Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018  12:07:25

Μαστιγωτικός ο αμερικανός πρέσβης κατά του Ιβάν Σαββίδη σε κατηγορίες ότι αποτελεί τον αρχηγό της νέας (φιλορωσικής...) ολιγαρχίας στην Ελλάδα. Κύριο

«Το παράδοξο έπος» του Ιβάν Σαββίδη. Τι αναφέρουν οι Αμερικανοί για τις επενδύσεις του μεγιστάνα στην Ελλάδα σε άρθρο που αναδημοσίευσε στο twitter ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ.

Στο άρθρο αναφέρεται πως ο Τζέφρι Πάιατ έχει εκφράσει δημοσίως τις ανησυχίες για τις κινήσεις του Σαββίδη

Δεν μπόρεσε να αποτρέψει την εκχώρηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στον « φιλορώσσο» Ιβάν Σαββίδη μετά τον ΠΑΟΚ, την ΣΕΚΑΠ, το ξενοδοχείο «Μακεδονία» και τα ισχυρά μερίδια αγοράς στα κανάλια MEGA ΕΨΙΛΟΝ. Όμως, ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ επιμένει στο θέμα του Ιβάν Σαββίδη και του ευρύτερου ρόλου του στη Μακεδονία και την Ελλάδα γενικότερα, σε σοβαρά θέματα ανταγωνισμού επιρροής Ρωσσία- ΗΠΑ.. Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter αναδημοσίευσε άρθρο για τον επιχειρηματία το οποίο τον παρουσιάζει ως σκοτεινή περίπτωση ολιγάρχη στην Ελλάδα.

Το κείμενο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του αμερικανικού περιοδικού «American Interest» σκιαγραφεί τον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν τις επενδύσεις του Σαββίδη στη χώρα μας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «το παράδοξο έπος του ελληνορώσου μεγιστάνα του καπνού δείχνει πως η Ελλάδα της κρίσης έχει μετατραπεί σε μια μετασοβιετικού τύπου ολιγαρχία».

Το εκτενές άρθρο το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος Αλεξάντερ Κλαπ παρατηρεί ότι «ο Ιβάν Ιγκνάτιεβιτς Σαββίδης έχει παίξει πολλούς ασυνήθιστους ρόλους στη ζωή του, μεταξύ των οποίων μέλος της ρωσικής Δούμας και έμπιστος του Βλαντίμιρ Πούτιν, όμως ο τελευταίος του ρόλος είναι εκείνος που έχει προκαλέσει συναγερμό σε όλη την Ευρώπη: ένας αριβίστας νεόπλουτος που αποτελεί τη νέα είσοδο στην ολιγαρχική σκηνή της Ευρώπης». Περιγράφεται ότι έχει εξαγοράσει επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης όπου επένδυσε - πώς είναι δυνατόν, αναρωτιέται ο ευρωπαϊκός Τύπος - σχεδόν τα μισά από τα 760 εκατομμύρια δολάρια στα οποία υπολογίζεται, στα χαρτιά, η περιουσία του, μέσα σε μια δεκαετία. «Τις ανησυχίες αυτές έχει εκφράσει δημοσίως και ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα», αναφέρεται στο δημοσίευμα. «Ολα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Σαββίδης δεν είναι αυτό που φαίνεται: φορώντας τη μάσκα του σωτήρα της Θεσσαλονίκης είναι στην ουσία εκείνος που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Πούτιν στο Αιγαίο».

H ατζέντα της Μόσχας

Υπ' αυτό το πρίσμα, τονίζει το άρθρο του «American Interest» στο οποίο έκανε retweet ο Τζέφρι Πάιατ, «πρακτικά όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και συμφωνίες του Σαββίδη με το Δημόσιο φαίνεται να εξυπηρετούν την ατζέντα της Μόσχας. Οι κινήσεις του απέναντι στη Νέα Δημοκρατία μοιάζουν με προσπάθεια πρόκλησης διχασμού στο εσωτερικό του κόμματος που ειναι συνδεδεμένο περισσότερο από κάθε άλλο με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η εξαγορά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης μοιάζει με κίνηση που έχει στόχο να αποτρέψει τη ναυτική πρόσβαση του ΝΑΤΟ στην ενδοχώρα των Βαλκανίων, μια περιοχή όπου τέμνονται η αμερικανική και η ρωσική σφαίρα επιρροής. Τα εκατομμύρια ευρώ τα οποία έχει δωρίσει ο Σαββίδης στα μοναστήρια του Αγίου Ορους για την κατασκευή νέων ναών λειτουργούν ταυτόχρονα ως ρωσική επένδυση ήπιας δύναμης σε ένα άβατο για τη διεθνή εξουσία και τη χρηματοπιστωτική διαφάνεια».
Ο αμερικανός δημοσιογράφος παρατηρεί πως «το πιο σημαντικό που πρέπει να κατανοήσει κάποιος για τον Σαββίδη είναι ότι δεν έχει καμία σχέση με τους παλιούς ολιγάρχες της Ελλάδας».

Οι σχέσεις με τον Τσίπρα. «Είναι πολιτικά ανόητος», αναφέρει το δημοσίευμα. «Εχει γίνει το έμπιστο όργανο μιας ακροαριστερής κυβέρνησης που αναρριχήθηκε στην εξουσία με υποσχέσεις ότι θα επιτεθεί σε τέτοιους τύπους - η οποία όμως τελικά ανανέωσε την ικανότητά τους να πλουτίζουν».
Για τον Αλέξη Τσίπρα, συνεχίζει το άρθρο, «ο Σαββίδης αντιπροσωπεύει εκείνο που είναι γνωστό ως "ημέτερος", ο εκπρόσωπος τεραστίων κεφαλαίων τον οποίο η νέα κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει προκειμένου μοιράσει τον έλεγχο διαφόρων τομέων του ελληνικού κράτους που βρίσκεται σε αποσύνθεση». Υπενθυμίζεται ότι ο Σαββίδης «σε συνεντεύξεις του έχει παρομοιάσει θετικά τον Τσίπρα με τον Πούτιν, προειδοποιώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός».

Υπάρχει και κάτι άλλο, εξαιρετικά ανησυχητικό για τις κυβερνήσεις σε Ευρώπη και Αμερική, προσθέτει ο Κλαπ. «Σε μια χώρα της οποίας η ολιγαρχική τάξη υπήρξε αταλάντευτα πιστή στον ευρωατλαντισμό και τα αμερικανικά συμφέροντα μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σαββίδης έχει τις ρίζες του στην Ανατολή. Αποτελεί μια χαρακτηριστική σκιώδη περίπτωση πλουτισμού στη μετασοβιετική εποχή».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα