Σάββατο 26 Μαϊου 2018  01:45:30

Νέα, τρίμηνη αναστολή στο περιβόητο «πόθεν έσχες», με το οποίο απειλεί το ΥΠΟΙΚ τους Έλληνες πολίτες. Πλήρως ανέτοιμο το Κράτος. Έπαιξαν ρόλο οι αντιδράσεις των δικαστικών και εισαγγελέων. Κύριο

Έως τις 13 Απριλίου παρατείνεται η υποβολή των δηλώσεων «πόθεν έσχες», που μάλλον θα ψαλλιδισθούν στα περιουσιακά στοιχεία κάθε είδους, που απαιτούσαν εξαρχής στο ΥΠΟΙΚ.

'Αποφάσεις μεγαλόπνοες, υπερφιλόδοξες αλλά παρμένες στο γόνατο από ένα Κράτος ανίκανο να δουλέψει σοβαρά και να οργανώσει τη φορολογική πολιτική και τα νέα έσοδα Αναπόφευκτες οι διαρκείς παρατάσεις και αναβολές, που δεν δείχνουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Έως τις 13 Απριλίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης του έτους 2016 και των Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων. Η τρίμηνη παράταση (η προθεσμία έληγε στις 15 Ιανουαρίου) δίδεται με βάση τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την Κύρωση Συμφωνίας με την Αίγυπτο σε θέματα Τουρισμού.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, «η παράταση δίδεται δεδομένου ότι οι Ενώσεις Δικαστών έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας επικαλούμενες λόγους απορρήτου και ασφάλειας και το ίδιο πρόκειται να κάνουν και οι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος εξέφρασε την ελπίδα έως τον Απρίλιο να έχει καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπήρξε κριτική για την άρνηση των δικαστών και των ιδιοκτητών ΜΜΕ να καταθέσουν «πόθεν έσχες». Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης είπε ότι εκφράζεται δυσπιστία μιας εξουσίας προς μια άλλη εξουσία, και αυτό είναι θλιβερό.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι η παράταση στην υποβολή πόθεν έσχες δίδεται μετά το μπαράζ προσφύγων στο ΣτΕ από δικαστές και άλλους υπόχρεους όπως οι καναλάρχες που ζητούν να κριθεί αντισυνταγματικός ο τρόπος υποβολής προκειμένου να εκδοθεί απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επι του ζητήματος.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη το ΣτΕ έχει αναστείλει την υποχρέωση των δικαστών να υποβάλλουν το πόθεν έσχες μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2017. Η προσφυγή των δικαστών θα συζητηθεί στις 13 Ιανουαρίου και η απόφαση αναμένεται τουλάχιστον εντός διμήνου, ενώ αν καθυστερήσει, πιθανότατα θα δοθεί κι άλλη παράταση.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ενημέρωσε τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ότι μετά την προσφυγή των δικαστών και αιτήματα άλλων υπόχρεων όπως οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών. το υπουργείο Δικαιοσύνης θα παρατείνει τη διαδικασία κατά δύο μήνες. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη προθεσμία για την υποβολή πόθεν έσχες έληγε στις 15 Ιανουαρίου 2017.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα