Τρίτη 17 Ιουλίου 2018  18:22:23

ΝΔ: Βαριά ονόματα κατά της γενικής απόρριψης από την Εκκλησία στην αλλαγή φύλου. Στη Βουλή σήμερα με δική της ενδιάμεση πρόταση. Κύριο

Ο πρόεδρος της Βουλής άφησε ανοικτό παράθυρο για συνθετική πρόταση στο νομοσχέδιο, προκειμένου να το ψηφίσουν όλοι βουλευτές των ΑΝΕΛ αλλά και δύο γυναίκες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1 είπε ότι η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο τουλάχιστον επί της αρχής, καθώς- όπως είπε- ρυθμίζει θέματα που στην Ευρώπη έχουν ρυθμιστεί εδώ και πολλά χρόνια.

Παράλληλα άφησε αιχμές για την στάση και τις ανακοινώσεις της ιεραρχίας, λέγοντας ότι οι απόψεις της εκκλησίας είναι σεβαστές αλλά νομοθετούν τα κόμματα και η Βουλή και όχι η εκκλησία η οποία θα πρέπει να περιοριστεί στο πνευματικό της ρόλο.

Μάλιστα ο κ. Οικονόμου συνέδεσε την ψήφιση του νομοσχεδίου με το κεντροδεξιό άνοιγμα που επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα δείξει πως η Νέα Δημοκρατία εννοεί αυτό το άνοιγμα, άνοιγμα που θα της επιτρέψει να κερδίσει την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές.

Ο κ. Οικονόμου, που είναι τομεάρχης υγείας της Νέας Δημοκρατίας, είναι ο πρώτος βουλευτής του κόμματος που παίρνει ευθέως θέση υπέρ του νομοσχεδίου δημοσίως, ενώ τις ίδιες απόψεις διατύπωσε και στην πρόσφατη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος. Δεν ήταν ο μόνος
Στην ίδια συνεδρίαση, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, η Νίκη Κεραμέως, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Κώστας Καραγκούνης, η Κατερίνα Παπακώστα και αρκετοί ακόμη βουλευτές που υποστηρίζουν το κεντροδεξιό άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό της Νέας Δημοκρατίας.Πολλά και βαρειά γενικώς ονόματα, όπως επίσηε οι ΝΙκος Δένδιας, Κώστας Τζαβάρας και Βασ. Κικίλιας..

ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΦΥΛΟΥ

Την πεποίθησή του ότι θα αποσαφηνιστεί στην Ολομέλεια και θα «ενισχυθεί ενδεχομένως» το άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο αφορά στη δυνατότητα ανηλίκου 15 ετών να αλλάξει ταυτότητα φύλου, υπό προϋποθέσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, επισημαίνοντας πως το ζήτημα αυτό θα «φωτιστεί από όλες τις πλευρές και θα εξευρεθούν οι τρόποι να εφαρμοστεί και όλοι να συναινέσουν».

Κατά τη συζήτηση που είχε σήμερα με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε ότι το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Δευτέρα στις 12 το πρωί με τη συζήτηση να διαρκεί έως τις 12 το βράδυ και θα συνεχιστεί την Τρίτη έως τη μία το μεσημέρι, οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί. «Θα γίνει μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για ένα ζήτημα ιδιαίτερα σοβαρό εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου και της κοινωνίας, γύρω από το οποίο έχουν έρθει στην επιφάνεια και ισχυρές αντιδικίες, ενστάσεις, διαφορετικές απόψεις. Όλα αυτά θα συζητηθούν ενώπιοι ενωπίοις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας πως κατά την συζήτηση ενδέχεται να τοποθετηθούν και πολιτικοί αρχηγοί.

Aπαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η κριτική που άσκησε η Εκκλησία, θα επηρεάσει βουλευτές στην ψήφο τους, ο πρόεδρος της Βουλής αφού ξεκαθάρισε πως «δεν θα πάρει θέση προκαταβολικά», καθώς η συζήτηση επίκειται και δεν θέλει να επιβαρύνει το κλίμα, τόνισε πως στην Ολομέλεια θα υπάρξει ο χρόνος και η δυνατότητα να τεθούν όλα τα ζητήματα και «όλοι οι βουλευτές, πρόεδροι και τα κόμματα θα βρεθούν προ της ευθύνης τους, ευθαρσώς να πουν άποψή τους να τη διασταυρώσουν να την πάρουν πίσω». «Γι' αυτό είναι η Βουλή», είπε.

Επίσης, ο κ. Βούτσης, απάντησε με τη φράση "ουδέν σχόλιον" στο ερώτημα για το "αν εκτιμά πως η Εκκλησία κάνει πολιτικό παιχνίδι". Στη ερώτηση αν ο ίδιος συμφωνεί με την επίμαχη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα μπορεί ανήλικος 15 ετών, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να προβεί σε αλλαγή ταυτότητας φύλου, ο κ. Βούτσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά. Νομίζω θα αποσαφηνιστεί το ζήτημα απολύτως στην Ολομέλεια και θα ενισχυθεί το παρόν άρθρο ενδεχομένως, θα φωτιστεί από πολλές πλευρές και θα εξευρεθούν οι τρόποι να εφαρμοστεί κι όλοι να συναινέσουν».

Κατσίκης (ΑΝΕΛ): Θα καταψηφίσω το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου -Για συνειδησιακούς λόγους

Ο κ. Κατσίκης δηλώνει ότι θα καταψηφίσει το ν/σ για την ταυτότητα φύλου (Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Για συνειδησιακούς λόγους δηλώνει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κωνσταντίνος Κατσίκης, ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου.
«Το πρότυπο της οικογένειας είναι παγιωμένο στον αξιακό μου πίνακα και μη δεκτικό μεταβολών», σημείωσε ακόμη ο ίδιος, σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή», ενώ υπογραμμίζει: «Καμία απολύτως διόρθωση του πρώτου μέρους του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου δεν θα ήταν ικανή να με πείσει να υπερψηφίσω ένα νομοθέτημα που τορπιλίζει τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας».
Ο κ. Κατσίκης κατηγόρησε τη ΝΔ για τη στάση της στο συγκεκριμένο θέμα, κάνοντας λόγο για «άθλια πολιτική διαχείριση του θέματος», που αποτελεί «κοινοβουλευτική πρωτοτυπία».

«Ο εισηγητής της κ. Καραγκούνης να το χαρακτηρίζει θετικό, αλλά η παράταξή του να δηλώνει πως θα καθορίσει τη θέση της από τη στάση των ΑΝΕΛ. Οι ΑΝΕΛ δεν χρειαζόμαστε "εξαπτέρυγα", ούτε παρακολουθήματα. Έχουμε αυθύπαρκτο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα. Ας έχουν και αυτοί το πολιτικό ανάστημα της υποστήριξης όποιας θέσης διαθέτουν», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» ο κ. Κατσίκης εμφανίστηκε κατηγορηματικός: «Η προσπάθεια εμφάνισης της "Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης" ως ενός σωματείου που νομιμοποιείται και αναλαμβάνει το δικαίωμα του "συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι" είναι τουλάχιστον έωλη. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε τι που ροκανίζει την εθνική μας ασφάλεια και διακυβεύει την εθνική μας κυριαρχία».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα