδόσεις Πατάκη, σελ 557 Αθήνα 2018

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα