Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018  02:09:23

Πρωτοστάτης η Ε. Αχτσιόγλου στην αναδοχή-υιοθεσία σε ζευγάρια ομοφυλόφιλων και λεσβιών, ξεσπάθωσε και παραγκώνισε την Υφυπουργό Θ. Φωτίου. Απέτυχε όμως σε πρώτη φάση. Κύριο

Απέτυχε, πάντως να μεταπείσει όσους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν-μέσα σε κλίμα μεγάλης κοινωνικής αντίθεσης- με το πρωτοφανές και προκλητικό μέτρο.

Παραγκώνισε, μειωτικά, την υφυπουργό Εργασίας κ. Θεανώ Φωτίου ,που αυτή κατέθεσε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή και αλλά τελικά απέτυχε η ίδια η υπουργός Εργασίας να μεταπείσει τους διαφωνούντες βουλευτές, που φαίνεται να είναι αρκετοί (πάνω από δέκα) όπως μετέδωσαν όλα τα ρεπορτάζ. Ωστόσο, η κ.Αχτσιόγλου, παρά την πληθωρική αυτοπεποίθηση της και τον ρητορικό βερμπαλισμό απέτυχε να μεταπείσει καμμία και κανένα βουλευτή , με συνέπεια να ακολουθήσει νέα συνάντηση και πίεση από το Μαξίμου.

«Νομικά παράλογη και αντίθετη στο ευρωπαϊκό δίκαιο, μία διάκριση μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών ως προς το δικαίωμα αναδοχής, ενώ, πολιτικά, πρόκειται για μία αυτονόητη προοδευτική επέκταση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών», υποστήριξε σοβαρότατα η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σχετικά με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

-«Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι αναδοχή μπορεί να γίνει και από τα άτομα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Νομίζω πως αυτό είναι εύλογο. Από εκεί και πέρα, είναι, επίσης, εύλογο ότι όποιος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, άρα και ένα ομόφυλο ζευγάρι, μπορεί να γίνουν ανάδοχοι γονείς» διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» 105,5, ενώ αποσαφήνισε ότι δεν αφορά την υιοθεσία.

Όπως εξήγησε, η υιοθεσία είναι διαφορετικός θεσμός, στον οποίο υπάρχει πλήρης αποκοπή του παιδιού από τον προηγούμενο γονέα και πλήρης υποκατάσταση του θετού γονέα στη θέση του γονέα του παιδιού, ενώ στην αναδοχή «έχουμε, στην πραγματικότητα, παράλληλη ύπαρξη του φυσικού γονέα και του αναδόχου».
«Ο λόγος που δεν αφορά την υιοθεσία είναι διότι στον Αστικό Κώδικα προβλέπεται ότι η υιοθεσία μπορεί να γίνει μόνο από ζευγάρια που έχουν συνάψει γάμο. Επομένως, εφόσον είναι έτσι ορισμένο στον Αστικό Κώδικα, δεν μπορούσε ένας νόμος να υπερσκελίσει τα ορισμένα στον Αστικό Κώδικα» πρόσθεσε.

Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι το ζήτημα με τα ομόφυλα ζευγάρια αφορά αποκλειστικά τον τομέα της αναδοχής και για τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. «Θα ήταν εντελώς παράλογο και, κατά τη γνώμη μου, θα αντέβαινε και στο ευρωπαϊκό δίκαιο να γινόταν διάκριση μεταξύ των ζευγαριών, αν είναι ομόφυλα ή ετερόφυλα ζευγάρια, προκειμένου να τους δοθεί αυτό το δικαίωμα. Αυτά σε σχέση με τα νομικά. Σε σχέση με το πολιτικό, θεωρώ ότι, από την πλευρά μας και από αυτήν την κυβέρνηση, είναι μία αυτονόητη επέκταση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών προς μία προοδευτική κατεύθυνση, όπως έχει πολύ μεγάλη υποχρέωση αυτή η κυβέρνηση να κάνει στο χρονικό διάστημα της θητείας της. Έχουμε πει ότι δικός μας στόχος είναι, πέραν από την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα επιτροπείας, να υλοποιούμε και παρεμβάσεις που θα δείχνουν το δικό μας χαρακτηριστικό στο πεδίο των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και στον τομέα της ενίσχυσης της εργασίας» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΚΑ ΠΟΛΛΕΣ ΒΟΥΒΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

-Επιστολή διαμαρτυρίας προς το διευρυμένο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε η βουλευτής Α' Πειραιά Γεωργία Γεννιά, η οποία ζητά ανοιχτά να τροποποιηθεί η διάταξη του νομοσχεδίου που αναφέρει την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. Το κείμενο επιβεβαιώνει το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στο κόμμα το νομοσχέδιο, καθότι την επιστολή συνυπογράφουν και οι βουλευτές κ.κ. Ντιζμάνης και Καραγιάννης. Πληροφορίες αναφέρουν διαφοροποιήσεις από αρκετά μέλη του κόμματος, όπως οι κ.κ Βέττας, Κωσταντινέας και Κωστοπαναγιώτου.

Είναι εμφανές πως οι εν λόγω αντιδράσεις, που αφορούν σε μία διάταξη που εξισώνει τα ετερόφυλα με τα ομόφυλα ζευγάρια, αναδεικνύουν την ύπαρξη ενός συντηρητικού μετώπου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς φέρνει σε δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έχει ανοίξει πολλά μέτωπα σε νομοθετικό επίπεδο.

Προς το παρόν, η ηγεσία του υπουργείου δεν φαίνεται να κάνει πίσω, αν και υπήρξαν φωνές που ζήτησαν είτε την τροποποίηση του άρθρου, είτε γενικά το νομοσχέδιο να πάρει μετάθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές που αντιδρούν προτάσσουν το επιχείρημα πως η κοινωνία δεν είναι ακόμα έτοιμη να δεχθεί τέτοιες ρυθμίσεις και ότι δεν έγινε η απαραίτητη προετοιμασία ούτε με τους αρμόδιους φορείς ούτε στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Υπάρχουν και οι βουλευτές που αναφέρουν ότι χρειάζονται κάποια χρόνια προσαρμογής για να μπορεί να γίνει η αναδοχή, αναφερόμενοι στις δομές. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι στο περιθώριο της συνεδρίασης ακούγονται και παραδοσιακού τύπου επιχειρήματα υπεράσπισης του πυρηνικού μοντέλου της οικογένειας (πατέρας-μητέρα-παιδιά).

Οι αρμόδιοι υπουργοί Εργασίας, η κ. Θεανώ Φωτίου και κ. Έφη Αχτσιόγλου, σύμφωνα με πληροφορίες, διευκρίνισαν τις επίμαχες διατάξεις και υπογράμμισαν ότι για τα ομόφυλα ζευγάρια αφορά μόνο η αναδοχή και όχι η υιοθεσία. Σημείωσαν ότι δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός (μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών) στο πλαίσιο του συμφώνου συμβίωσης, διότι, όπως είπαν, αν δεν ισχύει και για τα ομόφυλα θα ακυρώσει το δικαίωμα και για τα ετερόφυλα, δηλαδή θα ακύρωνε το σύνολο των επίμαχων διατάξεων.

Να σημειωθεί ότι, χθες, τουλάχιστον δέκα βουλευτές εξέφρασαν τη διαφωνία τους σε επιστολή. Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο υπογράφουν μεταξύ άλλων οι: Γιώργος Ουρσουζίδης που φέρεται να έχει και την πρωτοβουλία των κινήσεων, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Γιωργος Παραστρατίδης, Γεωργία Γεννιά, Δημήτρης Βέττας, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Σηφάκης και Γιώργος Ντζιμάνης επισημαίνουν προς τον πρωθυπουργό την ανακολουθία της κυβέρνησης που κατά την συζήτηση της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης είχε δεσμευτεί ότι δεν θα επιτραπεί τεκνοθεσία ή αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα