Πέμπτη 24 Μαϊου 2018  11:04:19

Πέντε ατζέντες με 70 στόχους της ομάδας Πόλα Ρούπα. Πολιτικοί, επιχειρηματίες, βαρώνοι των ΜΜΕ, εφοπλιστές, δικαστικοί και τραπεζίτες. Κύριο

Οι περισσότεροι γνωστά ονόματα της οικονομικής και δημόσιας ζωής από τους οποίους ορισμένοι με μεγάλη ή αρνητική δημοσιότητα. Ανάμεσά τους και αρκετοί που είχαν απειληθεί παλαιότερα από προκηρύξεις και δημοσιεύματα του αντιεξουσιαστικού χώρου.


Πέντε λίστες στόχων για τρομοκρατικές ενέργειες, απειλές και εκβιασμούς, αλλά και με προθέσεις απαγωγών όπως τρεις περιπτώσεις επιχειρηματιών από το παρελθόν από τους οποίους δύο γνώρισαν την δοκιμασία της απαγωγής και ένας ξέφυγε χάρις στην ψυχραιμία και την επιδέξια οδήγησή του. Εβδομήντα επώνυμα πρόσωπα, γνωστές πολυεθνικές εταιρείες και επιχειρήσεις και οργανισμούς είχε συνολικά στοχοποιήσει το τρομοκρατικό δίκτυο της Πόλας Ρούπα, όπως αποκάλυψαν οι δεκάδες χειρόγραφες σημειώσεις που εντοπίστηκαν στο «στρατηγείο» της συλληφθείσας στην Ηλιούπολη και έδωσε στην δημοσιότητα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Ανάμεσα στους στόχους των τρομοκρατών βρίσκονται 7 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα αλλά και διευθύνσεις 7 κτιρίων όπου στεγάζονται ευρωπαϊκές υπηρεσίες.
Πρόκειται για πολιτικούς, οικονομικούς-επιχειρηματικούς, μιντιάρχες και δικαστικούς παράγοντες της χώρας, για τους οποίους υπήρχαν συγκεντρωμένα στοιχεία (αναλυτικά σε ορισμένες περιπτώσεις), όπως διευθύνσεις και τηλεφωνικές συνδέσεις. Το «Έθνος» φέρνει στο φως της δημοσιότητας την απόρρητη λίστα που συνέταξαν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής, βάσει των σημειωματαρίων της Ρούπα. Σ' αυτά υπήρχαν αναφορές στον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στους εξής τρεις πρώην πρωθυπουργούς: Γιώργο Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμο και Αντώνη Σαμαρά.

Επιπλέον, αναφέρονταν τα ονόματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και του πρώην υπουργού Εθνικής Οικονομίας Παναγιώτη Ρουμελιώτη. Τα υπόλοιπα ονόματα αφορούν σε γνωστά ονόματα της οικονομικής και δημόσιας ζωής από τους οποίους ορισμένοι με μεγάλη ή αρνητική δημοσιότητα. Ανάμεσά τους και αρκετοί που είχαν απειληθεί παλαιότερα από προκηρύξεις και δημοσιεύματα του αντιεξουσιαστικού χώρου

Υπενθυμίζεται ότι το 2013 είχε αποτελέσει στόχο επίθεσης η τότε έδρα της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού και οι ένοπλοι είχαν πυροβολήσει προς τα γραφεία του τότε αρχηγού του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά. Την ευθύνη δε για τη συγκεκριμένη επίθεση είχε αναλάβει η οργάνωση ΟΛΑ, στην οποία εξετάζεται η συμμετοχή ενόπλων που πλαισίωναν την Πόλα Ρούπα.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Κατεχάκη χαρακτηρίζουν «σκόρπιες» τις σημειώσεις, οι οποίες επ' ουδενί δεν αποτελούν καταστρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, έτοιμο να υλοποιηθεί. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν πως «είναι προφανές ότι τα στοιχεία λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και αξιολογούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ωστόσο, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν μια απλή καταγραφή ονομάτων πολιτικών προσώπων».

Οπως αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος», η Π. Ρούπα είχε συγκεντρώσει στοιχεία και για επιφανείς επιχειρηματίες και εφοπλιστές της χώρας, καθώς επίσης και για μεγάλες εταιρείες. Η λίστα «στόχων» φέρεται να είναι «ενημερωμένη» και διανθισμένη με λεπτομέρειες, ενώ επιμερίζεται σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη αφορά ονόματα εφοπλιστών, επιχειρηματιών, οικονομικών και ναυτιλιακών παραγόντων, προέδρων επιχειρηματικών ενώσεων, στελεχών ομίλων που μέσα από τη δραστηριότητά τους έχουν απασχολήσει λίγο ή πολύ τη δημοσιότητα και έχουν γίνει γνωστοί. Οπως επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., τα συγκεκριμένα πρόσωπα διαθέτουν ήδη φύλαξη.

Η δεύτερη κατηγορία των «στόχων» της Ρούπα αφορά τον τραπεζικό και κτηματομεσιτικό κλάδο, με αναφορές σε στελέχη μεγάλων ιδρυμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για άτομα που είναι κατά κύριο λόγο άγνωστα στο ευρύ κοινό. Με δεδομένο πως εκτιμάται ότι οι πληροφορίες για τηλεφωνικές συνδέσεις και διευθύνσεις έχουν αντληθεί από ανοιχτές πηγές (δημοσιεύματα, Ιντερνετ, πόθεν έσχες), η καταγραφή των στοιχείων τραπεζικών στελεχών προκαλεί προβληματισμό στις Αρχές. Θεωρείται ότι τα πρόσωπα αυτά, όπως έχει ήδη συμβεί στο παρελθόν ότι αποτελούσαν στόχους μάλλον βομβιστικών επιθέσεων στα γραφεία ή τις κατοικίες τους.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα