Ραχήλ Μακρή: Ο πληθωρισμός νέων φορέων

Η Συγκυβέρνηση καταθέτει ένα ακόμα νομοσχέδιο του οποίου ο τίτλος και το ευχολόγιο της εισηγητικής έκθεσης δεν έχουν καμμία σχέση με την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας έχει αποδείξει ότι οι επενδύσεις, αλλά και η ανάπτυξη, δεν υλοποιούνται ούτε με ευχές, αλλά ούτε με λόγια.

Δεν χρειάζονται, κύριε Χατζηδάκη, μαγικές ικανότητες για να κάνετε όλους τους Έλληνες να συμφωνούν με τις νομοθετικές σας πρωτοβουλίες. Για να συμφωνούν οι Έλληνες με τις νομοθετικές σας παρεμβάσεις χρειάζεται να υπηρετείτε με σοβαρότητα, αλλά και με συνέπεια, το δημόσιο συμφέρον. Εσείς, σε αντίθεση με τους κανόνες ορθής νομοθέτησης, αρνείστε να λάβετε υπόψη την πραγματικότητα που η πολιτική σας έχει διαμορφώσει.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής σας είναι τα λουκέτα στις ελληνικές επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα της εμμονής σας στην εφαρμογή των μνημονιακών επιταγών είναι να αλλάζουν έδρα οι μεγάλες επιχειρήσεις φεύγοντας από τη χώρα μας.

Απόρροια των έργων σας είναι ο διοικητικός πληθωρισμός των φορέων που ασχολούνται -ή υποτίθεται ότι ασχολούνται- με την ανάπτυξη και τις εξαγωγές. Ειδικά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε στη χώρα μας τη γέννηση φορέων υπηρεσιών, εταιρειών και σχημάτων για την προσέλκυση επενδύσεων, τη διαχείριση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ του αναπτυξιακού νόμου κλπ.

Θέλετε παραδείγματα; Θα σας δώσουμε παραδείγματα. Η Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ, η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Γεωργίας, η ΓΓΕΤ, ΚΑΠΕ, ΔΙΣΑ Περιφερειών, Μητρώα Ανεξάρτητων Αξιολογητών και Ελεγκτών, «Επενδύστε στην Ελλάδα», διαχειριστικές, ΜΟΔ, αναπτυξιακές εταιρείες, ψηφιακές ενισχύσεις και παλαιότερα ΕΟΜΜΕΧ.

Αν λάβουμε υπόψη μας τις υπόλοιπες υπηρεσίες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και ολοκλήρωση μιας επένδυσης, όπως είναι για παράδειγμα το ΥΠΕΚΑ, οι Περιφέρειες, οι δήμοι, οι πολεοδομίες, οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, τα δασαρχεία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο ΕΟΤ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τα Επιμελητήρια, τα τραπεζικά ιδρύματα κλπ., θα συνδέσουμε, βέβαια, το πολυδαίδαλο σύστημα το οποίο σε συνδυασμό με το συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό σύστημα το μόνο το οποίο καταφέρνει είναι η ανάσχεση των επενδύσεων.

Η απάντησή σας στο διοικητικό αυτό πληθωρισμό είναι η ίδρυση μιας ακόμα ανώνυμης εταιρείας. Ο συντονισμός και η υλοποίηση της εξωστρέφειας οφείλει να βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου και όχι οποιασδήποτε ανώνυμης εταιρείας αναποτελεσματικής διαχείρισης πόρων και μηδενικού παραγόμενου αποτελέσματος.

Αν χρειάζεστε αποδείξεις ανατρέξτε στην έκθεση των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων που οι ίδιοι παραγγείλατε αλλά και επικαλείστε.
Τι σας λένε, λοιπόν, οι σύμβουλοί σας; Στη σελίδα 5 αναφέρεται ότι οι δραστηριότητες προώθησης που ακολουθείτε, δεν στοχεύουν τις αγορές με υψηλό δυναμικό, καθώς και ότι δεν αντιμετωπίζετε στρατηγικά ζητήματα στο συγκεκριμένο τομέα.

Πριν προσπαθήσετε να ρίξετε την πέτρα του αναθέματος στις δημόσιες υπηρεσίες, μελετήστε την προηγούμενη ακριβώς σελίδα. Εκεί ακριβώς αποκαλύπτεται ότι οι Ολλανδοί δεν εξέτασαν τη δράση δημοσίων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, από τους δέκα τομείς που στοχεύουν στην προαγωγή του εμπορίου και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, στους οκτώ αξιολογήθηκε η δράση της ανώνυμης εταιρείας «Επενδύστε στην Ελλάδα». Η συγκεκριμένη ανώνυμη εταιρεία παρουσιάζεται να έχει συναρμοδιότητα με αυτούς τους τομείς.

Ποια τα αποτελέσματα; Τι ακριβώς πέτυχε μέχρι σήμερα; Τίποτα, αν βέβαια πιστέψουμε τους Ολλανδούς. Οι ελληνικές εξαγωγές μας φέρνουν στον πάτο της αντίστοιχης κατάταξης των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(Η υπάλληλος του ΥΠΕΧΩΔΕ Ραχήλ Μακρή είναι βουλευτής Κοζάνης των «Ανεξάρτητων Ελλήνων»)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline