Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018  11:23:07

Μείζον θέμα τα αναδρομικά συνταξιούχων: Κοντά στις 300.000 όλες οι αιτήσεις. Πάνω από 1700 αγωγές περιμένουν στην ουρά να εκδικαστούν. Κύριο

Γενικευμένη πικρία ανάμεσα σε πολλούς συνταξιούχους ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να ικανοποιήσει με τα αναδρομικά μάλλον ευνοημένες κατηγορίες του Κράτους, με την ειδική τροπολογία που ψηφίσθηκε χθες στη Βουλή.

Η μοναδική μάχη για δικαίωση συνεχίζεται. Και έχει αποτελέσματα. Το πρωτοδικείο δικαίωσε τρείς συνταξιούχους του ΗΣΑΠ για τις περικοπές της κύριας σύνταξης - Μορφή «φρενίτιδας» παίρνει η καθημερινή παρουσία των συνταξιούχων σε συλλόγους και δικηγορικά γραφεία καθώς σπεύδουν μαζικά να υποβάλλουν αιτήσεις επιστροφής των αναδρομικών.

Μορφή χιονοστιβάδας τείνουν να πάρουν οι αποφάσεις των πρωτοδικείων που δικαιώνουν του συνταξιούχους. Στις 30 Οκτωβρίου τρεις συνταξιούχοι του ΗΣΑΠ δικαιώθηκαν, αυτή τη φορά για τις περικοπές και τα κομμένα δώρα από τις κύριες συντάξεις τους. Συγκεκριμένα με απόφαση του (18583/2018) το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών (6ο Τμήμα) δικαιώνει συνταξιούχους του κλάδου σύνταξης του ΗΣΑΠ και τους επιδικάζει χρηματική αποζημίωση λόγω των παράνομων περικοπών που είχαν υποστεί στην κύρια σύνταξη αυτή την φορά για το διάστημα 01.01.2012 έως 31.03.2014.

Βάσει της συγκεκριμένης απόφασης, το δικαστήριο υποχρεώνει τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) να καταβάλει σε κάθε έναν εκ των εναγόντων το ποσό των 6.000 ευρώ νομιμοτόκως. Επίσης υποχρεώνει το ταμείο να καταβάλει επιπλέον στον πρώτο ενάγοντα το ποσό των 1.815,24 ευρώ, στον δεύτερο το ποσό των 1.815,34 ευρώ και στον τρίτο το ποσό των 1.815,37 ευρώ νομιμοτόκως.

Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ότι το δικαστήριο «κρίνει ότι μη νομίμως περικόπηκε η κύρια σύνταξη που ελάμβαναν οι ενάγοντες από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ήδη ΕΦΚΑ, κατά παραδοχή του σχετικού ισχυρισμού τους ως βάσιμου. Η συγκεκριμένη αγωγή ασκήθηκε πριν τη δημοσίευση των αποφάσεων της ολομέλειας του ΣτΕ το 2015, η οποία έκρινε τις επίμαχες μειώσεις μη νόμιμες και αντισυνταγματικές με αποτέλεσμα «η διαγνωσθείσα αντισυνταγματικότητα να έχει αναδρομικό χαρακτήρα»

Σύμφωνα με πληροφορίες 1700 αγωγές συνταξιούχων περιμένουν στην ουρά να εκδικαστούν στο πρωτοδικείο Αθηνών και οι δικαστές εκτιμούν ότι θα έχουν προλάβει να εκδικάσουν τουλάχιστον 100 έως το τέλος του χρόνου.

Με τις δίκες να συνεχίζονται, μορφή «φρενίτιδας» τείνει να πάρει η καθημερινή παρουσία των συνταξιούχων στα ταμεία, συλλόγους και δικηγορικά γραφεία καθώς σπεύδουν μαζικά να υποβάλλουν αιτήσεις και αγωγές για την επιστροφή των αναδρομικών. Ο συνωστισμός στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ που συνεχιζόταν αμείωτος ανάγκασε τη διοίκηση του ΕΦΚΑ να ανακοινώσει ότι από τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου και εφεξής θα γίνονται αποδεκτές μόνο ηλεκτρονικά, οι αιτήσεις για την επιστροφή των αναδρομικών στην κύρια και την επικουρική σύνταξη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Νίκος Χατζόπουλος , πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων: «Καθημερινά έρχονται στα γραφεία μας 300-400 άτομα να ενημερωθούν και να υποβάλλουν ομαδική αγωγή. Πρέπει η κυβέρνηση να επιστρέψει τα χρήματα στους συνταξιούχους και να μην αφήνει τους ανθρώπους να ταλαιπωρούνται».

Οι συνταξιούχοι ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους με αιχμή την επιστροφή των αναδρομικών. Έχουν ήδη αποφασίσει συγκεντρώσεις 20/11/2018 με τη συγκέντρωση συνταξιούχων Νότιας Ελλάδας στο Σύνταγμα, στις 28/11/2018 στην πανελλαδική απεργία με το ΠΑΜΕ και στις 15/12/2018 στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο συνταξιούχων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα