Παρασκευή 25 Μαϊου 2018  08:10:54

Δεύτερη απόφαση από τον Άρειο Πάγο: Να μην εκδοθούν στο καθεστώς Ερντογάν, δύο ακόμη φυγάδες Τούρκοι στρατιωτικοί, προτείνει η εισαγγελέας. Σήμερα η τρίτη και τελευταία δίκη για τους υπόλοιπους τέσσερις. Κύριο

Ανακούφιση και πανελλήνια ικανοποίηση για την νέα απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που δεσμεύει τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης.

Κατά της έκδοσης των δύο Τούρκων στρατιωτικών των οποίων η υπόθεση εκδικαζόταν σήμερα τάχθηκε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης. Θα ακολουθήσει σήμερα η τρίτη και τελευταία δίκη των υπόλοιπων τεσσάρων φυγάδων που εκτιμάται ότι θα είναι και αυτή προς την ίδια κατεύθυνση. Οι τελικές αποφάσεις από τα 3 δικαστικά σώματα αναμένεται να εκδοθούν περί τα τέλη Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη εισήγηση υπήρξε χθες, Τρίτη, από την αντεισαγγελέα Βασιλική Θεοδώρου, στην πρώτη επίσημη δικαστική τοποθέτηση, σε επίπεδο ανώτατης δικαστικής κρίσης, για το αίτημα των τουρκικών αρχών να εκδοθούν στη γείτονα οι οκτώ Τούρκοι.

Υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα... Να μην εκδοθούν οι πρώτοι δύο Τούρκοι φυγάδες, πρότεινε η εισαγγελέας της δίκης στον Άρειο Πάγο... Πως περιπλέκεται το θέμα- απαίτηση του Ερντογάν.

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017 23:18

Σήμερα και αύριο οι άλλες δύο δίκες για τους υπόλοιπους έξι φυγάδες.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τις προσεχείς ημέρες ενώ σήμερα και αύριο πρόκειται να εκδικαστούν και οι υποθέσεις ως προς τους υπόλοιπους εκζητούμενους από τον Άρειο Πάγο από άλλους δικαστές μια και δεν έγινε δεκτό το αίτημα των συνηγόρων τους να συνεκδικαστούν όλες μαζί προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων.

Πάντως αν ο Άρειος Πάγος πει όχι στην έκδοση, τότε δεν μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης που έχει και την τελευταία λέξη να πει το αντίθετο, ενώ αν πει ναι, τότε ο υπουργός μπορεί να αρνηθεί την έκδοσή τους. Περιπλέκεται δηλαδή το όλο θέμα, που έχει αρχίσει να προκαλεί ευρύτατο μέτωπο συμπαράστασης στην κοινή γνώμη, κόντρα στις ιταμές αξιώσεις του Ερντογάν.

«Οχι» στην έκδοση των -δύο πρώτων- Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα τον περασμένο Ιούλιο, πρότεινε στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, η εισαγγελέας του δικαστηρίου κυρία Βασιλική Θεοδώρου.

Στη σημερινή πρώτη δικάσιμο (καθώς η υπόθεση έχει τριχοτομηθεί), η κυρία Θεοδώρου ζήτησε από τους ανώτατους δικαστές να απορριφθεί ως νομικά απαράδεκτο το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών, ενώ επέμεινε στην ίδια θέση και στην περίπτωση, κατά την οποία οι δικαστές θελήσουν να μπουν στην ουσία της υπόθεσης: «κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια, και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά», ήταν το βασικό της επιχείρημα.

Η κυρία Θεοδώρου εκτίμησε ότι «από τα πρακτικά της πρωτοβάθμιας δίκης και τα έγγραφα της δικογραφίας, αλλά και όσων ακούστηκαν εδώ, προκύπτει ότι δεν υπάρχουν εν προκειμένω όλες οι προϋποθέσεις έκδοσης που ορίζονται στα άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)». Η εισαγγελική λειτουργός χαρακτήρισε παντελώς αόριστη την περιγραφή των περιστατικών στο κατηγορητήριο ενώ υπογράμμισε και την απουσία κρίσιμων στοιχείων στον "φάκελο".

Η ίδια επεσήμανε μάλιστα ότι οι εισαγγελικές αρχές Τουρκίας δεν απάντησαν επί συγκεκριμένων ερωτημάτων της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών (σύμφωνα με την αρχή της ειδικότητας, κατά την ΕΣΔΑ).

Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Τουρκία, και η δίκαιη δίκη

Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, στην περίπτωση δηλαδή κατά την οποία οι δικαστές θελήσουν να κρίνουν την ουσία της υπόθεσης, η κυρία Θεοδώρου επέμεινε στο "όχι" για την έκδοση των αξιωματικών, επικαλούμενη στοιχεία για την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία, χιλιάδες απολύσεις και συλλήψεις, αυθαιρεσίες του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία.

«Προκύπτει ότι, εφόσον εκδοθούν στην Τουρκία, υπάρχει κίνδυνος να μη δικαστούν από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο. Υπάρχει κίνδυνος να υποβληθούν σε βασανιστήρια, απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση», είπε.
Και πρόσθεσε: «Θεωρώ μη επιτρεπτή την έκδοσή τους (...). Κάθε άνθρωπος δικαιούται σεβασμό στη ζωή και προστασία από βασανιστήρια. Είναι δικαιώματα που δεν περιορίζονται, ούτε αναστέλλονται».

Τί είπαν οι εκζητούμενοι

Στο δικαστήριο μίλησαν και οι ίδιοι οι εκζητούμενοι. Ο πρώτος αξιωματικός ανέφερε : «τη σύζυγο και τον αδερφό μου, και τη συζυγό του, τους έχουν απομακρύνει από τη δουλειά τους, χωρίς καμία δικαιολογία. Οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί, και η περιουσία μας έχει δημευθεί. Της γυναίκας μου, έχουν δεσμεύσει και το διαβατήριο. Άρχισαν να συλλαμβάνονται οι σύζυγοι στρατιωτικών. Ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας, και μας λένε προδότες. Μας πονάει πολύ που είπανε ότι πουλήσαμε στρατιωτικά μυστικά στην Ελλάδα».

O ίδιος έκανε μάλιστα αναφορά σε παραδείγματα βασανιστηρίων με ηλεκτρικά, με γκλοπς : «πολλοί συνάδελφοι, μάθαμε, χειρουργήθηκαν σαν έντερα. Υπάρχουν αυτοκτονίες στις φυλακές, λέγεται. Σε στάβλους αφήνουν τους ανθρώπους, γυμνούς, χωρίς φαγητό, και όταν χάνουν τις αισθήσεις τους, τους βάζουν να υπογράφουν διάφορα. Στην Τουρκία οι στρατιωτικοί είναι σαν καταραμένοι. Λυπάμαι που λέω όλα αυτά για τη δική μου πατρίδα».

Ο δεύτερος αξιωματικός σημείωσε : «Ήμασταν κοσμικοί, πάντοτε στραμμένοι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, 22 χρόνια στη γραμμή του Ατατούρκ. Το καθεστώς έκτακτης ανάκης έχει παραταθεί για 3 μήνες. Στα παιδιά μου, στο σχολείο, λένε ότι είμαι προδότης. Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία παραγράφηκαν. Αγωνιώ για το μέλλον των παιδιών μου».

Προηγουμένως στο δικαστήριο προβλήθηκε βιντεο με συλλήψεις δικαστών μέσα στο ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας. Απόδειξη, όπως είπαν οι συνήγοροι των Τούρκων αξιωματικών κ. Χρίστος Μυλωνόπουλος και κ. Όμηρος Ζέλιος, "ότι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκης".

Ως μάρτυρες κατά της έκδοσης εξετάστηκαν μεταξύ άλλων ο ναύαρχος ε.α. κ. Φενέκος, ο καθηγητής του ΑΠΘ Κ.Τσιτσελίκης, και ο καθηγητής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιχ. Σταθόπουλος. Μάλιστα ο τελευταίος είπε χαρακτηριστικά : «αν ήμουν εγώ υπουργός Δικαιοσύνης, δεν θα ενέκρινα την έκδοσή τους. Δεν είναι αντιτουρκική ενέργεια η μη έκδοση. Αν είχε γίνει πραξικόπημα και είχε έρθει στην Ελλάδα ο Ερντογάν, θα έλεγα το ίδιο. Να μην εκδοθεί. Ακόμα και οι διεθνείς σχέσεις πρέπει να υποχωρούν μπροστά στη θεμελιώδη αρχή να μην βασανίζονται οι άνθρωποι. Η ιστορία θα δικαιώσει μια απόφασή σας κατά της έκδοσης».

Ο Παναγιώτης Περάκης επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Ελλήνων δικηγόρων στην Ευρώπη, μίλησε για κατάρρευση του κράτους δικαίου στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι δεν επιτρέπεται η επαφή των κατηγορουμένων με τους δικηγόρους τους, ενώ όταν επιτρέπεται οι συνομιλίες τους παρακολουθούνται «Αν εκδοθούν θα δικαστούν και για άλλα αδικήματα» είπε στην κατάθεση του ο Π.Περάκης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα