Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018  05:22:06

Ο 84χρονος Κώστας Γαβράς αποκαλύπτει: Γιατί αποφάσισα να κάνω ταινία το καταγγελτικό βιβλίο του Γιάννη Βαρουφάκη. Κύριο

Θαυμασμός του διάσημου Έλληνα σκηνοθέτη πολιτικών ταινιών τόσο για την προσωπικότητα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2015, όσο και για τα αποκαλυπτικά παρασκήνια για τις πιέσεις, πολιτικούς εκβιασμούς και συναλλαγές κορυφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πάνω στους Λαούς και τα Κράτη.

Βέβαια τόσο ό ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου και οι βουλευτές από τα μεγάλα κόμματα, σχεδόν όλα της Αντιπολίτευσης δεν έχουν καθόλου θετική γνώμη για την υπουργεία και τις διαπραγματεύσεις του Γιάννη Βαρουφάκη. Σε αντίθεση με τις δοξολογίες Κ., Γασρβράκαι Βασίλη Βασιλικού. Μάλιστα του καταλογίζουν ότι προκάλεσε σχεδόν΄ οικονομική καταστροφή δεκάδων δις με την όλη συμπεριφορά του, επιπόλαιη και ζημιογόνα για τη διεθνή θέση της Ελλάδας, καθώς και για τους ανεύθυνους χειρισμούς του σε όλα τα διεθνή φόρα.

Μάλιστα είχε ζητηθεί η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για να εξετάσει τα «εγκληματικά λάθη» του, δοκιμασία που απέφυγε πρόσφατα αφού συμπληρώθηκε ο αναγκαίος χρόνος για την παραγραφή των ευθυνών του ως Υπουργός(σύμφωνα με το Σύνταγμα, που δεν άλλαξε στο σημείο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ).
Το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη με τίτλο «Ανίκητοι Ηττημένοι. Για μια Ελληνική Άνοιξη» μετά από ατελείωτους μνημονιακούς χειμώνες μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Πρόκειται για την ελληνική εκδοχή του πολυσυζητημένου «Adults in the room», ενός συναρπαστικού και υψίστης ιστορικής σημασίας χρονικού των γεγονότων του 2015.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου σε εκδήλωση στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με ομιλητές την πρώην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, οικονομολόγο και συγγραφέα Νάντια Βαλαβάνη, τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρο του ΚΕΠΕ και πρόεδρο του ΟΜΜΑ Νίκο Θεοχαράκη. Πέρα όμως από τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των παραπάνω, τους παρευρισκόμενους περίμενε μία έκπληξη.
Διαβάστηκε ανακοίνωση του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά που δηλώνει την πρόθεση και την επιθυμία του να μεταφέρει το βιβλίο στη μεγάλη οθόνη:

Φίλες και φίλοι,

Όταν ξεκίνησε η κρίση, η τραγωδία που βιώνει ο λαός της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να κατανοήσω τους λόγους και τους ανθρώπους άρχισα να συλλέγω λογιών λογιών πληροφορίες και υλικό - γραπτό, κινηματογραφικό και προφορικό. Όμως μου διέφευγαν τα γεγονότα κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ των αντιπροσώπων της Ένωσης και των αντιπροσώπων του ελληνικού λαού.

Στις 16 Ιουλίου, λίγο μετά την παραίτησή του, έστειλα γραπτό μήνυμα στον Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο δεν γνώριζα.
Σε αυτό έγραφα: «Διαβάζοντας τη συνέντευξή σας στο "New Statesman" νομίζω ότι βρήκα εκείνο που έψαχνα για πολύ καιρό: το θέμα μιας ταινίας, ενός έργου, που αφορά μιαν Ευρώπη κυβερνώμενη από ομάδα κυνικών ανθρώπων αποκομμένων από ανθρώπινες, πολιτικές και πολιτιστικές αγωνίες, με εμμονές για συγκεκριμένα μόνο νούμερα».

Κάπως έτσι κανονίσαμε με τη Μισέλ, τη σύζυγό μου, να βρεθούμε με τον Γιάνη και τη Δανάη στην Ελλάδα μερικές βδομάδες μετά. Στο μεταξύ διάβασα τα βιβλία του, «Παγκόσμιος Μινώταυρος» και «Η Αρπαγή της Ευρώπης». Εντυπωσιάστηκα από την ποιότητα και την πρωτοτυπία του περιεχομένου τους, καθώς και από τη γραφή.

Όταν συναντηθήκαμε, είχαμε μακρές συζητήσεις και μου είπε ότι έγραφε βιβλίο για τις εμπειρίες του από την περίοδο που διατέλεσε υπουργός οικονομικών, ως ένας outsider της πολιτικής, για τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup - το μη νομιμοποιημένο αλλά πανίσχυρο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Του ζήτησα να διαβάσω το χειρόγραφο. Δέχθηκε και μου το έστελνε κεφάλαιο κεφάλαιο, καθώς το έγραφε.

Αμέσως πείστηκα για τη σοβαρότητα του κειμένου του και για την ακρίβεια της περιγραφής των συμπεριφορών καθενός από τους πρωταγωνιστές της τραγωδίας. Λυπόμουν και συχνά θύμωνα, εξοργιζόμουν με τη βία και την αδιαφορία των μελών του Eurogroup, ιδίως της γερμανικής πλευράς, απέναντι στο δράμα και στη μη βιώσιμη κατάσταση στην οποία ο λαός της Ελλάδας αναγκαζόταν να ζει.

Αποφάσισα να γυρίσω ταινία για αυτή την τραγωδία. Ο Γιάνης Βαρουφάκης μού έδωσε τα δικαιώματα του βιβλίου και την απόλυτη ελευθερία προσαρμογής του.
Κώστας Γαβράς, Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Σύντομα θα ακολουθήσει συνάντηση του ζεύγους Βαρυφάκη με τον Κώστα Γαβρά στο Παρίσι για να συζητήσουν θέματα του σεναρίου και της επιλογής των πρωταγωνιστών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα