Τρίτη 17 Ιουλίου 2018  18:18:14

Έρχεται στη Βουλή νόμος για ελεύθερη χρήση της κάνναβης. Κύριο

Περισσότερο από την απλή ιατρική χρήση, παλαιό αίτημα από το 1999 του Γιώργου Παπανδρέου.

Η αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς είναι η επόμενη δοκιμασία για τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, εάν μάλιστα θελήσει να διευρύνει την ελευθερία αυτή σε μεγαλύτερες ομάδες πολιτών..
Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ είναι ενοχλημένοι με τους αντάρτες βουλευτές που είτε καταψήφισαν άρθρα του νομοσχεδίου για τη διόρθωση φύλου, είτε ήταν απόντες, αλλά και με τους βουλευτές των ΑΝΕΛ που ο καθένας ψήφισε ό,τι ήθελε.

Τώρα στην κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάσουν το έδαφος για την επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία που θα προκαλέσει εκ νέου τριγμούς στην κυβερνητική πλειοψηφία. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που θα δίνει το «πράσινο φως» για την καλλιέργεια και την παραγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως αυτή η νέα νομοθετική πρωτοβουλία θα ενισχύσει το «προοδευτικό της πρόσημο», καθώς βάζει μπροστά την αριστερή ατζέντα. Παράλληλα θα ενισχύσει το προφίλ του πρωθυπουργού, δείχνοντας πως έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και κερδίζει τις κοινοβουλευτικές μάχες. Ωστόσο, γνωρίζει επίσης πως θα προκαλέσει και μεγάλες αντιδράσεις, ακόμα και στο εσωτερικό της.

Ο Ξανθός προανήγγειλε το νομοσχέδιο για την ινδική κάνναβη

Για τη χρήση της ινδικής κάνναβης σε θεραπευτικούς σκοπούς απάντησε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Ξανθός υποστήριξε πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλίσει την ευχερή πρόσβαση των πολιτών σε σκευάσματα που περιέχουν κάνναβη και τα οποία έχουν τεκμηριωμένα θεραπευτική ένδειξη για συγκεκριμένες ασθένειες.

Σύμφωνα με το ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο και μέχρι τις πρόσφατες παρεμβάσεις που προωθήθηκαν με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας, η κάνναβη ταξινομούνταν στον Πίνακα Α των ναρκωτικών ουσιών (με βάση την ειδική ταξινόμηση του ΟΗΕ), γεγονός που καθιστούσε αδύνατη την ιατρική χρήση της, παρά τα επίμονα αιτήματα των ασθενών και μέρους της επιστημονικής κοινότητας.
Σύμφωνα με όσο ανέφερε ο υπουργός, κρίσιμο και καθοριστικό κριτήριο για την επιλογή αυτής της διαδικασίας ήταν η διασφάλιση της ασφαλούς και σταθερής πρόσβασης των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα.

Είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα οι ασθενείς που επέλεγαν τη χρήση προϊόντων κάνναβης για ιατρικούς λόγους βρίσκονταν στη δυσχερή θέση να προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην απαιτούμενη αγωγή με τρόπους μη σύννομους και με τον κίνδυνο της δίωξης για κατοχή και διακίνηση παράνομων ναρκωτικών ουσιών!

«Ναι» στη χρήση ινδικής κάνναβης για ιατρικούς λόγους λέει ο Κατσίκης των ΑΝΕΛ

Υπέρ της χρήσης ινδικής κάνναβης για ιατρικούς λόγους -εφόσον συναινεί η επιστημονική κοινότητα- δηλώνει ο κ. Κώστας Κατσίκης, σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει νέα εστία κυβερνητικής ρήξης με σχετικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί τους επόμενους μήνες.

Η «εμπλοκή» προέκυψε από δημοσίευμα, που εμφάνιζε τον βουλευτή των ΑΝΕΛ να δηλώνει ότι θα καταψηφίσει κυβερνητικό σχέδιο νόμου για παραγωγή ιατρικής κάνναβης.

Ο ίδιος, ωστόσο, με δήλωσή του σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μιλά για «κακοποίηση της αλήθειας και διαστρέβλωση της πραγματικότητας, αναφορικά με απάντησή μου σε άτυπη ερώτηση στο διάδρομο της Βουλής, σχετικά με τη "χρήση ινδικής κάνναβης στην Ελλάδα"».
Και εξηγεί: «Αποκαθιστώ την αλήθεια ως εξής: απήντησα ότι "είμαι αντίθετος" σε αυτό το γενικό ερώτημα, που υπονοούσε αποποινικοποίηση, προκειμένου να ικανοποιήσει πάθη εξαρτημένων από ουσίες και όχι ότι "είμαι αντίθετος στη χρήση ινδικής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς". Στη χρήση ινδικής κάνναβης για ιατρικούς λόγους δεν θα είχα αντίρρηση, εφόσον και η ιατρική κοινότητα συναινούσε ότι συμβάλλει στη θεραπεία ασθενειών».

ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΧΑΣΙΣ ΖΗΤΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΣΤΟ ΘΕΜΑ της αποποινικοποίησης της χρήσης χασίς επανήλθε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου.

Διατυπώνοντας, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο περιοδικό «ΚΛΙΚ» την προσωπική του άποψη για το θέμα, ο κ. Γ. Παπανδρέου επαναφέρει προηγούμενη πρόταση που είχε καταθέσει παλιότερα μαζί με άλλους βουλευτές, σύμφωνα με την οποία ο χρήστης κάνναβης θα έχει τη δυνατότητα να καλλιεργεί στο σπίτι του μια μικρή ποσότητα για δική του μόνο χρήση. Την ποσότητα αυτή του χασίς ο χρήστης δεν θα έχει το δικαίωμα να τη διακινεί ή να την πουλάει.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι με τον μη διαχωρισμό της κάνναβης από τα σκληρά ναρκωτικά ο νέος τα συνδέει και οδηγείται από το ένα στο άλλο μέσω των εμπόρων. Η ίδια νομική αντιμετώπιση της κάνναβης και των σκληρών ναρκωτικών τους μόνους που βοηθάει στην πραγματικότητα, λέει ο υπουργός, είναι την οργανωμένη μαφία.

Με πρόταση τού κ. Γ. Παπανδρέου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διοργανώσει συμπόσιο - συζήτηση για να ναρκωτικά και τις επιπτώσεις τους, στην Αθήνα από 20- 22 Ιουνίου.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει το περιοδικό, αυτοί που υπέρ του διαχωρισμού των ναρκωτικών σε σκληρά και μαλακά αθροίζονται στο 53,8% και κατά το 40,8%. Την αποποινικοποίηση της χρήσης του χασίς τη ζητεί το 38,5%.

Νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης ζητά και ο Γιώργος Παπανδρέου

14/06/2016

Τη νομιμοποίηση της χρήσης κάναβης για ιατρικούς λόγους ζητά ο Γ. Παπανδρέου, που τάσσεται υπέρ της αποποινικοποίησης της χρήσης κάνναβης ενόψει της Διεθνούς Συνόδου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά

Τη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για ιατρικούς λόγους ζητά ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συνυπογράφει επιστολή με 1.000 διεθνείς προσωπικότητες ενόψει της Διεθνούς Συνόδου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά (UNGASS), που συγκαλείται στη Νέα Υόρκη. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει και στο παρελθόν ταχθεί υπέρ της αποποινικοποίησης της χρήσης κάνναβης και της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για τα ναρκωτικά, ωστόσο, η νέα δημόσια τοποθέτησή του έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την ερώτηση 36 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Υγείας με την οποία ζητούν την νομιμοποίηση και «την εκπόνηση εθνικού σχεδίου για την ιατρική κάνναβη».

Ο πρώην πρωθυπουργός ανήρτησε ανακοίνωση στον ιστότοπό του, όπως τονίζεται: «Το ζήτημα των ναρκωτικών, της δυστυχίας και της εγκληματικότητας που αναπτύσσεται γύρω από αυτά απαιτεί διεθνείς πρωτοβουλίες με σκοπό την εναρμονισμένη αλλαγή σε ό,τι αφορά τις εθνικές προσπάθειες καταπολέμησης της εγκληματικότητας και ανάπτυξης πολιτικών υγείας για τον εθισμό.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η ποινικοποίηση της χρήσης και κατοχής για προσωπική χρήση δεν λειτούργησε. Όπως δεν λειτούργησε η απαγόρευση. Αντιθέτως, ισχυροποίησαν και πλούτισαν τα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος, σε έναν φαύλο κύκλο βίας, φαινομένων κυβερνητικής διαφθοράς, ηθικής κατάπτωσης και αλλοίωσης ακόμα και οικονομικών αγορών. Οι πολιτικές αυτές ξεκινούν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και οφείλουμε να τις αναθεωρήσουμε με βάση όσα μεσολάβησαν, από την εμπειρία μας και τα επιστημονικά συμπεράσματα".

Η αποποινικοποίηση της χρήσης και η συνακόλουθη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τα ναρκωτικά, είναι πάγιες θέσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Το 2011, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της 25μελούς Διεθνούς Επιτροπής για τις Πολιτικές Ναρκωτικών (Global Commission on Drug policy – GCDP) συνυπογράφοντας τότε την πρώτη έκθεση της Επιτροπής.

Σκοπός της GCPD είναι η προώθηση της συζήτησης για τα ναρκωτικά, στη βάση της επιστήμης και της έρευνας, των στοιχείων, αντί της σημερινής αναποτελεσματικής ηθικολογίας που βλάπτει τελικά όλους τους πολίτες – χρήστες και μη – σπαταλώντας εθνικούς και διεθνείς πόρους στην καταστολή, αντί να διοχετευθούν στην πρόληψη και την περίθαλψη.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Επιτροπή κάλεσε 1000 διεθνείς προσωπικότητες ενόψει του UNGASS, στη Νέα Υόρκη, την Διεθνή Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά (η προηγούμενη ήταν το 1998), ζητώντας αλλαγή στη στάση των κρατών παγκοσμίως απέναντι στον εθισμό και την εγκληματικότητα που αναπτύσσεται γύρω από αυτόν».

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο κ.Παπανδέου δήλωσε: «Η πολιτική μας για τα ναρκωτικά, οφείλει να αναστρέψει αυτό το αρνητικό ισοζύγιο σε ό,τι αφορά την αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου, με ανθρωπισμό και σεβασμό στα δικαιώματα του ασθενή, και νέα νομοθεσία για την καλλιέργεια κάνναβης για ιατρικούς λόγους, για παράδειγμα, κάτι που συζητείται και ελπίζω να επιτραπεί σύντομα και στην Ελλάδα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα