Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018  11:28:00

Μια ημέρα πριν το «ταξίδι ειρήνης» στην Ελλάδα, ο αλαζόνας Τ. Ερντογάν, πάλι επιτίθεται στις ΗΠΑ και πάλι απειλεί το Ισραήλ. Κύριο

Νέα επίθεση άνευ προηγουμένου από τον Σουλτάνο Ερντογάν κατά της Ουάσινγκτον, δύο μήνες μετά τη συνάντησή τους στις ΗΠΑ και τις δηλώσεις φιλίας και συνεργασίας.

Για σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Τουρκίας έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύοντας μία άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της Ουάσινγκτον, ενδεικτική του «σημείου μηδέν» στο οποίο βρίσκονται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε ευθέως την αμερικανική πλευρά ότι, με πρόσχημα τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, εξοπλίζει τους Κούρδους στη βόρεια Συρία με στόχο την Τουρκία και το Ιράν. Αναφέρθηκε επίσης και στη δηλωμένη πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, απειλώντας την Ουάσινγκτον ότι αν προχωρήσει στην απόφασή της αυτή ο ίδιος θα συγκαλέσει σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη και θα διακόψει τις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ.

Μιλώντας -σε αγοραίο ύφος- στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Αγκυρα, ο κ. Ερντογάν ανέφερε συγκεκριμένα: «Είναι ξεκάθαρο ότι η Αμερική εξυφαίνει εναντίον μας ένα σχέδιο. Από πού το συμπεραίνω αυτό; Βλέπουμε ότι στη βόρεια Συρία δημιουργούν έναν διάδρομο τρομοκρατίας από το πιο ανατολικό σημείο έως τα δυτικά. Δημιουργούν βάσεις. Γιατί στέλνουν όπλα σε αυτήν την περιοχή; Πού θα τα χρησιμοποιήσει η Αμερική αυτά τα όπλα; Μήπως υπάρχει ακόμη το Ισλαμικό Κράτος; Κατά της Συρίας; Κατά του Ιράκ; Όχι! Εναντίον τίνος θα τα χρησιμοποιήσει; Είτε εναντίον του Ιράν, είτε της Τουρκίας, είτε-αν τους βαστάει- κατά της Ρωσίας».

Είπε επίσης ότι η Ιερουσαλήμ αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τους μουσουλμάνους και σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες την αναγνωρίσουν ως πρωτεύουσα του Ισραήλ «ως προεδρεύοντες του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας θα συγκαλέσουμε αμέσως, μέσα σε πέντε-δέκα ημέρες, σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη».

Αφορμή για την επίθεση Ερντογάν κατά των ΗΠΑ στάθηκε για μία ακόμη φορά η δίκη που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη, αναφορικά με την παραβίαση από την Τουρκία του εμπάργκο κατά του Ιράν και στην οποία καταθέτει ως ειδικός μάρτυρας κατηγορίας ο τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού Ρεζά Zαράμπ. Στη δίκη αυτή με μοναδικό κατηγορούμενο τον αντιπρόεδρο της τουρκικής τράπεζας Halkbank, ο επιχειρηματίας αποκαλύπτει τις διαδρομές του μαύρου χρήματος με εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών και συνεργατών του Ερντογάν, μέσω της παραβίασης του εμπορικού αποκλεισμού που είχε επιβάλει κατά του Ιράν ο ΟΗΕ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η δίκη αποτελεί μία συνέχεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον του στις 15 Ιουλίου του 2016 με πολλαπλούς στόχους, ένας εκ των οποίων είναι και ο αποπροσανατολισμός του ενδιαφέροντος της Τουρκίας για την υλοποίηση των αμερικανικών σχεδίων στη Συρία και το Ιράκ.

«Εκείνοι που μας κατηγορούν για το εμπόριό μας με το Ιράν προσπαθούν να συγκαλύψουν ένα στρατό τρομοκρατών δεκάδων χιλιάδων ατόμων» ισχυρίστηκε ο τούρκος πρόεδρος για να υποστηρίξει στη συνέχεια πως «παρακολουθώντας την εξέλιξη των γεγονότων, καταλαβαίνουμε ότι διατηρούν το ζήτημα στην επικαιρότητα ως μέσο εκβιασμού, για να ακυρώσουν τα κεκτημένα της χώρας μας στην περιοχή».

Καταλήγοντας, προσπάθησε να διασπάσει τις γραμμές της αμερικανικής πλευράς και παράλληλα να διατηρήσει γέφυρες επικοινωνίας με τον πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι πίσω από τη δίκη κρύβεται η σύγκρουση δύο ομάδων στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης και πως ορισμένα στελέχη της «παλαιάς φρουράς» ακολουθούν «εντελώς διαφορετική πολιτική από εκείνη που ανέδειξαν οι κάλπες». Δικός μας συνομιλητής είναι ο κ. Τραμπ, είπε χαρακτηριστικά.

Γιάννης Μανδαλίδης
in.gr

Ο Ερντογάν απειλεί με διακοπή διπλωματικών σχέσεων το Ισραήλ αν πρωτεύουσά του γίνει η Ιερουσαλήμ

Ο Τούρκος πρόεδρος περιέγραψε την Ιερουσαλήμ ως «κόκκινη γραμμή» για τους Μουσουλμάνους προειδοποιώντας με λήψη μέτρων από την πλευρά της Άγκυρας
Με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων απείλησε το Ισραήλ οΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ προχωρήσει σε αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα.

«Θα μπορούσαμε να φτάσουμε μέχρι και τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ. Δεν μπορεί να γίνει αυτό το βήμα» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του (ΑΚΡ).
Ο Τούρκος πρόεδρος περιέγραψε την Ιερουσαλήμ ως «κόκκινη γραμμή» για τους Μουσουλμάνους προειδοποιώντας με λήψη μέτρων από την πλευρά της Άγκυρας, ανάμεσα στα οποία ανέφερε την σύγκληση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη.

Μια τέτοια κίνηση δεν θα είναι μόνο παραβίαση του διεθνούς δικαίου αλλά και «ένα μεγάλο χτύπημα στη συνείδηση της ανθρωπότητας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος και αναρωτήθηκε: «οι ΗΠΑ έχουν εκπληρώσει όλους τους στόχους και μόνο αυτό τους έχει απομείνει;».

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, έγραψε από την πλευρά του στο Twitter την Τρίτη ότι μια τέτοια κίνηση εκ μέρους των ΗΠΑ «θα είναι θανάσιμο λάθος και θα παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τα ιστορικά γεγονότα».

«Μια τέτοια κίνηση θα υπονομεύσει όλες τις ειρηνευτικές διαδικασίες και θα δημιουργήσει νέες εστίες εντάσεων. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αποφύγει αυτό το λάθος» πρόσθεσε ο Καλίν.

Αμερικανικά ΜΜΕ εδώ και ημέρες αναφέρουν ότι ο Τραμπ είναι έτοιμος να προχωρήσει στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και στη συνέχεια να μεταφέρει εκεί την αμερικανική πρεσβεία που τώρα βρίσκεται στο Τελ Αβίβ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα