Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018  09:08:55

Με θολό νου ο Ν.Κοτζιάς στη κλειστή συνεδρίαση της Βουλής. Αγνοεί πόσο θα κρατήσει η προφυλάκιση και η ανάκριση, ποιό θα είναι το κατηγορητήριο, πότε θα γίνει η δίκη. Κύριο

Βουλευτές της Επιτροπής, που συνομίλησαν με τους δημοσιογράφους έκαναν εκτιμήσεις ότι ίσως υ υπόθεση φτάσει χρονικά σε εκκρεμότητα ακόμη και τον ένα χρόνο.

Από την πλευρά της Αγκυρας, όπου μεταφέρθηκαν τα κινητά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, διαμηνύεται πως Τούρκοι εμπειρογνώμονες ζητούν διορία 3 εβδομάδων για να ελέγξουν τα κινητά των Ελλήνων στρατιωτών.

- Αμηχανία , φαινόμενα νευρικότητας και σκοτάδι για τις εξελίξεις από την Κυβέρνηση , το ΥΠΕΘΑ και το ΥΠΕΞ. Μεγάλος προβληματισμός για την συμπεριφορά της Τουρκίας ανάμεσα σε όλα τα κόμματα και τους βουλευτές, βασανιστική εκκρεμότητα με διάρκεια όσον αφορά τους δύο αξιωματικούς του Έβρου και κατακόρυφη προσγείωση σε μια δύσκολη πραγματικότητα.
Αυτό είναι τα δυσάρεστα συναισθήματα και οι πρώτες σκέψεις από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων(σε κλειστή συνεδρίαση) όσον αφορά την απογοητευτική και πάντως αμήχανη ενημέρωση που έκανε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Αγνωστο παραμένει το πότε θα επιλυθεί το ζήτημα με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών, δίνοντας την εντύπωση στους βουλευτές που ήταν παρόντες ότι οι τουρκικές ενέργειες και διαδικασίες θα πάρουν αρκετό χρόνο. Άγνωστο πόσο θα διαρκέσει η ανάκριση, άγνωστο ποιό θα είναι το τελικό κατηγορητήριο, άγνωστο πότε θα γίνει η δίκη. Θολά όλα και αβέβαια.

Μάλιστα σε κατ'ιδίαν συζητήσεις οι βουλευτές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα επιδώσει στον Τούρκο πρέσβη ρηματική διακοίνωση ενώ ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται πλέον για την ευρωπαϊκή προοπτική της.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε επίσης γνωστό ότι το υπουργείο Εξωτερικών προσανατολίζεται στο να ζητήσει να μεταβούν στην Αδριανούπολη και Ελληνες τεχνικοί προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες των τουρκικών αρχών για τα κινητά τηλέφωνα των δύο συλληφθέντων.
Από την πλευρά της ΝΔ πάντως σχολίαζαν πως «δεν λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας με Αγκυρα, όπως είχε ειπωθεί κατά την επίσκεψη Ερντογάν» κάνοντας αναφορά στα δύο περιστατικά στα Ιμια και σε αυτό του Εβρου. Κατηγόρησαν επίσης τον υπουργό Εθνικής Αμυνας ότι άργησε πέντε μέρες να κάνει δήλωσ σε ένα τόσο μείζον ζήτημα. «Αρχίζει να αποκτά σταθερό χαρακτήρα η πολιτική ομηρίας που ακολουθεί η Τουρκία» είπαν χαρακτηριστικά.
Πάντως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής σχολιάζοντας σε δημοσιογράφους τις διαρροές, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε: «Θέλω να είμαι σοβαρός και να κάνω τη δουλειά μου και να μην λέω πράγματα που δεν είπα μέσα. Το λέω για αυτούς που σας ενημέρωσαν ενώ μέσα δεν μίλησαν».
Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση για το περιστατικό στο Εβρο.

ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

Παράλληλα, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες από τους βουλευτές που ήταν παρόντες ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως είναι απροσδιόριστος ο χρόνος λήξης του θέματος με τους δύο Έλληνες στον Έβρο, ενώ βουλευτές που συνομίλησαν με τους δημοσιογράφους έκαναν εκτιμήσεις ότι ίσως υ υπόθεση φτάσει χρονικά σε εκκρεμότητα ακόμη και τον ένα χρόνο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά βουλευτής για την στάση της Τουρκίας και την ενημέρωση Κοτζιά «Είναι η πρώτη φορά που από τα ροζ συννεφάκια η χώρα προσγειώνεται κατευθείαν στο έδαφος με πληθώρα πιέσεων και προβλημάτων».

Εν τω μεταξύ, από την πλευρά της Αγκυρας, όπου μεταφέρθηκαν τα κινητά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, διαμηνύεται πως Τούρκοι εμπειρογνώμονες ζητούν διορία 3 εβδομάδων για να ελέγξουν τα κινητά των Ελλήνων στρατιωτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κοτζιάς είπε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας πως θα ζητηθεί να πάει και από την Αθήνα τεχνικός σύμβουλος το επόμενο διάστημα προκειμένου να πάρει κι αυτός μέρος στην εξέταση των κινητών των δύο στρατιωτικών.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα