Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σεραφείμ Κωνσταντινίδης: Καταφύγιο αμφιλεγόμενων επενδυτών

Στις αφίξεις του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», μεγάλες φωτεινές επιγραφές σε κινέζικα, ρωσικά και τουρκικά προβάλλουν τη «χρυσή βίζα» που προσφέρεται σε όσους αγοράσουν ακίνητο στην Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα οι πινακίδες διαφημίζουν ότι οι επισκέπτες έφθασαν σε επικράτεια όπου δεν υπάρχει σοβαρότητα.
Γι' αυτό κάποιοι έπεσαν, πάλι, από τα σύννεφα. «Αιφνιδιάστηκαν» από την αποκάλυψη ότι στην Κίνα υπάρχουν capital controls. Τώρα μαθαίνουν ότι στις κομμουνιστικές χώρες ισχύουν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, ανθρώπων και ιδεών. Υπάρχουν, και όσοι υπόκεινται σε ανάλογες δεσμεύσεις προσπαθούν να τις παρακάμψουν, «αγοράζοντας» άδειες παραμονής ή και υπηκοότητα σε άλλες χώρες.

Η πρώτη χώρα που πριν από 35 χρόνια προσέφερε διαβατήριο σε αλλοδαπούς χωρίς πολλές ερωτήσεις ήταν το Βασίλειο των Τόνγκα, μια ανεξάρτητη νησιωτική χώρα του Ειρηνικού, που βρίσκεται βόρεια της Νέας Ζηλανδίας. Τρία χρόνια μετά, το 1986, ο Καναδάς έδινε υπηκοότητα έναντι επενδύσεων σε εύπορους Κινέζους από το Χονγκ Κονγκ που ανησυχούσαν για την προσάρτηση της περιοχής στην Κίνα. Το πρόγραμμα έπαψε να ισχύει το 2014, αλλά η πρακτική υιοθετήθηκε με διάφορες παραλλαγές από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ελλάδα. Κάθε χώρα έχει τη δική της προτεραιότητα. Στην Κύπρο προσελκύουν καταθέσεις από Ρώσους που δεν θέλουμε να ξέρουμε πώς πλούτισαν. Στη Μάλτα, νησί που δεν είναι μεγαλύτερο από τη Νάξο, έχουν υποδεχθεί άμεσες ξένες επενδύσεις 7 δισ. δολ. Στην Ελλάδα έγινε σκάνδαλο με παράνομη χρήση τερματικών τραπεζών και παραβίαση των περιορισμών με χρήση πιστωτικών καρτών. Ο λόγος είναι απλός. Μία ιδέα που κάποιες χώρες εφαρμόζουν για να προσελκύσουν μεγάλες επενδύσεις, στην Ελλάδα έγινε κομπίνα μικρομεσαίων.

Το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» προβλέπει επένδυση 250.000 ευρώ για αγορά ακινήτου. Οι αγοραστές αποκτούν μόνιμη άδεια παραμονής, αλλά και δικαίωμα να αποκτήσουν υπηκοότητα έπειτα από επτά χρόνια διατήρησής της. Αδεια παραμονής εξασφαλίζει και η οικογένεια του «επενδυτή», σύζυγος, παιδιά μέχρι 21 ετών, καθώς και οι παππούδες, γιαγιάδες. Ακόμη και μετά τα 21 τους χρόνια, τα παιδιά μπορούν να λάβουν παράταση της άδειας παραμονής για τρία χρόνια.
Οι αγοραστές ακινήτου έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους σε άλλον ξένο μαζί με την άδεια παραμονής. Μάλιστα, δεν υπάρχει ελάχιστος χρόνος διατήρησης του ακινήτου στην κατοχή τους πριν το μεταβιβάσουν.

Δεν είναι απαραίτητο για τον αγοραστή του ακινήτου ή για τα μέλη της οικογένειάς του να μένουν στην Ελλάδα προκειμένου να διατηρήσουν τις άδειες παραμονής. Οσοι αποκτήσουν άδεια παραμονής μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στα υπόλοιπα κράτη–μέλη της ζώνης Σένγκεν. Μπορούν να ταξιδεύουν κατευθείαν από τις χώρες όπου κατοικούν, χωρίς προηγουμένως να περάσουν από την Ελλάδα.

Η χαμηλή αξία που υποχρεώνεται να «επενδύσει» ο ενδιαφερόμενος, σε συνδυασμό με τις προνομιακές διευκολύνσεις που παρέχονται, ευθύνονται για την κατάσταση. Η χώρα δεν απευθύνεται σε σοβαρούς επενδυτές. Το Βασίλειο των Τόγκα προσέφερε υπηκοότητα με ακόμα λιγότερα, αλλά δεν βολεύει για ταξίδια στη Δύση.
Βέβαια και οι ΗΠΑ διαθέτουν ανάλογο πρόγραμμα για ξένους, αλλά οι αιτήσεις Κινέζων δεν εγκρίνονται. Η σχετική λίστα έχει αναμονή 18 χρόνια.

 

Πολυμέσα