Σταύρος Θεοδωράκης: Γιατί φεύγουν οι ελληνικές επιχειρήσεις

Δεν το έκανε ο κ. Τσίπρας, δεν το τόλμησε. Αν θέλει, λοιπόν, να συμβάλει στον πολιτικό διάλογο με όρους κανονικότητας, πρέπει να τελειώσει οριστικά με τη ρητορική του μίσους εκείνης της περιόδου που άφησε ανοικτά τραύματα στην ελληνική κοινωνία.


Πάμε, όμως, και στο σημαντικό θέμα που θέτει η κυρία Φώφη Γεννηματά, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Πάμε στο θέμα της ανάπτυξης.
Λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης πήρα ένα e-mail από έναν φίλο που διατηρεί μια εμπορική επιχείρηση στην Ακαδημίας. Είχα περάσει πρόσφατα από το μαγαζί του, τον βρήκα σε απόγνωση και μου είπε: «Αντί να στα πω, θα στα γράψω». Μου έστειλε, λοιπόν, ένα e-mail.
«Αγαπητέ Σταύρο, κάνοντας μια τακτοποίηση στα τιμολόγια του 2017, παρατήρησα ότι το 1/3 των προμηθευτών μου είτε έκλεισαν την εταιρεία τους στην Ελλάδα και πλέον επιχειρούν από το εξωτερικό, είτε τους κατάπιε η «μαμά» εταιρεία του εξωτερικού, η οποία πλέον πουλάει απευθείας στην Ελλάδα, χωρίς την εμπλοκή της στο ελληνικό φρενοκομείο».

«Για να στο πω και διαφορετικά» –γράφει ο φίλος από την Ακαδημίας- «οι περισσότερες εταιρείες είτε μεταναστεύουν στη Βουλγαρία και την Κύπρο, είτε παραχωρούν τη δραστηριότητά τους στις μητρικές τους εταιρείες στη Γερμανία και την Ολλανδία. Σου αναφέρω αναλυτικά τις εταιρείες που άλλαξαν ρότα για να σωθούν».

Ακολουθεί ένας αναλυτικός κατάλογος από δεκάδες εταιρείες και τη νέα τους έδρα. Βουλγαρία, Βουλγαρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Γερμανία, Γερμανία, Κύπρος, Κύπρος, Κύπρος και πού και πού Ιταλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Τουρκία. Και γιατί φεύγουν; Είτε μικρότεροι φόροι, είτε μικρότερες εργοδοτικές εισφορές, είτε απλό και σταθερό φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο και βέβαια πάντα ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, εύκολος τραπεζικός δανεισμός και διευκόλυνση στη συμμετοχή σε κοινοτικά προγράμματα στις περισσότερες χώρες.

Εάν, λοιπόν, υπήρχε ένας οδηγός επιχειρηματικής απόδρασης, θα είχε τίτλο «Διαλέξτε πού θέλετε να αποδράσετε». Αλβανία 15% φόρος, 20% ΦΠΑ, Βουλγαρία 10% φόρος, 20% ΦΠΑ, Κύπρος 12,5% φόρος, 19% ΦΠΑ, Ουγγαρία 10% φόρος, 27% ΦΠΑ, Ιρλανδία 12,5% φόρος, 23% ΦΠΑ, Ρουμανία 16% φόρος, 20% ΦΠΑ, Σερβία 15% φόρος, 20% ΦΠΑ, Σκόπια 10% φόρος, 18% ΦΠΑ. Δηλαδή –για να μην τα διαβάσω όλα- στις μικρομεσαίες χώρες της Ευρώπης έχουμε κατά μέσο όρο 14% φόρο και 19% ΦΠΑ και στις μεγάλες χώρες, στις ισχυρές ...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ (Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης): Δεν έχουν ανάπτυξη, όμως.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Επικεφαλής του κόμματος Το Ποτάμι): Επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε. Θα δείτε και σε αυτές που έχουν ανάπτυξη.
Στις πιο ισχυρές χώρες έχουμε κατά μέσο όρο τι; Φόρο 26% και 20% ΦΠΑ. Πάλι ανώτερα από εμάς και τα δύο στοιχεία.
Αγγλία 20% φόρος. 20% ΦΠΑ, Τουρκία 20% φόρος, 18% ΦΠΑ, Ολλανδία 20% φόρος, 21% ΦΠΑ, Ιταλία 31% φόρος, 22% ΦΠΑ, Γερμανία 30% φόρος, αλλά 19% ΦΠΑ και Γαλλία 33% φόρος, 20% ΦΠΑ.

Και ρωτά ο φίλος τον κ. Δραγασάκη, τον κ. Τσίπρα, όποιον μπορεί να απαντήσει: Ποιος παλαβός επιχειρηματίας θα παραμείνει στη χώρα με τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή στην Ευρώπη, που είναι 29%, τον υψηλότερο ΦΠΑ, 24%, τη χειρότερη και πιο αργή διαδικασία απονομής δικαιοσύνης και μια διεφθαρμένη διοίκηση, μόνο και μόνο για να πληρώνει ένα σπάταλο, αναποτελεσματικό δημόσιο και τα χρέη που δημιουργήσαν και συνεχίζουν να δημιουργούν κομματικές νομενκλατούρες;
Ποιος παλαβός επιχειρηματίας, λοιπόν, θα επιμείνει; Ίσως μόνο αυτοί που έβλεπαν «Μπεν Χουρ» και ζηλεύουν μια θέση στις γαλέρες.
Οι παρομοιώσεις είναι δικές του και τις σέβομαι.

Και καταλήγει: Ελπίζω, φίλε μου Σταύρο, να καταλάβεις τι γίνεται αυτή τη στιγμή στην αγορά και να καταλάβεις, γιατί και εγώ σύντομα θα σου στέλνω προϊόντα από το εξωτικό Πετρίτσι της Βουλγαρίας, τριάντα λεπτά από τις Σέρρες.
Βεβαίως, για να είμαι ειλικρινής, ο καταστηματάρχης τα έγραψε όλα αυτά πριν διαβάσει τους εκατόν δεκαεπτά τίτλους ανάπτυξης που χθες ασθμαίνοντας δώσατε στη δημοσιότητα. Ωραία λόγια, κενά λόγια! ¨»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline