Κων. Γιοβανόπουλος: Γινόμαστε Λατινική Αμερική

Εκεί στα μέσα Σεπτεμβρίου του 1973 ο Σαλβαδόρ Αλιέντε έπεφτε νεκρός στο Προεδρικό Μέγαρο της Χιλής και ερχόταν μια νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της σχολής του Σικάγο να ιδρύσει τη νέα αντίληψη για τον κόσμο, να ιδρύσει το πώς, το γιατί, το πού και με ποιους θα πρέπει να εγκαθιδρυθεί μια κατοχή σε μια χώρα.

 

Επιλέχθηκε τότε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ,η Λατινική Αμερική. Μετά τη Χιλή το ίδιο μοντέλο, σχέδιο -οργανωμένο έγκλημα- ακολουθήθηκε στην Ουρουγουάη και στη Βραζιλία. Δεν τους νοιάζει.

Η ακρίδα του νεοφιλελευθερισμού δεν ενδιαφέρεται πού είναι αυτός ο τόπος, ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, αν έχουν ιστορία, αν έχουν παρελθόν, μέλλον, πατρίδα. Δεν τους ενδιαφέρει. Πέφτει η ακρίδα και λέει μία και μόνο συνταγή: μνημόνιο και διαρθρωτικές αλλαγές, ξένες επενδύσεις, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, ελάττωση του δημόσιου παράγοντα ακόμα κι αν είναι εθνικός φορέας που λέγαμε για τον ΑΔΜΗΕ.

Ξέρετε ποιο είναι το τελευταίο σκαλοπάτι σε όλα αυτά τα οργανωμένα εγκλήματα; Είναι η ιδιωτική υγεία, να τελειώσει το κοινωνικό αγαθό που λέγεται προσφορά υγείας και να πάμε μόνο στην ιδιωτική ασφάλιση. Φαγώθηκαν όλα τα αποταμιευμένα χρήματα των ασφαλισμένων, έγιναν λαίλαπα γιατί τα κάποιοι τα έπαιξαν σε τραπεζικά κουμάρια και σήμερα η πατρίδα σιγά-σιγά διολισθαίνει γιατί κάποιοι δεν μπορούν εδώ να κάνουν στοιχειώδη άμυνα.

Δεν τους ζητάμε να στηρίξουν την πατρίδα, δεν τους ζητάμε να κάνουν επιθετικές πολιτικές, αλλά έστω μία άμυνα απέναντι σε αυτήν τη λαίλαπα να την προβάλουν. Δεν γίνεται τίποτα από αυτά. Δεν υπάρχει άμυνα. Εδώ υπάρχουν ανθρωπίδια, τα οποία υποτάσσονται σε επιταγές και φέρνουν οποιοδήποτε νομοσχέδιο μόνο για να το προχωρήσουν, μόνο για να πουν «ναι» στον τραπεζίτη που γουστάρει αυτή τη στιγμή το οικοπεδάκι, αυτό το ακρωτήρι στα Βαλκάνια –που έλεγε και ο ποιητής- την Ελλάδα.

Τώρα ερχόμαστε να δούμε πώς θα καταργήσετε –λέει- την πρωτοβάθμια περίθαλψη, πώς θα καταργήσετε ό,τι υπάρχει μέχρι τώρα από αυτό που λέγαμε ΙΚΑ, εκεί που πήγαιναν οι απλοί άνθρωποι -και τους βλέπαμε στις ουρές- για να πάρουν τα αποτελέσματα εξετάσεων ή για να αντιμετωπίσουν προβλήματα των παιδιών τους. Έτσι πήγαινε κι εμένα η μάνα μου όταν ήμουν μικρός. Τώρα δεν θα υπάρχει τίποτα από όλο αυτό.

Τώρα θα υπάρχει μόνο μία και αποκλειστική οδός, αυτήν που υποτάσσει το Υπουργείο και για την οποία λέει ο κ. Κακλαμάνης «δεν μπορεί να υπάρχει σε οποιαδήποτε Δημοκρατία αυτό το νομοσχέδιο». Δεν ακούτε όμως και δεν ακούσατε τίποτα μέχρι σήμερα, γιατί δεν σας ενδιαφέρει η πατρίδα, δεν σας ενδιαφέρει η χώρα, αλλά σας ενδιαφέρει να υπηρετήσετε τις επιταγές.

Έχουμε στη Βέροια ασθενοφόρα, δεν έχουμε οδηγούς, αλλά δεν σας νοιάζει. Πού να συναντηθούν οι άνθρωποι με τα μηχανήματα; Εσείς έχετε στους υπολογιστές σας ότι το 20%-25% του πληθυσμού θα χαθεί και δεν σας νοιάζει, γιατί πρέπει –λέει- να βγάλετε πρωτογενές πλεόνασμα.

Έχουμε στοιβαγμένους τους νεφροπαθείς μας στο Νοσοκομείο της Βέροιας, σε ένα δωμάτιο 5Χ5 χωρίς παράθυρο να κάθονται εκεί με τις ώρες, αλλά εσάς δεν σας νοιάζει αυτό το κομμάτι της υγείας. Εσείς τώρα λέτε να κάνετε μία εφόρμηση και στην πρωτοβάθμια υγεία και δεν σας νοιάζει γιατί δεν υπάρχει ηθική στην πολιτική σας, δεν υπάρχει έρμα, δεν υπάρχει το πολιτικό όνειδος και η ντροπή που θα έπρεπε να σας περιβάλλει για να πείτε πώς φτάσαμε μέχρι εδώ.

.......Κι όμως, Διοικητής του Νοσοκομείου της Βέροιας προχθές ορίστηκε η κυρία άλφα – δεν ξέρω το όνομά της, δεν θυμάμαι τη φυσιογνωμία της, αλλά το βιογραφικό της λέει «πολιτεύτρια ΠΑΣΟΚ». Αυτό ήταν το αξιοκρατικό κριτήριο με το οποίο θέλετε να κάνετε, λέει, μεταρρύθμιση; Αφού, κύριε Υπουργέ, δεν έχετε κάνει ρύθμιση, πώς θα κάνετε μεταρρύθμιση; Και με ποια πολιτικά κότσια μπορείτε να υποστηρίξετε τέτοιου είδους επιλογές στις διοικήσεις, όταν τα παιδιά μας, η νεολαία μας που φεύγει, κάθεται στο εξωτερικό τώρα, δεν βρίσκει χώρο να εργαστεί εντίμως, να κάνει έντιμα μια αίτηση και να κριθεί αξιοκρατικά; Γιατί εσείς έχετε κομματική πελατεία και με αυτό το νου πορεύεστε, με αυτόν τον τρόπο πολιτεύεστε: τον αδιέξοδο!

Άνθρωποι στη Βέροια, γυναίκες γεννούν στο δρόμο και στα αυτοκίνητα! Τα γράφουν οι εφημερίδες –δεν χρειάζεται εγώ να κάνω λαϊκισμό! Αν και εκεί επενδύετε εσείς, στο λαϊκισμό του φόβου. Δεν υπάρχουν γιατροί να αλλάξουν τους καθετήρες! Και εσείς κάνετε τώρα επέμβαση, λέει, στον ΕΟΠΥΥ.

Βγήκαν οι γιατροί της Βέροιας και σας ρωτάνε το απλούστερο –ακούστε με λίγο, σας παρακαλώ: ποιο είναι το σχέδιο που έχετε κάνει σύμφωνα με τις πληθυσμιακές ανάγκες του Νομού Ημαθίας; Παρακαλώ να απαντήσετε ποιο είναι το σχέδιο που έχετε κάνει για τη νέα πρωτοβάθμια περίθαλψη. Και πείτε μας, εσείς που τα μετρήσατε, πόσοι γιατροί χρειάζονται και ποιων ειδικοτήτων για τις συνήθεις παθήσεις των κατοίκων του Νομού μας;

Να σας πω εγώ; Δεν ξέρετε. Και δεν ξέρετε γιατί δεν έχετε σχέδιο.
Καταθέτω το έγγραφο των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στην Ημαθία και παρακαλώ να μείνει στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Δεν ξέρετε! Δεν σας απασχόλησε ποτέ εν τω βάθει. Εσάς σας απασχόλησε να έρθετε να το περάσετε εδώ από τη Βουλή, για να τελειώνουμε. Και ό,τι και να σας έχουμε πει, με τον ίδιο ακατάσχετο τρόπο απλώς το ψηφίζετε και το νομοθετείτε, λες και είναι η δική σας Δημοκρατία, η δική σας Βουλή. Με την έννοια του κατόχου συμπεριφέρεστε.

Σας έλεγα ότι έχω κάτι φίλους από το Παρανέστι, που βρίσκονται εδώ. Δεν βλέπουν ελληνική τηλεόραση στο Παρανέστι! Δεν βλέπουν ελληνική τηλεόραση, ακούνε τα τουρκικά! Είχατε όμως την πρόβλεψη να κάνετε εκεί Κέντρο Λαθρομεταναστών, χωρίς να υπολογίσετε τι γίνεται στην καρδιά αυτού του ακριτικού χωριού. Δεν σας ενδιαφέρει. Σας ενδιαφέρει μόνο πώς θα προχωρήσετε τα νομοθετήματά σας.

Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά που μας χωρίζει. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι δεν υπάρχει ηθική στην πολιτική σας. Και όταν δεν υπάρχει ηθική στην πολιτική σας, μην περιμένετε κανένα αποτέλεσμα και οπωσδήποτε μην περιμένετε καμμία συναίνεση από μας στο έγκλημα που τελείτε, που φοβάμαι ότι είναι έγκλημα διαρκείας.

(Ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος είναι βουλευτής Ημαθίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline