Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018  02:24:02

Από καιρό κυκλοφορούν τρία ονόματα «μαύρων κατόχων». Πρόεδρος ΑΔΑΕ: Λέγεται ότι υπάρχουν ιδιωτικά βαλιτσάκια παρακολουθήσεων, εκτός εκείνα των ΚΥΠ – Αστυνομίας. Κύριο

Άγνωστο ποιοί τα χρησιμοποιούν και πώς» από τους τρείς μεγαλοεπιχειρηματίες και εφοπλιστές.

Ανοιχτό, δηλαδή βέβαιο το ενδεχόμενο να κυκλοφορούν ιδιωτικά βαλιτσάκια παρακολουθήσεων άφησε ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών μιλώντας στην επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ζαμπίρας, υπεραμύνθηκε των προσπαθειών που καταβάλλει η Αρχή για τη διασφάλιση του τηλεφωνικού απορρήτου των πολιτών, τονίζοντας ότι στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, με μειωμένο προσωπικό και περιορισμένη οικονομική ενίσχυση, κάνει το καλύτερο δυνατό και υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ανέφερε, δε, ακόμα ότι «ανεξέλεγκτα βαλιτσάκια» βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών, οι οποίοι παρακολουθούν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις πολιτών, ενώ σημείωσε ότι στα τρία νόμιμα φορητά συστήματα συνακροάσεων που διαθέτουν η ΕΥΠ και η Ελληνική Αστυνομία, ίσως έπρεπε να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι από την ΑΔΑΕ.

Δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους κατόχους και παράνομους ιδι0κτήτες-δράστες παρακολουθήσεων αν και ο κ.Ζαμπίρας δεν φάνηκε ανίδεος και απληροφόρητος σε φήμες και ψιθύρους σχετικά με ορισμένα πρόσωπα « μαύρους ιδι0κτήτες μεγαλοκοριών». Ιδίως όπως λέγεται για τρία πρόσωπα μεγάλων επχειρηματιών και εφοπλιστών, όπως συζητούνται καιρό τώτρα σε κλειστυους κυκλιυς των Αθηνών. Μηχανήματα παρακολούθησης αλλά και αποτροπής των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων..

«Ακούμε ότι υπάρχουν και ιδιωτικά βαλιτσάκια παρακολουθήσεων τα οποία όμως δεν γνωρίζουμε», τόνισε ο Χρηστός Τζαμπίρας και ανέφερε πως το γεγονός ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο γύρω από αυτά αφήνει το περιθώριο να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα.
«Αυτά τα βαλιτσάκια εφόσον υπάρχουν, κυκλοφορούν μέχρι στιγμής ανεξέλεγκτα γιατί δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να τα περιλαμβάνει αν και το έχουμε ζητήσει πολλές φορές».

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ανέφερε ότι η αρχή γνωρίζει μόνο τρία επίσημα βαλιτσάκια παρακολουθήσεων τα οποία και ελέγχει και τα οποία έχουν η ΕΥΠ, η αντιτρομοκρατική και η διεύθυνση διαχείρισης και ανάλυσης πληροφοριών της αστυνομίας.
Ο κ.Τζαμπίρας αναφέρθηκε και στις καταγγελίες του ΚΚΕ για συνακροάσεις στις τηλεφωνικές του επικοινωνίες του ΚΚΕ και πρόσθεσε πως από τους μέχρι τώρα ελέγχους δεν έχει προκύψει κάτι συγκεκριμένο για αυτές τις καταγγελίες του ΚΚΕ.

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Μιχαήλ Σακκάς άφησε αιχμές ότι κάποιοι δεν επιθυμούν την απρόσκοπτη λειτουργία της επιτροπής. «Δεν είναι τυχαίο. Είμαι στην Αρχή δύο χρόνια κι έχω την αίσθηση ότι κάποιες δυνάμεις – όχι εξωγήινες – δεν θέλουν να λειτουργήσει η ΑΔΑΕ. Δεν μπορεί να έχουμε απαρτία και να μην αλλάζει η νομοθεσία και να έχουμε ένα παρωχημένο πλαίσιο, να μην εισπράττουμε τα έσοδα από τα πρόστιμα. Σας απευθύνω παράκληση να παρέμβετε και εσείς στην εκτελεστική εξουσία».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα