Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018  00:52:08

Αφού έχασε τέσσερις Ευρωβουλευτές στους έξι, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει σύστημα εκλογής. Τέλος στην σταυροδοσία. Κύριο

Επιστροφή στην «αρχηγική λίστα των εκλεκτών», που κατήγγειλαν για χρόνια Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ.

Ευρωεκλογές 2019: Διαρροές Μαξίμου για σφυγμομέτρηση αντιδράσεων. Σοβαρές διαθέσεις για επιστροφή στην «αρχηγική λίστα», με πρόσχημα να καταπολεμηθούν φαινόμενα παραγοντισμού και δημοσιότητας αλλά και ο «βεντετισμός των δεκάδων χιλιάδων προσωπικών σταυρών».

Εάν δεν είναι ακόμη βεβαιο είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να εκλεγούν με λίστα οι ευρωβουλευτές το 2019, καθώς σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου επανήλθαν στο προσκήνιο οι σχετικοί προβληματισμοί, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κώστα Χρυσόγονου.και τις τόσες άλλες ανταρσίες του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ευρωβουλευτές του..

Βεβαίως, αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, ενώ με δεδομένο ότι οι επόμενες Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019, προφανώς υπάρχει ακόμη χρόνος για να ακουστούν όλες οι απόψεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ήδη από την Άνοιξη του 2014, όταν η τότε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου άλλαξε τον τρόπο ανάδειξης των ευρωβουλευτών, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η εκπροσώπηση της χώρας στην Ευρωβουλή είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση για να καθορίζεται με κριτήρια αναγνωρισιμότητας.

Συν τοις άλλοις, ειδικά για το κυβερνών κόμμα, η εμπειρία από τις Ευρωεκλογές του 2014 ήταν μάλλον οδυνηρή, αφού στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν παραμείνει μόλις 3 ευρωβουλευτές (Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα) από τους 6 που είχε εκλέξει.

Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ (από το εμπιστευτικό δελτίο του BLACK CODE).

Να έχει χάσει την μισή δύναμη των Ευρωβουλευτών που εξέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται μετά την αποστασιοποίηση, δηλαδή το βέβαιο πολιτικό διαζύγιο με τον Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου κ. Κώστα Χρυσόγονο. Ο ίδιος θεωρεί ότι δεν πρέπει να παραδώσει συγκέντρωσε Πανελλήνια 135.033 σταυρούς προτίμησης. Σημειώνεται, ότι η πρώτη μεγάλη απώλεια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αποχώρηση διαμαρτυρίας για την πολιτική της κυβέρνησης του Μανώλη Γλέζου που είχε συγκεντρώσει τον τεράστιο αριθμό των 423.000 σταυρών προτίμησης.

Στο σύνολο των έξι Ευρωβουλευτών, που συμπληρώθηκαν μετά τις παραιτήσεις Γλέζου και Κατρούγκαλου οι τρεις από αυτούς έχουν απομακρυνθεί από το κυβερνητικό κόμμα. Πρόκειται για τον κ. Νίκο Χουντή, ο οποίος έχει προσχωρήσει στη ΛΑΕ του κ. Λαφαζάνη, την ανεξάρτητη πλέον κ. Σοφία Σακοράφα (που ήρθε δεύτερη με 270.495 σταυρούς) και βεβαίως τον καθηγητή κ. Χρυσόγονο.
Οι άλλοι τρεις παραμένοντες είναι ο Δημήτρης Παπαδημούλης (που συγκέντρωσε 181.232 σταυρούς), η Κωνσταντίνα Κούνεβα και ο Στέλιος Κούλογλου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα