Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018  12:01:42

Ιερουσαλήμ, Ιερουσαλήμ... πόλη μιας παγκόσμιας τρέλας του πλανητάρχη και μιας νέας παγκόσμιας ανησυχίας. Κύριο

Παλαιά σχέδια και υποσχέσεις από δεκαετίες στις «εβραιοκρατούμενες ΗΠΑ», που πυροδοτεί τώρα ο Ντ. Τράμπ. Μάλλον απερίσκεπτα, προκαλώντας διεθνή ένταση, ενώ θεωρείται πως δύσκολα θα μπορέσει να υλοποιήσει την εξαγγελία του εύκολα.

Διεθνείς αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Σήμερα, μάλιστα, αναμένεται στις 20:00 ώρα Ελλάδας από τον Λευκό Οίκο να εκφωνήσει σχετικό διάγγελμα.

Πάντως, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη σχεδιαζόμενη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ εκ μέρους των ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, στις πρώτες επίσημες δηλώσεις του αφότου ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε σήμερα τη νέα θέση.
Κατά την ομιλία του σε διπλωματικό συνέδριο στην Ιερουσαλήμ, ο Νετανιάχου παρουσίασε τα οικονομικά πλεονεκτήματα και τη διεθνή εμβέλεια του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας τη σημασία των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, δεν έκανε μια αναφορά στην επικείμενη επίσημη ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ.

Όμως, ήδη οι αντιπροσωπείες των Παλαιστινίων και των Ιορδανών στον Αραβικό Σύνδεσμο έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του οργανισμού για να συζητήσουν την αμερικανική απόφαση.

Η σύνοδος μπορεί να διεξαχθεί το Σάββατο, σύμφωνα με διπλωματική πηγή. Να σημειωθεί ότι χθες Τρίτη έγινε μια πρώτη σύσκεψη «μεταξύ των εκπροσώπων μόνιμων αντιπροσωπειών των κρατών μελών», προσθέτει σε ανακοίνωσή του ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Παράλληλα, ο εμίρης του Κατάρ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του απορρίπτει την απόφαση των ΗΠΑ. «Το Κατάρ απορρίπτει τελείως οποιοδήποτε μέτρο καλεί για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ», δήλωσε ο Ταμίμ Μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με απεσταλμένο των Παλαιστινίων στην Ντόχα, ο οποίος του μετέφερε μήνυμα του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς για τις τελευταίες εξελίξεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Ο εμίρης του Κατάρ υπογράμμισε επίσης την θρησκευτική και πολιτική σημασία που έχει η Ιερουσαλήμ για τους Άραβες, τους μουσουλμάνους και ολόκληρο τον κόσμο.

Επίσης, ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης θα συνεδριάσει στις 13 Δεκεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη για να συντονίσει την απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπο του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΟΛΑΙΑ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ

Στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ φέρεται ότι θα προχωρήσει ο Ντόναλντ Τραμπ αψηφώντας τις προειδοποιήσεις πολλών ηγετών στην περιοχή που φοβούνται ανάφλεξη της βίας

Διεθνής συναγερμός έχει σημάνει μετά τις δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ, την Τρίτη, ότι χθες Τετάρτη, ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και θα προχωρήσει και σε μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ.

Η απόφαση του αμερικανού προέδρου, η οποία έχει προκαλέσει ήδη ηχηρές αντιδράσεις ανά τον κόσμο και προειδοποιήσεις για πρόκληση χάους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αναμένεται να γνωστοποιηθεί με ένα εξ ορισμού ιστορικό διάγγελμά του Ντ. Τραμπ στις 13:00 (20:00 ώρα Ελλάδας) από τον Λευκό Οίκο. Διάγγελμα το οποίο ενδέχεται να σημάνει τον τερματισμό της προσπάθειας του γαμπρού και συμβούλου του Τζάρεντ Κούσνερ για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, στη Μέση Ανατολή που του είχε αναθέσει ο Τραμπ.

«Την 6η Δεκεμβρίου 2017, ο πρόεδρος Τραμπ θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ», δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κάνοντας λόγο για την «αναγνώριση μιας πραγματικότητας», τόσο ιστορικής όσο και σύγχρονης.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου θα δώσει ταυτόχρονα εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αρχίσει προετοιμασίες για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, κίνηση η οποία δεν θεωρείται ότι θα υλοποιηθεί άμεσα, αφού θα χρειαστεί χρόνος να βρεθεί η κατάλληλη τοποθεσία, χρηματοδότηση για το έργο και να ανεγερθούν οι εγκαταστάσεις, κατά τον αξιωματούχο.

«Ο πρόεδρος εφαρμόζει μια κεντρική δέσμευση της προεκλογικής του εκστρατείας, μια υπόσχεση που είχε γίνει από πολλούς υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές», υποστήριξε ο αμερικανός αξιωματούχος, λέγοντας ότι η καθυστέρηση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ τις τελευταίες δύο δεκαετίες «δεν συνέβαλε σε τίποτε» ως προς τις προσπάθειες «να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ειρήνης».
Ζητείται συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου
Οι αντιπροσωπείες των Παλαιστινίων και των Ιορδανών στον Αραβικό Σύνδεσμο ζήτησαν την Τετάρτη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του οργανισμού. Η σύνοδος αυτή σε υπουργικό επίπεδο μπορεί να διεξαχθεί το Σάββατο, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Νωρίτερα εκπρόσωπος του Ρ. Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης θα συνεδριάσει στις 13 Δεκεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη για να συντονίσει την απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ.

Η διεθνής κοινότητα προειδοποιεί για χάος

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους την Τρίτη, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς προειδοποίησε τον Τραμπ για τις «επικίνδυνες συνέπειες που θα είχε μια τέτοια απόφαση για την ειρηνευτική διαδικασία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο».

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ αποτελεί casus belli για τους ηγέτες των Παλαιστίνιων, που θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία καταλήφθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και προσαρτήθηκε κατόπιν, να γίνει πρωτεύουσα του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

«Αν πει αυτό που σκοπεύει, ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ, αυτό θα αποτελέσει το φιλί του θανάτου στη λύση των δύο κρατών», προειδοποίησε ο ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων στη Βρετανία, Μάνουελ Χασανιάν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC. «Κηρύσσει πόλεμο στη Μέση Ανατολή, κηρύσσει πόλεμο εναντίον 1,5 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων και εκατοντάδων χιλιάδων χριστιανών που δεν θα δεχθούν οι ιεροί τόποι να είναι υπό την πλήρη ηγεμονία του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Οι εκκλήσεις να μην ληφθεί αυτή η απόφαση που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες ήταν αλλεπάλληλες τις τελευταίες 24 ώρες όχι μόνο από χώρες του αραβικού κόσμου.

Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι μια τέτοια απόφαση υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει «την οργή των μουσουλμάνων» και τη χαρακτήρισε «επικίνδυνο βήμα».

Ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χάμαντ αλ Θάνι δήλωσε: «Το Κατάρ απορρίπτει τελείως οποιοδήποτε μέτρο καλεί για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ». Τη δήλωση αυτή έκανε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με απεσταλμένο των Παλαιστινίων στην Ντόχα, ο οποίος του μετέφερε μήνυμα του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς για τις τελευταίες εξελίξεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Ο εμίρης του Κατάρ υπογράμμισε επίσης την θρησκευτική και πολιτική σημασία που έχει η Ιερουσαλήμ για τους Άραβες, τους μουσουλμάνους και ολόκληρο τον κόσμο.

«Κύριε Τραμπ, η Ιερουσαλήμ είναι μια κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους», προειδοποίησε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ασκεί την προεδρία του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, και πρόσθεσε ότι συγκαλέσει έκτακτη σύνοδό των 57 κρατών μελών του μέσα σε «5 ως 10 ημέρες» εάν η Ουάσινγκτον αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε επίσης την ανησυχία της Ρωσίας ότι η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τις παλαιστινιακές αρχές θα επιδεινωθεί περαιτέρω από τα σχέδια του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ. «Ωστόσο δεν θα συζητήσουμε αποφάσεις που δεν έχουν ακόμη ληφθεί», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επισήμανε πως «καθετί που συμβάλλει στην αναζωπύρωση της κρίσης είναι αντιπαραγωγικό αυτή τη στιγμή». Η Γερμανία επίσης ανανέωσε την ταξιδιωτική του οδηγία για το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε: «Από τις 6 Δεκεμβρίου 2017 ενδέχεται να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις στην Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο βίαιων συγκρούσεων». Το υπουργείο συστήνει στους Γερμανούς που ταξιδεύουν στην Ιερουσαλήμ να παρακολουθούν την κατάσταση μέσω των τοπικών μέσων ενημέρωσης και να αποφεύγουν τις περιοχές όπου υπάρχουν επεισόδια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε επίσης την ανησυχία του σημειώνοντας: «Ας περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα πει ο πρόεδρος. Αλλά, ξέρετε, αντιμετωπίζουμε με ανησυχία τις πληροφορίες που έχουμε ακούσει, διότι πιστεύουμε ότι προφανώς η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να είναι τμήμα μίας οριστικής διευθέτηση ανάμεσα στους Ισραηλινούς και του Παλαιστίνιους».

Ανησυχία εκφράζει και η Κίνα. «Ανησυχούμε για την πιθανότητα κλιμάκωσης της έντασης», επεσήμανε ο Γκενγκ Σουάνγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. «Όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν πνεύμα ειρήνης και σταθερότητας, αλλά και σύνεση σε ό,τι αφορά τις ενέργειές και τις δηλώσεις τους, να αποφύγουν να υπονομεύσουν τις βάσεις μιας λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα και να απόσχουν από μια νέα αντιπαράθεση στην περιοχή», πρόσθεσε.

Το μελλοντικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων, δήλωσε την Τετάρτη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ. «Το μέλλον της Ιερουσαλήμ είναι κάτι που θα πρέπει να διαπραγματευτούν το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι καθήμενοι ο ένας δίπλα στον άλλον σε απευθείας διαπραγματεύσεις» επεσήμανε ο Μλαντένοφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «έχει μιλήσει επανειλημμένως και γι'αυτό το ζήτημα και έχει πει ότι όλοι οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά αυτό που κάνουμε».

Αντιδράσεις και στις ΗΠΑ

Αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, που έχει διακοπεί από το 2014, ο αμερικανός αξιωματούχος είπε πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να ταχθεί υπέρ της «λύσης δύο κρατών» αν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι συμφωνούν σε αυτό. Ο Τραμπ θα υπογράψει ξανά τη ρήτρα αναστολής της ισχύος ενός νόμου του 1995 που προέβλεπε τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ, όπως είχε κάνει τον Ιούνιο και όπως έπρατταν όλοι οι προκάτοχοί του τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ο μόνος ηγέτης κράτους της Μέσης Ανατολής που δεν εξέδωσε ανακοίνωση μετά τα τηλεφωνήματα που έκανε ο Τραμπ ήταν ο δεξιός πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τάσσεται υπέρ της μεταφοράς της πρεσβείας εδώ και χρόνια.

Ένας ισραηλινός υπουργός χαιρέτισε την επικείμενη ανακοίνωση του Τραμπ, όμως παράλληλα τόνισε πως οι αρχές της χώρας προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα βίας.

Η εσωτερική συζήτηση στην αμερικανική κυβέρνηση για την κίνηση αυτή χαρακτηρίστηκε από εντάσεις. Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν πίεζαν υπέρ της απόφασης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις εναντιώνονταν στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ και τη μεταφορά της πρεσβείας, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν. Ο όλο και πιο ανυπόμονος Ντόναλντ Τραμπ εντέλει διεμήνυσε στους υπουργούς και στους συνεργάτες του την περασμένη εβδομάδα ότι εννοεί να τηρήσει την προεκλογική του υπόσχεση, κατά τις ίδιες πηγές.

Το Στέιτ Ντιπάρμεντ έχει ήδη επιβάλει περιορισμούς στις κινήσεις των αμερικανών διπλωματών στην Ιερουσαλήμ και έχει προειδοποιήσει όλες τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην περιοχή πως υπάρχει πιθανότητα να ξεσπάσουν ταραχές και αντιαμερικανικές εκδηλώσεις, ενώ αποφάσισε να τεθούν σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα ασφαλείας στις αμερικανικές πρεσβείες.
Ουδέν σχόλιο από Νετανιάχου

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη σχεδιαζόμενη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ εκ μέρους των ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, στις πρώτες επίσημες δηλώσεις του αφότου ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε σήμερα τη νέα πολιτική.

Κατά την ομιλία του σε διπλωματικό συνέδριο στην Ιερουσαλήμ, η οποία διήρκεσε 21 λεπτά της ώρας, ο Νετανιάχου παρουσίασε τα οικονομικά πλεονεκτήματα και τη διεθνή εμβέλεια του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας τη σημασία των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο δεν αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την Ιερουσαλήμ που πρόκειται να γίνει την Τετάρτη.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα