Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018  05:35:27

Υποχρεωτική η διαμεσολάβηση πριν τις (σκληρές) αποφάσεις της Δικαιοσύνης και στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά – Οι ευαίσθητες προτάσεις του πρώην προέδρου του Σ.τ.Ε και Πρωθυπουργού Παν. Πικραμένου. Κύριο

Με συγκεκριμένη αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη για την προστασία μικρομεσαίων οφειλετών.

Αρκεί να υπάρχει καλή θέληση και ευαιθησία όχι τόσο από τις Τράπεζες αλλά από την Κυβέενηση και τη Βουλή. Την λύση της διαμεσολάβησης προτείνουν και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών, με επιστολή τους σε μέλη της κυβέρνησης.

Ο κ.κ. Π. Πικραμμένος και Ν. Κανελλόπουλος, προτείνουν την θεσμοθέτηση ενός υποχρεωτικού σταδίου, πριν φθάσει το νοικοκυριό στη δικαιοσύνη, (π.χ. ζητώντας υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη) όπου, με τη βοήθεια διαμεσολαβητή, οφειλέτης και πιστωτές να έλθουν σε μία εξωδικαστική ρύθμιση-συμφωνία, μέσα από διαπραγμάτευση.

Οπως αναφέρεται στην επιστολή, η υιοθέτηση μίας τέτοιας λύσης, με την αναμόρφωση του νόμου 3869/2010 (Ν. Κατσέλη) θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλαπλά οφέλη ,τόσο για την οικονομία όσο και τη Δικαιοσύνη, με την ταχεία διευθέτηση των εκκρεμοτήτων, την οριστική ρύθμιση των οφειλών, για μικρότερες δαπάνες για τους ιδιοκτήτες κάθε είδους και την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Και επιπλέον θα υπηρετούσε ένα αίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας και συνδιαλλαγής, χωρίς τις εντάσεις των δικαστικών διενέξεων.

Η επιστολή, εστάλη στους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρο Κοντονή αλλά και στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς και στον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση.

Ας σημειωθεί ότι ο λεγόμενος «θεσμικός νόμος » της Λούκας Κατσέλη για την προστασία των οφειλετών σε Τράπεζες, Ταμεία, Εφορίες κλπ έχει τροποποιηθεί-συμπληρωθεί δύο φορές από τους κατοπινούς υπουργούς Ανάπτυξης κκ Νίκο Δένδια και Γιωργο Σταθάκη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα