Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017  16:10:36

Χίλιες κλήσεις ημερησίως κόβουν οι «αστυνομικοί» του Δήμο Αθηναίων, μέσα σε κλίμα αγανάκτησης και οργής κατά του Γ. Καμίνη και των επιτελών του, που... επαίρονται. Κύριο

Μόνο εισπρακτική και χωροφυλακίστικη η πολιτική τους για το κυκλοφορικό πρόβλημα στην Αθήνα. Χωρίς καμμία νέα ιδέα, όπως η κατασκευή, με ΣΔΙΤ, μεγάλων γκαράζ κάτω από τις πλατείες, δηλαδή χωρίς δαπάνες οικοπέδου.

Είναι από τις περιπτώσεις ασυδοσίας και αντικοινωνικής νοοτροπίας, που διοχετεύουν για αρνητική δημοσιότητα από την Τροχαία και τον Δήμο Αθηναίων Δεν είναι όμως έτσι όλοι οι παραβάτες με αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, που τους γράφουν παραβάσεις και τους καταλογίζουν ποινές οι δήθεν αστυνομικοί υπάλληλοι του Δήμου, που σαν τα κοράκια περιμένουν. Δραχμολάτρες μόνο, χωρίς συχνά καμμία ανθρώπινη ευαισθησία.

Αυτοκίνητο που μαρσάρει σε πεζόδρομο και ταυτόχρονα πατάει κλάξον στον πεζό που «τόλμησε» να του κόψει τη φόρα. Αυτοκίνητο με διπλωματικές πινακίδες το οποίο έχει παρκάρει γωνία Σοφοκλέους και Αθηνάς, κλείνοντας μπάρα ΑμεΑ. Αυτοκίνητα που παρκάρουν στην πλατεία Συντάγματος ή στην πλατεία Ομονοίας.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις –ακραίες είναι αλήθεια, έγραψε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ– περιπτώσεις που οι οδηγοί Ι.Χ. εγκαταλείπουν το τετράτροχό τους όπου τύχει, αδιαφορώντας για τις απαγορεύσεις και τη νομιμότητα. «Ο αριθμός των κλήσεων για παράνομο παρκάρισμα παραμένει κατά μέσον όρο κάθε χρόνο στα ίδια επίπεδα 30.000 - 35.000 κάθε μήνα. «Το θέμα είναι ότι παρά τον αριθμό των κλήσεων και τα πρόστιμα που επιβάλλονται δεν υπάρχει συμμόρφωση από τους πολίτες», τονίζει στην «Κ» ο Ανδρέας Βαρελάς, αντιδήμαρχος Αθηναίων, υπεύθυνος Δημοσίου Χώρου και Δημοτικής Αστυνομίας.

Από το σύνολο των 32.607 κλήσεων που «έκοψε» η Δημοτική Αστυνομία τον Απρίλιο, περίπου 2.000 κλήσεις συνοδεύονταν από αφαίρεση πινακίδων, γεγονός που σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα Ι.Χ. είχαν παρκάρει σε περισσότερο «απαγορευμένα» σημεία, όπου η στάθμευση θεωρείται άκρως αντικοινωνική συμπεριφορά όπως, π.χ., πεζοδρόμους. Παράλληλα μόνο 1.000 άτομα καταθέτουν κάθε μήνα ένσταση, το 80% των οποίων δικαιώνεται. «Αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιποι σε μεγάλο βαθμό αναγνωρίζουν το λάθος τους, παραδέχονται δηλαδή ότι πάρκαραν παράνομα. Ομως δεν διστάζουν να το επαναλάβουν. Κόβονται περίπου 500.000 κλήσεις τον χρόνο στο κέντρο. Είναι μεγάλος αριθμός σε σχέση με τον πληθυσμό», επισημαίνει ο κ. Βαρελάς.

Πόσα όμως από τα πρόστιμα αυτά τελικά εισπράττονται; «Περίπου 40% όσων παίρνουν κλήση καταβάλλουν άμεσα το πρόστιμο», παραδέχεται ο αντιδήμαρχος. Περισσότερο καλοπληρωτές είναι οι ευκαιριακοί επισκέπτες του κέντρου της πόλης, κάποιοι που κατεβαίνουν από τα βόρεια προάστια για διασκέδαση. Οπως οι ίδιοι παραδέχονται την επόμενη ημέρα πληρώνοντας το πρόστιμο, αισθάνονται σαν να πάρκαραν σε πάρκινγκ. «Δεν είναι και πολύ ακριβή η κλήση τελικά», λένε συχνά.

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν, πλέον, να πετάξουν χωρίς δεύτερη σκέψη την κλήση που βρήκαν στο παρμπρίζ του παράνομα σταθμευμένου οχήματός τους. «Μέσω των πινακίδων φθάνουμε στο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη και το πρόστιμο βεβαιώνεται στην εφορία», εξηγεί ο κ. Βαρελάς. Όμως μεγάλη είναι η κατακραυγή κατά του Δήμου Αθηναίων από την καθαρά εισπρακτική οπτική την οποία έχουν για το κυκλοφοριακό πρόβλημα των κατοίκων ή για μια προσωρινή στάθμευση.

Αποδεικνύεται ότι παραμένει μόνο εισπρακτική και χωροφυλακίστικη η πολιτική τους για το κυκλοφορικό πρόβλημα στην Αθήνα. Χωρίς καμμία νέα ιδέα, όπως η κατασκευή, με ΣΔΙΤ, μεγάλων γκαράζ κάτω από τις πλατείες, δηλαδή χωρίς τις μεγάλες δαπάνες για την αγορά οικοπέδου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα