Δευτέρα 29 Μαϊου 2017  14:37:26

Βεβαιότητες ότι ο μαχαιροβγάλτης Αλβανός πέθανε, μόνο, μετά από βασανισμούς και τραύματα. Κατεπείγουσα έρευνα για το θάνατο του -Εισαγγελική εντολή για τον εντοπισμό των υπαίτιων είτε αστυνομικών είτε φυλάκων φυλακών. Κύριο

Έντονη διαμαρτυρία από το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας για τον μαρτυρικό θάνατο του ισοβίτη.

 

Εντολή για κατεπείγουσα έρευνα έδωσε ο εισαγγελέας της Άμφισσας, Νίκος Αντωναράκος, προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε ο 42χρτονος βαρυποινίτης Ιλι Καρέλι.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας ζήτησε να εξεταστεί το ζήτημα για τους τυχόν υπαίτιους, οι οποίοι θα ερευνηθούν μεταξύ των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των αστυνομικών που ήρθαν σε επαφή με τον κρατούμενο.
Τη έρευνα θα διενεργήσει το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

«Σε είκοσι μέρες θα έχουμε το πόρισμα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων του αλβανού βαρυποινίτη», ανακοίνωσε στο ΑΜΠΕ ο ιατροδικαστής Μηνάς Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας ότι το πόρισμα θα δώσει απαντήσεις και τα εγκαύματα που έφερε στο χέρι του ο Ίλι Καρέλι.

Σημειώνεται ότι ο θάνατος του Καρέλι, ο οποίος βρέθηκε νεκρός σε κελί στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών, δεν προήλθε από παθολογικά αίτια, αλλά από κατάγματα στην περιοχή του στέρνου και πολλαπλές θλαστικές-εκχυμωτικές κακώσεις στο σώμα του πριν από τέσσερα και πλέον εικοσιτετράωρα.

Μετά την ολοκλήρωση της ιατροδικαστικής εξέτασης, που έλαβε χώρα στο νεκροτομείο των Διαβατών Θεσσαλονίκης, η σορός του 42χρονου Αλβανού επέστρεψε ξανά στο νεκροτομείο των Σερρών, όπου και αναμένεται να την παραλάβουν οι συγγενείς του, χωρίς ακόμη να διευκρινιστεί πότε θα γίνει αυτό με την Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών να έχει αναλάβει πλέον την υπόθεση, διενεργώντας προανακριτική εξέταση.

Την ίδια ώρα, ηρεμία επικρατεί στις φυλακές Νιγρίτας, αλλά με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να αποφευχθεί η οποιαδήποτε ενδεχόμενη αναταραχή από κρατουμένους.

«Είμαστε τυχεροί που λάβαμε όλα τα μέτρα και ζητήσαμε την πλήρη κάλυψη, μέσω κάμερας, των κινήσεων του βαρυποινίτη Καρέλι, από την πρώτη στιγμή της έλευσής του», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος των εξωτερικών φρουρών του σωφρονιστικού καταστήματος Νιγρίτας, Αθανάσιος Τούσιος ενώ πρόσθεσε ότι «δυστυχώς όμως το πρόβλημα των ελλείψεων προσωπικού στις φυλακές παραμένει, ας ελπίσουμε αυτά τα γεγονότα να αφυπνίσουν τους αρμοδίους».

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος των εσωτερικών φρουρών του σωφρονιστικού καταστήματος, Χάρης Κονσολίδης, οι φυλακές της Νιγρίτας παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια σε όλους τους κρατουμένους, που φτάνουν περίπου τους τετρακόσιους, με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, όπως υπογραμμίζει, να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, παρά τις ελλείψεις που έχουν, ώστε να διατηρηθεί η τάξη και η ασφάλεια στις φυλακές.

--Την πλήρη διαλεύκανση της δολοφονίας του αλβανικής καταγωγής ισοβίτη ζητεί με ανακοίνωσή του το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών. Εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του για την τραγική απώλεια του Καρέλι και του δεσμοφύλακα, Γιώργου Τσιρώνη, ο οποίος δολοφονήθηκε από τον αλβανό κατάδικο, το Υπουργείο Εξωτερικών ζητάει από την αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα και το Προξενείο της Θεσσαλονίκης να παρακολουθήσουν θεσμικά και εκ του σύνεγγυς την κατάσταση.

«Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τις επιθέσεις κατά των αρχών επιβολής του νόμου, καθώς και κάθε πράξη βίας εναντίον των Αλβανών πολιτών που εκτελούν την ποινή τους σε φυλακές στην Ελλάδα. Ενθαρρύνουμε και ζητάμε από τις ελληνικές αρχές να αποσαφηνίσουν πλήρως το επεισόδιο, το οποίο θα επιτρέψει την παραπομπή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων»- αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα