Κοτζιάς - Μπουσάτι τερματίζουν στο παρασκήνιο τη συμφωνία "πακέτο" Ελλάδας- Αλβανίας. Συνάντηση εντός των ημερών Τσίπρα- Ράμα στο στυλ Πρεσπών. Κύριο

Πλήρης επιβεβαίωση του χθεσινού αποκαλυπτικού μας δημοσιεύματος από πληροφορίες άλλων Ιστοσελίδων.

Αλέξης Τσίπρας και Έντι Ράμα θα οριστικοποιήσουν τη συμφωνία σε κατ' ιδίαν συνάντηση, εκτός και αν προκύψει απρόοπτο της τελευταίας στιγμής. Αντιδρά στα Τίρανα ο πρόεδρος Μέτα. Ημερομηνία –σταθμός και όριο η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίουμ κατά ον Βασ. Σκουρή.

Σύμφωνα με άριστες πληροφορίες ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών και τους δυο επικεφαλής έχουν υπάρξει προωθημένες επαφές, συναντήσεις και συνεργασίες για κοινά αποδεκτά λύσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών Nίκος Κοτζιάς πρόσφατα μόλις, δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα κλείσει τη νέα συμφωνία με ην Αλβανία, στη θέση (της καλής) εκείνης των Καραμανλή- Μπερίσα, πριν φύγει για διακοπές δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Άγνωστο ακόμα αλλά μέσα σε ένα κλίμα ανησυχίας

Στη Ρόδο, στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών των χωρών της νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Ντιτμίρ Μπουσάτι κλείνουν τη συμφωνία-πακέτο μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας για όλες τις διαφορές που υπάρχουν τις πολλές τελευταίες δεκαετίες μεταξύ των δυο χωρών.

Εφόσον η συμφωνία οριστικοποιηθεί και δεν υπάρχει κάποιο απρόοπτο της τελευταίας στιγμής, Αλέξης Τσίπρας και Έντι Ράμα σε κατ' ιδίαν συνάντηση θα προχωρήσουν στην υπογραφή της, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο της ενταξιακής προοπτικής των Τιράνων κατά τη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου.
Η συμφωνία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα είχε ήδη οριστικοποιηθεί εάν δεν αντιδρούσε ο αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, πλην όμως ο Έντι Ράμα εκτιμά ότι το εμπόδιο αυτό στο τέλος θα ξεπεραστεί.

Στη συμφωνία σύμφωνα με τις πληροφορίες του Νews 24/7 δεν περιλαμβάνονται οι Τσάμηδες(επσιτρφή στην Ηπειρο, από όππουε εκδιχώχθηκαν ωε δοκίλογοι και συνεργάτε των Γερμανών, μη αποζημ΄λιωση πεειοισών), θέμα το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά, περιλαμβάνονται όμως η κατάργηση του εμπολέμου μεταξύ των δυο χωρών, η οριοθέτηση της ΑΟΖ, η ρύθμιση περιουσιών και όλα τα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα Ελλάδος και Αλβανίας.

To χθεσινό αποκλειστικό μας δημοσίευμα

Σύμφωνα με άριστες πληροφορίες ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών και τους δυο επικεφαλής έχουν υπάρξει προωθημένες επαφές, συναντήσεις και συνεργασίες για κοινά αποδεκτά λύσεις. Ποιές άραγε, σαν εκείνες του Σκοπιανού;

Ο υπουργός Εξωτερικών Nίκος Κοτζιάς πρόσφατα μόλις, δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα κλείσει τη νέα συμφωνία με ην Αλβανία, στη θέση (της καλής) εκείνης των Καραμανλή- Μπερίσα, πριν φύγει για διακοπές δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Σύμφωνα με άριστες πληροφορίες ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών και τους δυο επικεφαλής έχουν υπάρξει προωθημένες επαφές, συναντήσεις και συνεργασίες για κοινά αποδεκτά λύσεις. Ποιές άραγε, σαν εκείνες του Σκοπιανού; Άγνωστο ακόμα αλλά μέσα σε ένα κλίμα ανησυχίας.
Την άμεση κατάθεση, στη Βουλή, του κειμένου της συμφωνίας με την Αλβανία πριν τη δεσμευτική υπογραφή της, ζητεί με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Επικαλούμενος τη συμφωνία με την πΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει ότι «πρέπει να αποφευχθεί η επανάληψη του αρνητικού αυτού προηγούμενου κατά την οποία η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών έφεραν προ αρνητικών για τα ελληνικά συμφέροντα τετελεσμένων τη Βουλή και τους Έλληνες πολίτες».

Ο κ. Κουμουτσάκος καλεί τον υπουργό Εξωτερικών να απαντήσει:

- Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες με την αλβανική πλευρά;
- Ποιο είναι το εύρος της θεματολογίας που συζητάτε με τον Αλβανό ομόλογό σας;
- Η αλβανική πλευρά συνεχίζει να εγείρει τις αξιώσεις της περί Τσάμηδων;
- Σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών σε σύγκριση με την αρχική συμφωνία που είχε υπογραφεί από Ελλάδα και Αλβανία;
- Έχει καθορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία υπογραφής της επικείμενης ελληνο-αλβανικής συμφωνίας, που διαπραγματεύεστε, και ποια είναι;

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline