Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντ. Τράμπ και ατοπήματα γύρω από τη «Μακεδονία»

Σε δύσκολη θέση από καιρό τώρα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς οι οποίοι υπομένουν σιωπηλοί κι ανεκδήλωτοι αυτές τις προσβολές, με πρώτες εκείνες από την ηγεσία των Σκοπίων (Ζάεφ- Ντιμιτρόφ) που δεν έχουν σεβαστεί ούτε και αυτή τη συμφωνία για την «Βόρεια Μακεδονία» στις 17 Ιουνίου.

Υπάρχουν διπλές εξηγήσεις. Γιατί, άραγε, ο Ντ. Τράμπ αποκάλεσε τη FYROM πέντε φορές μόνο ως «Μακεδονία» και ο κ. Στόλεμπεργκ του ΝΑΤΟ άκουσε απαθής τους Σκοπιανούς να ομιλούν όχι για Βόρεια Μακεδονία αλλά για σκέτη.. Κάτι που μάλλον θα συμβεί και στη αυριανή επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στα Σκόπια σε κατάδηλη υποστήριξη του Ζόραν Ζάεφ και της Συμφωνίας με την Ελλάδα εν όψει του Δημοψηφίσματος στις 30 Σεπτεμβρίου. Και βεβαίως φέρνοντας τον Αλέξη Τσίπρα και τον Έλληνα ΥΠΕΞ σε πολύ δύσκολη θέση να καταπίνουν διαρκώς, σιωπηλοί-καιρό τώρα- τέτοιες «μονομέρειες και στρεβλώσεις» υπέρ των Σκοπίων εξευτελιστικές για την εθνική μας και την πολιτική τους αξιοπρέπεια.

«Ιστορική» χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συγχαρητήριο μήνυμα που απηύθυνε χθες στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ με την ευκαιρία της Ημέρας Ανεξαρτησίας που εορτάζεται στα Σκόπια στις 8 Σεπτεμβρίου.

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΝΤ. ΤΡΑΜΠ

Το πρώτο παράδοξο είναι ότι ο Σκοπιανός πρόεδρος έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας, που την θεωρεί μειοδοτική εθνικά, αντισυνταγματική κλπ, δεν την επικύρωσε υπέγραψε παρά μόνο αφού προέβαλε εντάσεις, υποχρεώθηκε μετά από ειδική απόφαση- διαδικασία της Βουλής των Σκοπίων. Επιπλέον ο παραλήπτης του-μάλλον πιεστικού-μηνλύματος Τράμπ, έχει απειλήσει ότι ίσως δεν προσυπογράψει το Διάταγμα για ην έγκριση του αποτελέσματος του Δημοψηφίσματος στις 30/9.Με συνέπεια η χώρα να βαδίσει σε πρόωρες εκλογές..

Γενικά, το μήνυμα του πλανητάρχη θεωρήθηκε κα είναι ισχυρή υποστήριξη του Πρωθυπουργού Ζ. Σάεφ στην προεκλογική του εκστρατεία, όπου επίμονα όμιλεί μόνο γιά σκέτη «Μακεδονία» και «Μακεδόνες» κατά τρόπο απαράδεκτο για το μέλλον μάλιστα. Αντίθετα το παρελθόν δείχνει, λένε να...δικαιολογεί την αναφορά στη σκέτη Μακεδονία από τον πλανητάρχη αλλά και τη Μέρκελ. Δηλαδή ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη «Νέα Μακεδονία» των Πρεσπών και έτσι ισχύουν τα έως σήμερα διμερή συμφωνηθέντα ανάμεσα σε Σκόπια, ΗΠΑ, Γερμανία και άλλες χώρες, που τα είχαν αναγνωρίσει με το σκέτη Μακεδονία. Όμως χωρίς οι ίδιες αυτές χώρες να συμφωνούν, καθόλου μάλιστα αυτό το όνομα το διμερές(σκέτη Μακεδονία) να αποτελέσει όχημα για ένταξη στον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε., Τις Ολυμπιάδες και σε όλους τους διεθνείς Οργανισμούς εάν δεν υπάρξει νέο όνομα, στο οποίο απαραίτητα πρέπει να συμφωνήσει απαραίτητα η Ελλάδα.

Αρα, μετά τις Πρέσπες έχουμε νέες διαδικασίες-εξελίξεις, για το όνομα, με αυτό τουλάχιστον μετέωρο. . Ετσι, από θέμα τάκτ και σεβασμού σε αυτές τις λεπτές διαδικασίες ο Ντ. Τάμπ θα έπρεπε-όπως κι κ.Μέρκελ αύριο- να αναφερθεί στην μόνη νόμιμη ,ακόμα, διεθνή ονομασία της χώρας FYROM , χωρίς νοοτροπία Ρωμαίου επάρχου. Ετσι, κάνοντας αβάντα στον Σκοπιανό Πρωθυπουργό, τον ασυνεπή και δημαγωγό Ζάεφ μετά τα Σκόπια, ο κ.Τράμπ επέλεξε « τυπολατρικά » αλλά το σκέτη Μακεδονία, δηλαδή δήθεν το παλιό επίσημο διμερές όνομα που είχε καθιερωθεί με την απόφαση Τζ. Μπους τον Δεκέμβριο του 2004 Προφανώς σε καταφανή στήριξη της ψευδολόγου-δημαγωγικής προσπάθειας του Ζόραν Ζάεφ να πείσει τους Σκοπιανούς ότι ο Ζάεφ δήθεν στις Πρέσπες έχει εξασφαλίσει την μακεδονική ονομασία και ταυτότητα , παραγνωρίζοντας ότι η διμερή « μακεδονική» συμφωνία ΗΠΑ- FYROM έχει ουσιαστικά παγώσει, ακριβώς μετά την

Συμφωνία των Σκοπίων που επέλεξε την κοινής αποδοχής ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».
Στο προκείμενο και κατα τ άλλα, ο αμερικανός πρόεδρος επισημαίνει πως η ΠΓΔΜ «έχει πολλά για τα οποία μπορεί να είναι υπερήφανη φέτος» και αναφέρει την «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών που επιλύει το μακροχρόνιο ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα» και παράλληλα «ανοίγει τον δρόμο» για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τονίζει ακόμη στο μήνυμά του πως η Συμφωνία των Πρεσπών και η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ «θα ενισχύσουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σ' ολόκληρη την περιοχή».

Η επιστολή Τραμπ

«Αγαπητέ κ. Πρόεδρε

»Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, συγχαίρω εσάς και τους πολίτες της "Μακεδονίας" με την ευκαιρία της ημέρας ανεξαρτησίας σας στις 8 Σεπτεμβρίου.

»Η "Μακεδονία'' έχει πολλά για να είναι περήφανη αυτή τη χρονιά. Η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών επιλύει τη μακροχρόνια διένεξη για το ονοματολογικό με την Ελλάδα και ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της "Μακεδονίας" τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ. Η συμφωνία και η ένταξη της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τη "Μακεδονία", ειδικά όσον αφορά στις επερχόμενες συνομιλίες για την ένταξή σας στο ΝΑΤΟ.

Εύχομαι στον λαό της "Μακεδονίας" ό,τι καλύτερο σε αυτή την ξεχωριστή ημέρα».

Επίσκεψη Μέρκελ στα Σκόπια ενόψει του δημοψηφίσματος για τις Πρέσπες

Επίσκεψη στα Σκόπια θα πραγματοποιήσει το Σάββατο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πως το πρόγραμμα βρίσκεται υπό επεξεργασία, αλλά διαβεβαίωσε ότι η καγκελάριος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν «περιφερειακές εξελίξεις και διμερή θέματα».

Ο κ. Ζαιμπερτ σημείωσε πως η κυρία Μέρκελ «θέλει να σχηματίσει η ίδια εντύπωση επί τόπου ενόψει του δημοψηφίσματος» για την ονομασία της χώρας.

Η ψηφοφορία για την συμφωνία των Πρεσπών θα λάβει χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η σκοπιανή κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να θέσει το δημοψήφισμα ως ευκαιρία για είσοδο της ΠΓΔΜ στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο κ. Ζάεφ έχει δηλώσει πως θα παραιτηθεί εάν ηττηθεί.

Στόλτενμπεργκ σε πΓΔΜ: Ετοιμοι να σας υποδεχθούμε ως το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η διεθνής κοινότητα, στηρίζοντας την προσπάθεια της σκοπιανής κυβέρνησης να «περάσει» το επικείμενο δημοψήφισμα για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά κατά την επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στη γείτονα.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τους Σκοπιανούς να αποφασίσουν αν θα γίνουν μέλος της διεθνούς κοινότητας με την ψήφο τους, σημειώνοντας πως «είμαστε έτοιμοι να σας υποδεχθούμε ως το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ».
«Εκτιμούμε τη σχέση με τη χώρα σας. Θα έχετε δημοψήφισμα σε λίγες εβδομάδες, αποφασίζοντας αν θα είστε μέλος της διεθνούς κοινότητας, και εξαρτάται από τους πολίτες να αποφασίσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στόλτενμπεργκ κατά της διάρκεια άσκησης μονάδας ειδικών δυνάμεων των Σκοπίων, παρουσία και της υπουργού Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

«Η χώρα σας έχει καλά εκπαιδευμένα στρατεύματα που είναι έτοιμα να συμμετάσχουν σε δύσκολες αποστολές. Μέλη του στρατού σας έλαβαν μέρος σε αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και σε άλλα μέρη, κάτι που δείχνει ότι έχετε ένα στρατό που συνεισφέρει στη διεθνή ασφάλεια» πρόσθεσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ.

Από την πλευρά της, η υπουργός Άμυνας των Σκοπίων σημείωσε ότι έως στιγμής σε διαφορετικές αποστολές του ΝΑΤΟ έχουν συμμετάσχει 4.000 «μακεδόνες στρατιώτες». «Αποτίω φόρο τιμής στα μέλη του «Μακεδονικού» στρατού, είναι ο σιωπηλός διπλωμάτης στις προσπάθειες μας για ένταξη στη Συμμαχία» υπογράμμισε.

 

Πολυμέσα