Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017  16:10:29

Έρχεται και σύντομα ο σεισμός-εφιάλτης των 7,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη. Όμοιος και μεγαλύτερος με τον καταστροφικό σεισμό τον Αυγούστου του 1999. Κύριο

Μάλλον χωρίς άμεση σύνδεση κινδύνου, τύπου ντόμινο, με Θράκη, Μακεδονία, Αιγαίο, όπως πριν 18 χρόνια.

Ίσως δεν φτάσουμε αυτή τη φορά έως τον Αύγουστο, όπως συνέβη το έτος 1999, με τον μεγάλο σεισμό 7,2 Ρίχτερ. Ίσως γίνει νωρίτερα φέτος αλλά πάλι να συνεχισθεί η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή έως τον Νοέμβριο, όπως τότε. Εκτιμάται επίσης ότι ο νέος σεισμό θα γίνει αισθητός πολύ τη Θράκη, τη Μακεδονία και το Αιγαίο(μέχρι Κρήρης) αλλά όχι με τη διαδοχική μορφή του « «ντόμινο» δηλαδή της σεισμικής επέκτασης τον ελληνικό χώρο. Μάλλον θα συνεχισθεί προς την ανατολική και βόρεια Τουρκία. Γνωρίζουμε Βλέπουμε λοιπόν ότι αυτό που λεγόταν, ότι ο σεισμός της 17ης Αυγούστου θα προκαλούσε σεισμική δραστηριότητα σε μεγάλες αποστάσεις π.χ. στο κεντρικό τμήμα της Τουρκίας ή στο νοτιοανατολικό άκρο της , δεν επιβεβαιώθηκε. Ήταν φοβικό σύνδρομο. Η Ελλάδα έχει τους δικούς της, αυτοτελείς σεισμούς και ρήγματα, αλλά βέβαια τόσο ισχυρισμοί σεισμοί από γειτονικές περιοχές επηρεάζουν ,δηλαδή επιταχύνουν ώριμες καταστάσεις για ελληνικούς σεισμούς..

Η ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ ΠΡΙΝ 18 ΧΡΟΝΙΑ.

Ιδιαίτερα πιθανό να έχουμε μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με εκτιμήσεις Γερμανών επιστημόνων. Τι αναφέρει σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό γεωφυσικής "Geophysical Journal International

Οι επιστήμονες θεωρούν θέμα χρόνου πότε θα πλήξει την Κωνσταντινούπολη ένας νέος μεγάλος σεισμός, πιθανού μεγέθους επτά βαθμών ή και μεγαλύτερος. Μια νέα μελέτη Γερμανών επιστημόνων εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι πως ο σεισμός θα προέλθει από το ανατολικό μέρος της θάλασσας του Μαρμαρά (το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας διατρέχει τη θάλασσα του Μαρμαρά και περνά ξυστά από την πόλη).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον σεισμολόγο Μάρκο Μπόνχοφ του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες GFZ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό γεωφυσικής "Geophysical Journal International", δήλωσαν ότι η εκτίμηση αυτή έχει θετικές και αρνητικές όψεις.
«Αυτά είναι τόσο καλά όσο και κακά νέα για μια πόλη άνω των 15 εκατομμυρίων κατοίκων» δήλωσε ο Μπόνχοφ. «Τα καλά νέα είναι ότι καθώς η μετάδοση του σεισμού στο ρήγμα θα γίνει προς τα ανατολικά, θα έχει κατεύθυνση μακριά από την πόλη. Τα κακά νέα είναι ότι θα υπάρξει ένα πολύ μικρό περιθώριο μόνο λίγων δευτερολέπτων για προειδοποίηση».

Το περιθώριο προειδοποίησης θεωρείται σημαντικό για να δοθεί από τις Αρχές εντολή να ανάψουν κόκκινα τα φανάρια στους δρόμους, να μπλοκαρισθούν γέφυρες και τούνελ και να τεθούν εκτός λειτουργίας ζωτικές υποδομές.

-Οι εκτιμήσεις των ερευνητών βασίζονται στην ανάλυση πολυάριθμων μικροσεισμών που έχουν συμβεί και συνεχίζουν να συμβαίνουν κατά μήκος της θάλασσας του Μαρμαρά. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι προς τα δυτικά της πόλης, στο δυτικό τμήμα της θάλασσας του Μαρμαρά, η τεκτονική ενέργεια εκτονώνεται κάπως, καθώς η μία τεκτονική πλάκα συγκρούεται με την άλλη και βυθίζεται από κάτω της με πολύ αργό ρυθμό. Όμως στα ανατολικά οι δύο πλάκες φαίνονται τελείως «κλειδωμένες» η μία απέναντι στην άλλη, με συνέπεια συνεχώς να συσσωρεύεται ενέργεια, η οποία κάποια στιγμή θα επιζητήσει να εκτονωθεί με ένα μεγάλο σεισμό.

Αν, παρά τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο επόμενος σεισμός τελικά προέλθει από το δυτικό τμήμα της θάλασσας του Μαρμαρά, τότε τα καλά νέα θα είναι ότι η Κωνσταντινούπολη θα έχει ένα κάπως μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο να προειδοποιηθεί. Όμως, από την άλλη, καθώς ο σεισμός θα κινηθεί προς τα ανατολικά, θα συναντήσει και θα «ταρακουνήσει» την πόλη πιο σοβαρά από ό,τι αν είχε «γεννηθεί» στην ανατολική θάλασσα του Μαρμαρά.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα