Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018  11:16:33

H Kεντροδεξιά σε νέα εποχή. Προβληματισμοί στη ΝΔ, ανησυχίες σε Μαξίμου- ΣΥΡΙΖΑ. Τα πρώτα πολιτικά συμπεράσματα. Κύριο

Την Κυριακή ο τελικός γύρος σε ένα πολιτικό πείραμα ,που κερδήθηκε. Γεννηματά-Ανδρουλάκης οι νικητές στον α' γύρο -Ψήφισαν 210.264 στην Κεντροαριστερά, σε μια εντυπωσιακή προσέλευση.

Πρωτιά Γεννηματά, πάει στον β' γύρο με τον Ν. Ανδρουλάκη 

Με μια συμμετοχή που ξεπέρασε και τις προβλέψεις των πλέον αισιόδοξων, ο χθεσινός πρώτος γύρος για την ανάδειξη της ηγεσίας του υπό διαμόρφωση νέου κόμματος της κεντροαριστεράς, είναι βέβαιο ότι συνιστά εύηχο μήνυμα με πολλούς αποδέκτες-και κυρίως την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ...

Η αλήθεια είναι ότι νικήτρια των εκλογών αυτών, αναδείχθηκε η... φυλή του ΠΑΣΟΚ, ο πλέον συμπαγής και ανθεκτικός πόλος του όλου εγχειρήματος, παρά την εντυπωσιακή συρρίκνωσή του από τις εκλογές του 2012 και εντεύθεν. Γεγονός, που θα ήταν άδικο να μην πιστωθεί στην κ. Φώφη Γεννηματά (στην οποία αναγνωρίζεται ότι «κράτησε» το ΠΑΣΟΚ και το ενίσχυσε...), που ήρθε πρώτη στον πρώτο γύρο με το εντυπωσιακό ποσοστό (κοντά στην αυτοδυναμία) του 42,5 %, με δεύτερο τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη με 25,14 % και τους υπόλοιπους (εκτός της κούρσας την επόμενη Κυριακή) τον κ. Καμίνη (13,52%), τον κ. Θεοδωράκη (9,81 %), τον Γιάννη Μανιάτη (4,26%) και τους υπόλοιπους διεκδικητές με αισθητά χαμηλότερα ποσοστά.

Η φυλή του ΠΑΣΟΚ...

Η ηλικιακή διαστρωμάτωση, άλλωστε, των 210.000 που προσήλθαν χθες στις κάλπες (η συντριπτική πλειοψηφία είναι άτομα άνω των 45 ετών), συνηγορεί με την εκτίμηση ότι οι περισσότεροι από όσους πήγαν στις κάλπες, είναι επανακάμπτοντες πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι απογοητευμένοι είχαν στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά κύριο λόγο, αλλά και άλλες επιλογές. Κάτι που δικαιολογεί απόλυτα την ανησυχία και τον προβληματισμό στην Κουμουνδούρου, όπου οι επιτελείς έπιασαν το μήνυμα. Και ετοιμάζονται να καταστρώσουν τα σχέδια τους για την συγκράτηση της διαρροής ΠΑΣΟΚογενών ψηφοφόρων τους στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

... οι ανησυχίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ως προς την στρατηγική που θα πρέπει ν' ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να περιχαρακώσει, όσο γίνεται, την συγκεκριμένη δεξαμενή ψηφοφόρων του, είναι ότι δεν έχει να αντιμετωπίσει καθαρά αριστερογενείς πολίτες, τους οποίους μπορεί να «παίζει» και να παρασύρει με τα κατά καιρούς «αριστερά-επαναστατικά» επικοινωνιακά ανοίγματα του («υπερφορολογούμε την μεσαία τάξη για να δώσουμε στους φτωχότερους», «είμαστε ανεκτικοί στους αριστερούς ακτιβιστές», «βάζουμε τα θεμέλια για λαϊκή παιδεία» κ.λ.π.), αλλά με προοδευτικούς αστούς, κατά βάση, πολίτες που πίστεψαν τις εξαγγελίες του για...13 σύνταξη, για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για κατώτατο μισθό στα 780 ευρώ και... έξοδο από τα μνημόνια. Μ' άλλα λόγια πελατειακούς, ευκαιριακούς «συντρόφους».

Προσεκτικοί στην ΝΔ

Είναι χαρακτηριστικό, ότι δεν υπήρξε ούτε μία επίσημη κυβερνητική η κομματική αντίδραση για την μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές της κεντροαριστεράς (μόνο τα κομματικά κατευθυνόμενα «τρόλ» έκαναν πικρόχολα και απαξιωτικά σχόλια...), σε αντίθεση με την ΝΔ. Ο Πρόεδρος της οποίας κ. Μητσοτάκης με προσωπικό του μήνυμα χαιρέτισε ως αισιόδοξο φαινόμενο την μαζική προσέλευση ψηφοφόρων.

Και δεν χωρά αμφιβολία, ότι και στην Πειραιώς σκύβουν πάνω από την μεγάλη συμμετοχή αλλά και τ' αποτελέσματα, δεδομένου ότι και η ΝΔ φιλοδοξεί να «ψαρέψει» ψηφοφόρους από πρώην ΠΑΣΟΚους που εντάχθηκαν ευκαιριακά στον ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, όπως δήλωναν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους με δημοσιογράφους, μένουν ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η χθεσινή διαδικασία στην κεντροαριστερά, έχει κατά βάση αντικυβερνητικό χαρακτήρα. Αν και, μια πιο ψύχραιμη και ρεαλιστική προσέγγιση των αποτελεσμάτων και ιδίως της μεγάλης συμμετοχής, είναι ίσως πιο κοντά στην πραγματικότητα, ότι δηλαδή ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, με την μεγάλη συμμετοχή του στις διεργασίες δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, εκφράζει σαφώς την απογοήτευσή του από τον τρόπο που πολιτεύονται τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, αποστρέφεται την πόλωση, και προσβλέπει σε περισσότερους πόλους στην εξουσία...

Το μεγάλο στοίχημα

Αναμφίβολα, το μεγάλο στοίχημα του κεντροαριστερού εγχειρήματος (άσχετα με το ποιος θ' αναδειχθεί νικητής την επόμενη Κυριακή...) είναι το εάν και κατά πόσο αυτοί που έχασαν στην μάχη της ηγεσίας, θα τηρήσουν τις «δεσμεύσεις» τους (οι οποίες, πάντως, δεν διατυπώθηκαν και τόσο ξεκάθαρα από όλους!) και θα παραμείνουν στο νέο κόμμα που θα προκύψει μετά το συνέδριο, ως | «απλοί στρατιώτες». Αν θα μπορέσουν να διασφαλίσουν, το πρώτο κρίσιμο διάστημα τουλάχιστον, την περιβόητη «ενότητα» υπέρ της οποίας ορκίζονταν. Βέβαια, υπήρξαν αργά χθες οι απαραίτητες «ενωτικές» και «αισιόδοξες» για την «παράταξη» δηλώσεις όλων των ανθυποψηφίων. Αλλά,το «παιχνίδι», τώρα ανοίγει. Και θα έχει αρκετό βάθος,τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, από τ' αποτελέσματα των οποίων θα κριθούν τα πάντα.

Και το κρίσιμο διακύβευμα για το νέο κεντροαριστερό κόμμα που θα δημιουργηθεί, αν ευτυχήσει και καταφέρει να ομογενοποιηθεί και ν' αναδειχθεί τουλάχιστον τρίτο κόμμα στις γενικές εκλογές, για να είναι ρυθμιστικός παράγοντας, είναι αν η ΝΔ δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία (όπως αφήνουν πιθανότητες οι σημερινές δημοσκοπήσεις) και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρατήσει ουσιαστικά την πτώση του, η «κεντροαριστερά»... με ποιον θα πάει και ποιον θ' αφήσει!

Εκτιμήσεις για τον β' γύρο

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το πιθανό αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής, είναι ότι η κ. Γεννηματά θα αισθανόταν πιο «σίγουρη» αν στον δεύτερο γύρο περνούσε ένας μη ΠΑΣΟΚογενής αντίπαλος, ο κ. Καμίνης ή ο κ. Θεοδωράκης, π.χ. Ο κ. Ανδρουλάκης, εκτιμάται από πολλούς ως «νέο αίμα» στον χώρο της κεντροαριστεράς, που φάνηκε ότι σε ικανό βαθμό «ελέγχεται» από την... φυλή του ΠΑΣΟΚ, προέρχεται από το Κίνημα του οποίου έχει διατελέσει και Γραμματέας, γνωρίζει από μηχανισμούς, έχει , ως ευρωβουλευτής, γεύση των συσχετισμών και των ισορροπιών στην ΕΕ. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των μέχρι χθες ανθυποψηφίων (με πιθανές, αν και απευκταίες, συμφωνίες κάτω από το τραπέζι) και οι ανοικτές θέσεις που θα πάρει ο καθένας, θα παίξουν σίγουρα το ρόλο τους.

Είναι πολύ ενδεικτικό, ότι όταν αργά χθες η κ. Γεννηματά σε επικοινωνία που είχε με τον κ. Θεοδωράκη (της τηλεφώνησε να την συγχαρεί) τον ρώτησε «τι θα κάνεις την επόμενη Κυριακή;», ο επικεφαλής του Ποταμιού της απάντησε, «περιμένω τι θα πεις...». Αργότερα, πάντως, με δημόσια δήλωσή του, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι «θέλω να συγχαρώ και δημοσίως την κυρία Γεννηματά για την επιτυχία της. Ελπίζω να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου της προοδευτικής παράταξης. Θέλω να συγχαρώ επίσης τους άλλους συνυποψηφίους μου για τον αγώνα που έδωσαν. Η συμμετοχή 210.264 πολιτών είναι και δική τους επιτυχία. Συγχαρητήρια στον καθηγητή Αλιβιζάτο και τους συνεργάτες του καθώς και τους χιλιάδες εθελοντές σε όλη την Ελλάδα που συνέβαλαν στην επιτυχία της διαδικασίας».

«Ευχαριστώ τους πολίτες που με στήριξαν και σε αυτή τη μάχη. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ο αγώνας για να αλλάξουμε τη χώρα συνεχίζεται» , κατέληξε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Λίγο μετά τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, σε ποσοστό περίπου 85% της Επικράτειας, η Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας σταμάτησε την καταμέτρηση των ψήφων και την ροή αποτελεσμάτων.

Το σύνολο των ψηφοδελτίων θα περαστεί στο ηλεκτρονικό σύστημα αύριο το πρωί, οπότε θα ανακοινωθούν και τα επίσημα τελικά με μικρές αυξομειώσεις στα ποσοστά, Σε δηλώσεις τους οι δύο «μονομάχοι» της επόμενης Κυριακής, 19 Νοεμβρίου επεσήμαναν την τεράστια συμμετοχή των πολιτών.

Γεννηματά: Οι πολίτες μίλησαν, είμαι βέβαιη για την ενότητα

Στη συμμετοχή του κόσμου και το μήνυμα που στέλνει συνολικά στο πολιτικό σκηνικό αλλά και στην ενότητα της επόμενης ημέρας στην Κεντροαριστερά αναφέρθηκε η Φώφη Γεννηματά.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε δήλωσή της για το αποτέλεσμα των εκλογών για τον νέο ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, που την ανέδειξε πρώτη με ευρύ προβάδισμα, δήλωσε:

«Οι πολίτες με την συμμετοχή και την επιλογή τους μίλησαν. Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους για την στήριξη και την εμπιστοσύνη τους. Τολμήσαμε. Σήμερα έγινε το αποφασιστικό βήμα, ένα συγκλονιστικό πολιτικό γεγονός για την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και την χώρα. Οι 212.000 Ελληνίδες και Έλληνες είναι συνιδρυτές στην μεγάλη Κεντροαριστερά. Έδωσαν εντολή ενότητας και αλλαγής. Δικαίωσαν την πρωτοβουλία μας. Έστειλαν μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό της Κυβέρνησης και αντίδρασης στην συντήρηση και τη λιτότητα. Η ώρα της ανατροπής του πολιτικού σκηνικού ήρθε. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ΑΛΛΑΓΗ, με πρωταγωνιστή τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, που φέρνει το πραγματικά ΝΕΟ στην πολιτική μας ζωή.

Σπάμε τον κακέκτυπο δικομματισμό και ανοίγουμε νέους δρόμους για την χώρα. Ευχαριστώ όλους τους συνυποψήφιους μου για τον καλό αγώνα που δώσαμε και την συμβολή τους στην επιτυχία της προσπάθειας. Είμαι βέβαιη ότι θα είμαστε όλοι μαζί την επόμενη μέρα. Συγχαρητήρια στην Επιτροπή Αλιβιζάτου για το σημαντικό έργο της. Ευχαριστώ τους χιλιάδες εθελοντές που έδωσαν ζωή στην διαδικασία. Προχωράμε μαζί με αυτοπεποίθηση».
Ανδρουλάκης: Να ακούσουμε την πλειοψηφία των συμπολιτών μας για αλλαγή πορείας

Για ιστορική ημέρα έκανε λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο αίτημα της πλειονότητας του κόσμου για αλλαγή πορείας

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Με την συγκλονιστική συμμετοχή του κόσμου αλλάζει ο πολιτικός χάρτης στην πατρίδα μας. Οι προοδευτικοί πολίτες πήραν τον νέο φορέα στα χέρια τους. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία, προς το πολιτικό σύστημα και προς εμάς τους ίδιους. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους και τον καθέναν ξεχωριστά, μέσα από την καρδιά μου, που στάθηκαν ώρες στις ουρές για να στείλουν το μήνυμα πως η Παράταξη είναι Εδώ.
Ευχαριστώ και συγχαίρω τους συνυποψήφιους μου για τον ωραίο αγώνα και τους καλώ να συνεχίσουμε ενωμένοι την προσπάθεια και την επόμενη Κυριακή.

Είμαστε εδώ μαζί, σε πείσμα όσων έλεγαν πως δεν θα τα καταφέρουμε. Χρειάζεται να ακούσουμε την πλειοψηφία των συμπολιτών μας για αλλαγή πορείας. Κοινό ζητούμενο της δικής μου υποψηφιότητας και σχεδόν όλων των συνυποψηφίων μου, παρόλο που δεν μετέχουν στον β' γύρο, είναι ακριβώς αυτό. Αυτό περιμένουν οι πολίτες από εμάς. Εμείς τώρα αρχίζουμε. Και ζητάμε ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς, για την επόμενη μέρα. Είμαι εδώ για να δώσουμε μαζί τη μάχη για την αναγέννηση της παράταξης αλλά και της χώρας. Σας θέλω όλους δίπλα μου»

Αποτελέσματα Επικράτειας από 175.565 ψηφοφόρους σε 730 από 878 εκλογικά τμήματα (83,49%)

• Γεννηματά 73.939 (42,50%)
• Ανδρουλάκης 43.735 (25,14%)
• Καμίνης 23.520 (13,52%)
• Θεοδωράκης 17.062 (9.81%)
• Μανιάτης: 7.417 (4,26%)
• Ραγκούσης: 4.162 (2,39%)
• Γάτσιος: 2.877 (1,65%)
• Πόντας: 924 (0,53%)
• Τζιώτης: 343 (0,20%)
Τελικά αποτελέσματα Εξωτερικού
• Γεννηματά 799 (36,02%)
• Καμίνης: 472 (21,28%)
• Ανδρουλάκης: 458 (20,65%)
• Θεοδωράκης: 308 (13,89%)
• Καμίνης 20.822 (123,25%)
• Ραγκούσης: 81 (3,65%)
• Μανιάτης: 58 (2,61%)
• Γάτσιος: 34 (1,53%)
• Πόντας: 5 (0,23%)
• Τζιώτης: 3 (0,14%)

Η στόχευση των δύο για την επόμενη Κυριακή

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο ευρωβουλευτής της «Ελιάς» θα παλέψουν για το χρίσμα του τελικού νικητή την επόμενη Κυριακή, 19 Νοεμβρίου.'
Ο στόχος αμφοτέρων είναι διττός: Αφενός να κατορθώσουν να «σηκώσουν από τον καναπέ και στον δεύτερο γύρο το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων του πρώτου και να πείσουν την κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων που επέλεξαν τους άλλους 7 υποψήφιους να συμπαραταχθούν μαζί τους. Σημαντικό ρόλο να παίξουν και οι «συμφωνίες» ή η στήριξη που θα δώσουν οι έτεροι υποψήφιοι - δημοσίως ή υπογείως - στους δύο «μονομάχους».

Θεοδωράκης: Συγχαρητήρια στη Φώφη -Δεν ήταν το αποτέλεσμα που θέλαμε

Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου στις 23:00, υπήρξε επικοινωνία Φώφης Γεννηματά- Σταύρου Θεοδωράκη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού τηλεφώνησε στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να την συγχαρεί για την πρωτιά στις εκλογές.
Η κ.Γεννηματά τον ρώτησε τι θα κάνει στο δεύτερο γύρο και εκείνος απάντησε: «Περιμένω να ακούσω τι θα πείτε».
Λίγο αργότερα, σε δήλωσή του ο Σταύρος Θεοδωράκης συνεχάρη την Φώφη Γεννηματά. «Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ο αγώνας για να αλλάξουμε τη χώρα συνεχίζεται» είπε. Νωρίτερα είχε τηλεφωνήσει στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να την συγχαρεί. Αναλυτικά η δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού:

«Θέλω να συγχαρώ και δημοσίως την κυρία Γεννηματά για την επιτυχία της. Ελπίζω να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου της προοδευτικής παράταξης. Θέλω να συγχαρώ επίσης τους άλλους συνυποψήφιούς μου για τον αγώνα που έδωσαν. Η συμμετοχή 210.264 πολιτών είναι και δική τους επιτυχία. Συγχαρητήρια στον καθηγητή Αλιβιζάτο και τους συνεργάτες του καθώς και τους χιλιάδες εθελοντές σε όλη την Ελλάδα που συνέβαλαν στην επιτυχία της διαδικασίας. Ευχαριστώ τους πολίτες που με στήριξαν και σε αυτή τη μάχη. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ο αγώνας για να αλλάξουμε τη χώρα συνεχίζεται».

Μανιάτης-Ραγκούσης: Φώφη είσαι ο νικητής των εκλογών

Με την Φώφη Γεννηματά επικοινώνησαν και οι Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης οι οποίοι την συνεχάρησαν. Σύμφωνα με την Χ. Τρικούπη της είπαν «είσαι ο νικητής των εκλογών».

Σε δήλωσή του ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε: «Αξίζουν συγχαρητήρια στη Φώφη Γεννηματά για τη νίκη της. Επίσης, στον Νίκο Ανδρουλάκη για τη δεύτερη θέση (...) Ανεξαρτήτως του αρνητικού αποτελέσματος για εμένα προσωπικά, όπως είχα πει από την αρχή, θα υπηρετήσω την ενότητα με όλες μου τις δυνάμεις».
Είμαστε συνιδρυτές και θα είμαστε όλοι παρόντες δήλωσε ο Γ. Μανιάτης. «Η Παράταξη νίκησε. Οι 210.000 δημοκράτες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συμμετοχής είναι οι θριαμβευτές της ημέρας. Ο προοδευτικός κόσμος, που στήριξε και συμμετείχε είναι το θεμέλιο για την πολιτική επιτυχία του εγχειρήματος μας. Είναι ο συλλογικός εγγυητής της ενότητας στις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας. Θέλω επίσης να συγχαρώ θερμά τη Φώφη Γεννηματά για την άξια νίκη της και το Νίκο Ανδρουλάκη για την επιτυχία του να περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει μια ουσιαστική πολιτική αναμέτρηση μεταξύ συντρόφων ώστε να έχουμε το μέγιστο συλλογικό όφελος για την παράταξη.(...) Όλοι μαζί, με οδηγό τους 210.000 πολίτες, είμαστε οι συνιδρυτές του νέου φορέα. Μετά την εκλογή ηγεσίας, όλοι θα είμαστε παρόντες στην μεγάλη προσπάθεια της Νέας Προοδευτικής Παράταξης».

Με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επικονώνησε και ο Γιώργος Παπανδρέου για να την συγχαρεί, όπως και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θαν. Θεοχαρόπουλος ο οποίος την συνεχάρη για την «καθαρή» της νίκη.
Καμίνης: Συγχαρητήρια, να πάμε ενωτικά

Με την Φώφη Γεννηματά επικοινώνησε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. «Φώφη, συγχαρητήρια για την νίκη σου, πρέπει να πάμε ενωτικά» φέρεται να της είπε.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης επεσήμανε την ανάγκη ενότητας σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Συγχαίρω όλους τους συνυποψήφιους για τον αγώνα που έδωσαν, ιδίως τη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Θα προχωρήσουμε με ενότητα και ελπίδα για όλα όσα μπορούμε να πετύχουμε μαζί (...) Όλοι μαζί θα χτίσουμε τη νέα μας παράταξη. Όλοι μαζί θα αλλάξουμε τη χώρα. Σας ευχαριστώ για όλα. Συνεχίζουμε».

Η διαδρομή της Γεννηματά

Η 53χρονη κόρη του Γιώργου Γεννηματά, Φώφη (γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1964), είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2015. Έχει χρηματίσει Υπερνομάρχις Αθηνών-Πειραιώς το 2003-07, Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το 2009-10 στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών το 2011-12 στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ του Λουκά Παπαδήμου και Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας την περίοδο 2013-15 στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ του Αντώνη Σαμαρά. Βασικό της σύνθημα είναι ότι στις εκλογές θα σπάσει το δίπολο ΣΥΡ(ΖΑ-ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα είναι τρίτο κόμμα. Για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών η θεη της είναι ότι θα πρέπει να απαντήσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αν συμφωνούν με το πρόγραμμα της Κεντροαριστεράς.

Η διαδρομή του Ν. Ανδρουλάκη

Ο 38χρονος Νίκος Ανδρουλάκης (γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1979) είναι πολιτικός μηχανικός, πολιτικός και Ευρωβουλευτής με την Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη (S&D). Εχει χρηματίσει γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας του Ευ. Βενιζέλου. Προεκλογικό του σύνθημα ήταν η ανανέωση.

Η εντυπωσιακή συμμετοχή των πολιτών

Η εντυπωσιακή συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς ξεπέρασε κάθε προσδοκία αφού στις διαδικασίες του α' γύρου μετείχαν πάνω από 210.000 ψηφοφόροι (210.264 συγκεκριμένα). Ενας εντυπωσιακός αριθμός από κάθε άποψη.
Υπενθυμίζεται ότι το 2015 την Φώφη Γεννηματά εξέλεξαν 55.000 πολίτες στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ και συγκεντρώνοντας πάνω από 50% εξελέγη άνετα από τον πρώτο γύρο.
Στις εκλογές τη Νέας Δημοκρατίας, προσήλθαν περίπου 400.000 άνθρωποι την πρώτη Κυριακή, αναδεικνύοντας ως τελικό δίδυμο τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στον β' γύρο, ψήφισαν 330.501 άτομα και ο Κ. Μητσοτάκης έκανε την ανατροπή: Εξελέγη με ποσοστό 52,43% ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συγκέντρωσε 47,57%.

Το μήνυμα για ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Η μαζικότατη συμμετοχή των πολιτών, στην ψηφοφορία για τον νέο φορέα, συνιστά ένα επιπλέον μήνυμα για το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό: Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ευρύτερου χώρου της προοδευτικής παράταξης σηματοδοτεί και ένα ηχηρό μήνυμα προς τα άλλα κόμματα, τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και την Νέα Δημοκρατία.
Ενα επίσης μήνυμα που στέλνει η αθρόα συμμετοχή των πολιτών στην ψηφοφορία, είναι προς την νέα ηγεσία: Είναι προφανές ότι αφενός νομιμοποιεί απολύτως τον νέο αρχηγό, αφετέρου δυσχεραίνει πιθανότητες αποσχιστικών κινήσεων από τους ηττημένους.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα