Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018  07:29:52

Όλα είναι ακόμα ανοικτά, τίποτα δεν έχει κλείσει. Ούτε το όνομα ακόμα..» διαβεβαιώνει ο Αλεξ. Τσίπρας για το έως τώρα φρέσκο αέρα του Νικ.Κοτζιά. Με τον Ζόραν Ζαέφ να δείχνει ενθουσιασμό. Κύριο

Ολοφάνερο ότι είναι δύσκολη η συμφωνία- πακέτο για τα τρία σημεία –κλειδιά της ελληνικής Κυβέρνησης. Πως δεν υπάρχει σταδιακή και επιτυχής συμφωνία με επίλυση-προσέγγιση σε βασικά θέματα, όπως πωλούσε φρέσκο αέρα για καλή συμφωνία με τα Σκόπια ο ΥΠΕΚ Νικ.Κοτζιάς.

Φόβοι στην Αντιπολίτευση ότι μεθοδεύεται η σαλαμοποίηση των θεμάτων για τις δεσμεύσεις των Σκοπίων και αντίθετα η δεσμευτική, άμεση παραχώρηση των όπλων μας στα Σκόπια.
«Εχουμε ακόμη μεγάλη απόσταση να διανύσουμε» τόνισε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ

Συγκρατημένος και πολύ επιφυλσκτικός-σε αντίθεση με τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων- ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

«Σήμερα, μετά από δεκαπέντε χρόνια, είχαμε την ευκαιρία να ξαναπιάσουμε το νήμα της «Ατζέντας της Θεσσαλονίκης».

«Ο ρόλος της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη σταθερότητα και την ασφάλεια καθώς και η διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Πολύ ουσιαστικές οι διαπραγματεύσεις με τον Ζόραν Ζάεφ. Εχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση. Εξετάζουμε βήμα προς βήμα όλες τις λεπτομέρειες αλλά δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας οσον αφορά στις επαφές του με τον Πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

«Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χτες και σήμερα να συνεχίσουμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Σόφια αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ το βράδυ της Τετάρτης. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση των δύο ηγετών τον Ιούνιο.

«Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, εξετάζουμε βήμα-βήμα τις λεπτομέρειες» συνέχισε ο κ. Τσίπρας για τη διαπράγματευση που είχε με τον κ. Ζάεφ.
«Θα υπάρξουν και επόμενα βήματα με στόχο να ξαναβρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα» τόνισε ο πρωθυπουργός και προσδιόρισε τον στόχο του να εξευρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων μέσα στον επόμενο μήνα.

«Στόχος να προλάβουμε τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του Ιούνη» είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι «ο πήχυς είναι ψηλά, το γνωρίζουμε αυτό, όμως δεν θέλουμε μια εύθραυστη συμφωνία» απαντώντας στο ερώτημα πόσο πιθανό είναι να υπάρξει τελική συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να σέβεται ττην πολιτιστική κληρονομιά και την παράδοση των δύο λαών, κάνοντας μια έμμεση αναφορά στην πολιτιστική κληρονομιά και την παράδοση των Σκοπιανών. Επισημαίνεται ότι η υποτιθέμενη «μακεδονική» ταυτότητα είναι ένα λεπτό σημείο στις διαπραγματεύσεις, με τους Σκοπιανούς να θέλουν αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης ταυτότητας και γλώσσας τους.

«Ή συμφωνείς σε όλα, ή δεν συμφωνείς σε τίποτα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση σχετικά με την ουσία των πολύωρων διαπραγματεύσεων που είχε με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό.

«Δεν έχει κανένα νόημα να διαχωρίσω και να κατηγοριοποιήσω τα θέματα, ως εκ τούτου θα μου επιτρέψετε να μην προχωρήσω σε λεπτομέρειες» συμπλήρωσε και ανέφερε: «Αυτό το οποίο υπάρχει είναι κάποιες σκέψεις».

«Οι θέσεις μας παραμένουν, ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, χωρίς να αλλοιώσουμε αυτό που ονομάζουμε κόκκινες γραμμές» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Θέλουμε να διαχωρίζεται η ελληνική Μακεδονία και η ιστορία της απ' την χώρα που πολύ αργότερα δημιουργήθηκε, είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα» είπε ο πρωθυπουργός αποφεύγοντας να χαρακτηρίσει τη FYROM με το συνταγματικό της όνομα.

«Υπάρχουν ορισμένες εναλλακτικές, οφείλω όμως να μην δώσω άλλες διευκρινίσεις προτού έχουμε τη θέση της γειτονικής χώρας πάνω σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα».

ΝΔ: Αργά τη θυμήθηκε τη συναίνεση ο κ. Τσίπρας

Τον τρόπο που επέλεξε να προχωρήσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, στάθηκε η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Αργά τη θυμήθηκε τη συναίνεση ο κ. Τσίπρας, όταν επί μήνες διαπραγματεύεται εν κρυπτώ, διχάζοντας τον ελληνικό λαό και χλευάζοντας τις ευαισθησίες του» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία αναφέρει ότι είχε εξ αρχής επισημάνει ότι «δεν νοείται καμία συμφωνία, χωρίς την ικανοποίηση όλων ανεξαιρέτως των προϋποθέσεων που έχει θέσει», δείχνοντας με αυτό τον τρόπο τη στάση που θα κρατήσει σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία στη Βουλή, πριν ολοκληρωθούν όλες οι δεσμεύσεις των Σκοπίων.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα