Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018  05:03:23

Τσίπρας μετά 17 ημέρες από τη τραγωδία, μάλλον θεατρικός: «Kαι σε μένα προσωπικά, αλλά σε εσάς, υπάρχει το βασανιστικό ερώτημα: Μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε;», Κύριο

Ηταν ο ίδιος μαζί με το επιτελείο του Μαξίμου, που δήλωναν και έπραξαν τα ακριβώς αντίθετα. «Είναι ώρα μάχης, κανένας καταλογισμός, κανένα σοβαρό λάθος» και διάφορα ανάλογα, με πλήρη κάλυψη όλων για όλα.

Αφού τις πρώτες ημέρες υπερασπίσθηκε με κάθε τρόπο ότι όλα στον Βουτζά και στο Μάτι και στη Ραφήνα, έγιναν όσα μπορούσαν καλύτερα για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας και πως κύριοι παράγοντες της γενικής καταστροφής και των δεκάδων θανάτων, ήταν μόνο οι σφοδροί άνεμοι,οι μεγάλες θερμοκρασίες, τα (ανύπαρκτα) αυθαίρετα κτίσματα και η κατοικίες μέσα σε δασικές περιοχές.Με δηλώσεις τόσο ακραίες, όπως του Π. Καμμένου και βουλευτών ότι.... .φταίνε για τη μοίρα τους και οι ίδιοι οι νεκροί στο Μάτι. Καμμία κουβέντα τότε για τα σοβαρά λάθη και τις αδυναμίες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, γι την κατάσταση διάλυσης της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας Αττικής και του εποπτεύοντος υπουργείου Εσωτερικών.

Χρειάστηκαν 3,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, η διάλυση των αρμόδιων υπηρεσιών και η πανελλήνια κατακραυγή. Ο πρωθυπουργός από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε πως καταργείται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και συστήνεται η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών.

Η παρουσίαση της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών

Ανείπωτη τραγωδία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη φωτιά στην Ανατολική Αττική κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και είπε πως η επίσκεψή του αυτή θα ήθελε να γίνει υπό διαφορετικές περιστάσεις.
Η τραγωδία αυτή, σημείωσε, «στέρησε τη ζωή από συνανθρώπους μας αφήνοντας βαθύ τραύμα στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους. Βαθύ τραύμα στη χώρα. Βαθύ τραύμα σε όλους μας.

Στους πυροσβέστες, στους αστυνομικούς, στους εθελοντές, στους άνδρες και τις γυναίκες της πρώτης γραμμής, που έδωσαν μια σκληρή και άνιση μάχη με τη φωτιά. Και είδαν, παρ' όλα αυτά, να χάνονται ανθρώπινες ζωές.
Σε όσους έχουν και έχουμε την πολιτική και επιχειρησιακή ευθύνη να διασφαλίζουμε τη ζωή και την περιουσία του κάθε πολίτη».

«Είμαστε υποχρεωμένοι όχι απλά να συνεχίσουμε αλλά ταυτόχρονα να σκύψουμε βαθιά και προσεκτικά στις αιτίες όσων έγιναν, να διδαχθούμε και να διορθώσουμε πιθανά κενά και παραλείψεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
«Ξέρω πολύ καλά ότι στον καθένα από σας, στον καθένα που έδωσε τη μάχη με τη φωτιά, για τη σωτηρία των συνανθρώπων μας, όπως και στον καθένα από μας, και σε μένα προσωπικά, αλλά σε εσάς, είμαι βέβαιος, ακόμη περισσότερο, υπάρχει το βασανιστικό ερώτημα:

Μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε;», διερωτήθηκε και συνέχισε: «Κι αυτό, δεν έχει να κάνει με την πολιτική, ή ακόμα χειρότερα με την επικοινωνία. Μια ανθρωπιστική τραγωδία δεν προσφέρεται για τέτοια επιπόλαια και ιδιοτελή προσέγγιση.

Έχει να κάνει με την ανθρώπινη συγκίνηση, το συγκλονισμό, που αναπόφευκτα προκαλεί μια τέτοια καταστροφή. Έχει να κάνει με το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να διακατέχει, και είμαι βέβαιος ότι διακατέχει, τον καθένα μας. Οφείλουμε, συνεπώς, να σκύψουμε με θάρρος, και χωρίς υπεκφυγές, και να εξετάσουμε σε βάθος και σε όλες τους τις διαστάσεις, τα "γιατί" και τα "διότι".
Με αδιάβλητες διαδικασίες, και αδιάβλητα πρόσωπα. Και να είναι όλοι σίγουροι, ότι αυτό θα το κάνουμε».

«Οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο "όχι" στις απόπειρες να ενοχοποιηθούν εκείνοι που έδωσαν τη μάχη, που ήταν στη πρώτη γραμμή, που έζησαν την ανθρώπινη τραγωδία και τον ανθρώπινο πόνο», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα