Όλγα Γεροβασίλη: O ΣΥΡΙΖΑ και οι αγρότες.

«Δεν υπήρξε κυβέρνηση που να πέρασε από αυτό τον τόπο που να μην έβαλε στο επίκεντρο της πολιτικής, τουλάχιστον στα λόγια, την αγροτική οικονομία. Επίσης, δεν υπήρξε πολιτικός αρχηγός και πρωθυπουργός που να μην μίλησε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Δεν υπήρξε ταυτόχρονα πιο συστημική απαξίωση της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας από αυτή που έχουμε βιώσει τις τελευταίες δεκαετίες.

Έχει αποδυναμωθεί ο πρωτογενής τομέας σε τέτοιο σημείο που δεν είμαστε σε θέση να καλύψουμε τις επισιτιστικές ανάγκες του λαού. Φυσικά δεν μιλάμε για αναπτυξιακή προοπτική. Ειπώθηκαν πολλοί λόγοι και δεν θα τους επαναλάβω.

Ήταν που ήταν ζοφερό το περιβάλλον, προστέθηκαν και τα μνημόνια και νεοφιλελεύθερες πολιτικές άλωσαν τα πάντα.

Μνημόνιο για τον αγρότη και την οικογένεια του σημαίνει: Υπερφορολόγηση, πληρώνω φόρο για το σπίτι, τα χωράφια, φορολογούμαι από το πρώτο ευρώ για το εισόδημα μου. Σημαίνει φόρος που υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ με 13% συντελεστή. Σημαίνει κατάργηση των δώρων από τις συντάξεις του ΟΓΑ και βγαίνω στη σύνταξη μετά θάνατον. Και βέβαια, σημαίνει αδυναμία να αποπληρώσω τα δάνεια μου με κίνδυνο να χάσω την υποθηκευμένη γη και βεβαίως και το σπίτι μου.

Οι αγρότες επιβαρύνθηκαν φορολογικά δύο δισεκατομμύρια -είναι που δεν φορολογούνται- όσο δηλαδή το ύψος των ενισχύσεων που τους δόθηκε. Από τη μια τσέπη μπήκαν, από την άλλη βγήκαν, τους τα πήρατε δηλαδή.

Κύριε Υπουργέ, μας είπατε πριν για αύξηση της τιμής των αγροτικών προϊόντων. Να σας πω το παράδειγμα της περιοχής μου; Στον κάμπο της Άρτας παράγονται περίπου διακόσιες πενήντα περίπου τόνοι επιτραπέζια και χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή διαφόρων ποικιλιών, το 70% της παραγωγής είναι αδιάθετο και σαπίζουν στα χωράφια. Ξέρετε πόσο πωλούνται; Τα επιτραπέζια 8 λεπτά και τα χυμοποιήσιμα 3 λεπτά. Πώς να μην φτάσουν οι αγρότες σε οικονομικό αδιέξοδο; Για ποια αύξηση τιμών μιλάτε; Που να βρουν τα χρήματα οι αγρότες να ζήσουν, που να βρουν χρήματα να καλλιεργήσουν, που να βρουν χρήματα για τις δόσεις των «κόκκινων δανείων»;

Πώς θα προστατευθούν οι καταχρεωμένες αγροτικές οικογένειες που δανείζονταν για να πάρουν λιπάσματα και μηχανήματα από την Αγροτική Τράπεζα και τώρα πάνε και βλέπουν την πινακίδα της Τράπεζας Πειραιώς, που τους παίρνουν τηλέφωνο εισπρακτικές εταιρείες και του λένε ότι θα δημευθούν οι περιουσίες τους λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών;

......Εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε τροπολογία με την οποία ζητάμε απαγόρευση της άμεσης ή έμμεσης μεταβίβασης αγροτικών δανείων προς τρίτους. Υπάρχουν εισπρακτικές εταιρείες που τους στέλνουν τα έγγραφα και επιστολές στο σπίτι και τους ανακοινώνουν ότι από εδώ και πέρα τα δεδομένα των αγροτών με τα ληξιπρόθεσμα δάνεια διαβιβάζονται σε τέσσερις εισπρακτικές εταιρείες. Αυτές θα διαπραγματευθούν τον χρόνο, τον τρόπο και τους όρους αποπληρωμής των δανείων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την προτεινόμενη τροπολογία ζήτησε να απαγορευθεί η μεταβίβαση δανείων. Ζήτησε τυχόν μεταβιβάσεις και παροχές προς τρίτους που έλαβαν χώρα μετά τη δημοσίευση του νόμου να είναι αυτοδικαίως άκυρες και ζητήσαμε ο ειδικός εκκαθαριστής της Αγροτικής Τράπεζας να υποχρεούται να ενημερώσει εντός δύο μηνών όσους τα δάνεια τους έχουν τιτλοποιηθεί και εκχωρηθεί καθώς και σε ποιους Οργανισμούς τα έχουν εκχωρήσει.

Οίκοι του εξωτερικού και hedge funds θα καταληστεύσουν την αγροτική γη. Θα γυρίσουμε πίσω στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, όταν η γη ήταν στα χέρια των τσιφλικάδων. Θα το πω από εδώ να ακουστεί καθαρά: Οι αγρότες θα γίνουν κολίγοι στα χωράφια τους.
Τα μέτρα που έχει προωθήσει η Κυβέρνηση οδηγούν σε ξεκλήρισμα του αγροτικού κόσμου, ξεκλήρισμα με την κυριολεκτική σημασία της λέξης. Θα χάσουν οι αγρότες τον κλήρο της γης που έχουν, για να δουλεύουν και να τρέφουν τις οικογένειές τους. Οι κτηνοτρόφοι τα κοπάδια. Οι ψαράδες τις βάρκες.

Στην περιοχή μου, στην Άρτα, έχουμε ζήσει τέτοιες εποχές μετά την απελευθέρωση με τον Καραπάνο. Στον Καραπάνο ανήκαν χωριά, βοσκοτόπια, αγροί. Μετά έγινε και Βουλευτής. Η περιοχή το θυμάται πολύ καλά και φοβάται μην επιστρέψει εκεί. Το σκέφτονται ήδη, δηλαδή το λένε και το συζητάνε.
Βλέπουμε τις τελευταίες μέρες ότι οι αγρότες οργανώνονται και φαίνεται να είναι ομόφωνη η εκτίμηση πως η αγωνιστική διεκδίκηση των λύσεων είναι μονόδρομος. Εμείς χαιρετίζουμε τις αγωνιστικές διεκδικήσεις τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η πολιτική δύναμη που προεκλογικά ανεβαίνει στα τρακτέρ και μετεκλογικά, όταν γίνει Κυβέρνηση, στέλνει τα ματ να σκάσουν τα λάστιχα από τα τρακτέρ.

Καλούμε τον αγροτικό κόσμο να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο που θα ενεργοποιήσει τον πρωτογενή τομέα και θα ξαναζωντανέψει την ύπαιθρο. Δεν θέλουμε να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν, ξέρετε. Έχει κάνει και ο αγροτικός κόσμος τα λάθη του και οφείλει να αναστοχαστεί πάνω σε αυτά. Είναι τέτοιες, όμως, οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και τόσο τραγική η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, που καθιστούν εξαιρετικά επείγουσες και επιτακτικές πολλές διαρθρωτικές αλλαγές και δράσεις.

Για μας, το ΣΥΡΙΖΑ, ανασυγκρότηση σημαίνει διασύνδεση μεταξύ των κλάδων του πρωτογενή τομέα, ανασύνταξη του συνεταιριστικού κινήματος, αλλαγή στα παραγωγικά πρότυπα και στην ποιότητα των προϊόντων, αναδιάρθρωση της κοινοτικής και αγροτικής παραγωγής.
Σημαίνει, επίσης, διαχείριση υδάτων, σοβαρή πολιτική γης με δασικούς χάρτες, προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας, αντιμετώπιση της διατροφικής υποβάθμισης.

Σημαίνει, επίσης, υποδομές υγείας, εκπαίδευσης και πολιτισμού στην περιφέρεια, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής σε μία κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά απαξιωμένη ύπαιθρο.
Προτείνουμε ένα δρόμο, ο οποίος δεν είναι σπαρμένος με λουλούδια. Προϋποθέτει και αλλαγή νοοτροπίας. Έχει κόπο, έχει μόχθο, αλλά θα ξημερώσει καινούργια μέρα.

(Η γιατρός Όλγα Γεροβασίλη είναι βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ)

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014 23:37

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline