Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  09:55:40

Τρεις πλευρές της λαχτάρας να αποκτήσουν παιδί. 13 υποθέσεις αγοράς-εμπορίας. Γιαγιά στη Λάρισα γέννησε το εγγόνι της. Νέα εποχή για την εξωσωματική και από τρίτο υγιή δότη. Κύριο

Στα χέρια της Αστυνομίας κύκλωμα που πωλούσε νεογέννητα βρέφη σε ζευγάρια, που ήθελαν να αποκτήσουν και να μεγαλώσουν ένα παιδί, ενώ δεκάδες ορφανά και εγκαταλελειμμένα παιδιά παραμένουν στα Ιδρύματα.

Κατερίνη

Ταρίφα συνήθης σε περιπτώσεις ,που αυξάνονται. Δεν πρόκειται πάντα απλά και μόνο για περιπτώσεις αγοραπωλησίας και κυκλωμάτων εμπορίας. Η ανάγκη πολλών ζευγαριών είναι μεγάλη, όπως φανερώνουν και οι δυο περιπτώσεις που ακολουθούν. Από 6.000 έως 8.000 ευρώ κυμαίνονταν η τιμή για κάθε βρέφος που πουλούσε σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και της Αττικής το εξαμελές κύκλωμα από τη Βουλγαρία, που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Κατερίνης, έπειτα από 13 παράνομες υιοθεσίες, στο διάστημα από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Μάιο του 2015.

Πρόκειται για τέσσερις άνδρες, ηλικίας 58, 40, 39 και 32 ετών, και δύο γυναίκες 49 και 36 ετών, όλοι τους υπήκοοι Βουλγαρίας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί υιοθεσίας και σύσταση συμμορίας.

Όπως προέκυψε, τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια, ο 58χρονος, η 49χρονη και ο 39χρονος με τη βοήθεια του 32χρονου εντόπιζαν αρχικά στη Βουλγαρία γυναίκες που διένυαν τους τελευταίους μήνες κύησής τους και βρίσκονταν σε δεινή οικονομική κατάσταση και τις έπειθαν να παραδώσουν, έναντι αμοιβής, τα νεογνά που θα γεννούσαν.

Στη συνέχεια, μετέφεραν τις εγκύους στα σπίτια τους ή στο σπίτι του 40χρονου και της 36χρονης στην Κατερίνη, όπου φιλοξενούνταν μέχρι την ημέρα του τοκετού, που πραγματοποιούνταν σε κλινικές στην περιοχή της Πιερίας.

Κατόπιν παραλάμβαναν τις μητέρες με τα νεογνά τους και τις μετάφεραν σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και της Αττική, όπου παρέδιδαν τα νεογνά σε άτεκνα ζευγάρια Ελλήνων, έναντι συμφωνηθέντος χρηματικού ποσού που κυμαίνονταν κατά περίπτωση από 6.000 έως 8.000 ευρώ.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε συμπεριλαμβάνονται και οι 13 βιολογικές μητέρες των βρεφών, ηλικίας 23 έως 44 ετών, όλες τους υπήκοοι Βουλγαρίας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης είχαν συλληφθεί η 36χρονη και ο 39χρονος για άλλες δύο περιπτώσεις παράνομων υιοθεσιών. Η δικογραφία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης, που παρέπεμψε την υπόθεση στον ανακριτή για κύρια ανάκριση.

Παγκόσμια ιατρική επιτυχία--67χρονη γιαγιά από τον Αμπελώνα ,γέννησε το παιδί της άτεκνης κόρης της

«Το νιώθω εγγονάκι μου, δεν το νιώθω παιδί μου. Το έκανα γιατί ήθελα να προσφέρω στο παιδί μου, είναι η αγάπη της μάνας. Στην αρχή φοβόμουν αν θα αντέξω αλλά πήγε καλά, δεν είχα καμιά δυσκολία. Ήταν βέβαια πάντα δίπλα μου ο γιατρός», λέει στο CNN Greece, η Αναστασία Όντου, η πρώτη γυναίκα διεθνώς που έγινε παρένθετη μητέρα στα 67 της χρόνια.
Την συναντήσαμε στο θάλαμο του νοσοκομείου όπου γέννησε. Είναι ταλαιπωρημένη αλλά τρισευτυχισμένη. Πριν από δύο ημέρες έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι 1,020 kg. Δίπλα της συνέχεια είναι η κόρη της Κωνσταντίνα, η οποία δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει. Χαρούμενη κι εκείνη που κατάφερε με την βοήθεια της μητέρας της, να γίνει μάνα.

Της ζητήσαμε να περιγράψει με λόγια τα συναισθήματα που ένιωσε όταν άκουσε για πρώτη φορά την καρδιά του εμβρύου, όταν κατάλαβε πως άρχισε να κινείται έχοντας πάρει πλέον μορφή αλλά δεν μπόρεσε. Απλά χαμογέλασε και τα μάτια της βούρκωσαν.
Η κυρία Όντου ζει στο χωριό Αμπελώνας στη Λάρισα. Η κοινωνία είναι μικρή και τα σχόλια ήταν πολλά αλλά δεν άκουσε κανέναν παρά μόνο την καρδιά της. Ήθελε να βοηθήσει το παιδί της, κι αυτό έκανε μας λέει:

«Δεν σκέφτηκα καθόλου πώς θα το πάρουν οι συγγενείς και οι φίλοι. Στο χωριό υπήρχαν και αρνητικά σχόλια. Μου έλεγαν δεν είναι εύκολο, πώς θα τα βγάλεις πέρα αλλά είπα εγώ θα το κάνω, τελείωσε! Δεν άκουσα κανέναν.»

Το βρέφος ήρθε στη ζωή στις 20 Δεκεμβρίου. Μόλις είχε συμπληρώσει την 31η εβδομάδα όταν διαπιστώθηκε προεκλαμψία έτσι οι γιατροί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε καισαρική τομή. Το μωρό με το που γεννήθηκε μπήκε στη μονάδα νεογνών της Μαιευτικής Γυναικολογικής κλινική Γαία. Για τα πρώτα 2- 24ωρα διασωληνώθηκε τώρα όμως είναι χωρίς τον αναπνευστήρα αλλά θα παραμείνει στη μονάδα για ένα μήνα.
Την Κυριακή η γιαγιά αναμένεται να πάρει εξιτήριο και να επιστρέψει σπίτι της, οι γονείς του μωρού όμως θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι να δυναμώσει το μικρό κοριτσάκι και να βγει από το νοσοκομείο.

Η 43χρονη μητέρα είχε καταψύξει ωάρια, η ίδια όμως δεν μπορούσε να κάνει εξωσωματική εξαιτίας προβλημάτων υγείας. Όταν ο Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος της είπε ότι η μόνη λύση είναι η παρένθετη μητέρα , σκέφτηκε αμέσως την μητέρα της.
Οι γιατροί υπέβαλαν την 67χρονη σε εξονυχιστικές εξετάσεις, οι οποίες βγήκαν καλές. Το δικαστήριο έβγαλε θετική απόφαση έτσι η διαδικασία προχώρησε και η εμβρυομεταφορά έγινε τον Μάιο του 2016.

«Εδώ και ένα μήνα η γιαγιά νοσηλεύεται στην κλινική Γαία προκειμένου να της παράσχουμε τις καλύτερες ιατρικές υπηρεσίες και να αποφύγουμε κάποια επιπλοκή. Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και έπρεπε να πάρουμε όλα τα μέτρα ώστε η εγκυμοσύνη να ολοκληρωθεί. Είμαι υπερήφανος για την γιαγιά, την ηρωίδα ελληνίδα γιαγιά που δεν το έβαλε στιγμή κάτω», είπε ο Δρ.Κωνσταντίνος Πάντος, διευθυντής της ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης και επικεφαλής του Τομέα Ιατρικού Τουρισμού του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου συνεχάρη τους γιατρούς και τόνισε ότι όσο οι έλληνες επιστήμονες εξελίσσονται τόσο η χώρα μας μπορεί να γίνει πόλος ιατρικού τουρισμού.

«Είμαστε συγκινημένοι γιατί μέρα με την ημέρα αποδεικνύεται ότι η χώρα μας έχει το υψηλότερα κατά την άποψη μου ιατρικό δυναμικό σε γνώση σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό αποτελεί και την μεγάλη δύναμη ανάπτυξης μέσα από τον ιατρικό τουρισμό που μπορούμε να φέρουμε εδώ στην χώρα του Ιπποκράτη στην όμορφη Ελλάδα, κόσμο για να γιατρεύεται σε υψηλό επιστημονικό επίπεδο», δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης.

-Νέα εποχή στην εξωσωματική με τη γέννηση μωρού από τρεις γονείς- ειδικό ρεπορτάζ από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Η χρήση ενός τρίτου δότη χρησιμεύει ώστε να αποφευχθεί η κληρονομικότητα σοβαρής γενετικής ανωμαλίας
Η γέννηση του πρώτου μωρού από το γενετικό υλικό τριών ατόμων, με την εφαρμογή μιας νέας μεθόδου εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι γεγονός, σύμφωνα με δημοσίευση του επιστημονικού έντυπου «New Scientist». Ο Θάνος Παράσχος, ένας από τους κορυφαίους γυναικολόγους -μαιευτήρες στην Ελλάδα, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, εξηγεί στο protothema.gr με ποιο τρόπο επιτεύχθηκε αυτό, γιατί οι Αμερικανοί επιστήμονες προχώρησαν στη νέα μέθοδο αλλά και ποιους ηθικούς προβληματισμούς πυροδοτεί. Ο ίδιος, εξάλλου, γνωρίζει καλά το κομμάτι της έρευνας με προσωπικές επιτυχίες τα χρόνια της εξειδίκευσής του στην εξωσωματική γονιμοποίηση, δίπλα στον Lord Professor Robert Winston στο Ηammersmith Hospital στο Λονδίνο. Είναι εκείνος που εφηύρε πριν από 21 χρόνια τον άκαμπτο καθετήρα εμβρυομεταφοράς, που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν χιλιάδες ειδικοί γονιμότητας σ' όλον τον κόσμο.

Ο Θάνος Παράσχος

-Κύριε Παράσχο, τι διαφορά έχει το μωρό που γεννήθηκε με τη νέα μέθοδο εξωσωματικής σε σχέση με τα υπόλοιπα μωρά;

Κάθε μωρό έχει 50% γενετικό υλικό από τη μητέρα και 50% από τον πατέρα του. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που χρησιμοποιείται ωάριο δότριας ή σπέρμα δότη. To έξι μηνών αγοράκι, που γεννήθηκε με τη νέα μέθοδο έχει το DNA της μητέρας και του πατέρα του, αλλά έχει επιπλέον και ένα μικρό κομμάτι από τον γενετικό κωδικό που αποσπάστηκε από ωάριο δότριας (πρόκειται για τη λεγόμενη μιτοχονδριακή δωρεά). Επομένως, έχει γενετικό υλικό από τρία άτομα.

-Για ποιο λόγο οι Αμερικανοί επιστήμονες προχώρησαν σ' αυτό το εγχείρημα;

Το όλο εγχείρημα πραγματοποιήθηκε προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το μωρό θα γεννηθεί απαλλαγμένο από τον κίνδυνο να κληρονομήσει μια γενετική ανωμαλία, που η Ιορδανή μητέρα του παιδιού έφερε στα γονίδιά της. Πρόκειται για τη διαταραχή Leigh Syndrome, που θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραία για όποιο μωρό κι αν αποκτούσε το ζευγάρι. Η οικογένεια είχε ήδη βιώσει τέσσερις αποβολές αλλά και την απώλεια δύο παιδιών το ένα οκτώ μήνες μετά τη γέννησή του και το άλλο στα έξι του χρόνια.

-Τι ακριβώς είναι το σύνδρομο Leigh;

Πρόκειται για μια σοβαρή νευρολογική διαταραχή που εμφανίζεται σε 1 στα 40.000 μωρά. Συνήθως το σύνδρομο γίνεται αντιληπτό κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου ζωής του παιδιού. Τα συμπτώματα συνδέονται με την ανάπτυξη πλακών κατεστραμμένου ιστού στον εγκέφαλο. Τα παιδιά που γεννιούνται με το σύνδρομο Leigh κατά κανόνα πεθαίνουν τα δύο ή τρία πρώτα χρόνια της ζωής τους, συνήθως εξαιτίας αναπνευστικών διαταραχών. Με το σύνδρομο αυτό συνδέονται μεταλλάξεις σε 75 διαφορετικά γονίδια. Οι περισσότερες από αυτές τις μεταλλάξεις αφορούν το DNA των κυτταρικών πυρήνων, όμως σε περίπου μία στις πέντε περιπτώσεις η ένοχη μετάλλαξη ανευρίσκεται στο DNA των μιτοχονδρίων. Οι γυναίκες που φέρουν στα μιτοχόνδριά τους αυτές τις μεταλλάξεις μπορεί να τις κληροδοτήσουν στα παιδιά τους. Αυτός είναι ο λόγος που οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει συγκεκριμένες μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης, να βοηθήσουν οικογένειες με αυτό το πρόβλημα.

-Πώς ακριβώς η νέα μέθοδος διασφάλισε ότι το μωρό δε θα γεννηθεί με αυτό το σύνδρομο;

Οι επιστήμονες εφάρμοσαν μία μέθοδο κατά την οποία αποσπάστηκε όλο το γενετικό υλικό DNA από το ωάριο της μητέρας και τα υγιή μιτοχόνδρια από το ωάριο δότριας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο ωάριο, που θα μπορούσε να γονιμοποιηθεί με το σπέρμα του πατέρα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα μωρό με 0,1% γενετικό υλικό από τη δότρια και όλο το υπόλοιπο γενετικό υλικό - το οποίο μεταξύ άλλων θα προσδιόριζε το χρώμα των ματιών και των μαλλιών του - από τη μητέρα και τον πατέρα.

-Η μέθοδος της μιτοχονδριακής δωρεάς είναι εγκεκριμένη; Έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται;

Στη Βρετανία έχει ήδη εγκριθεί το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει τη δημιουργία μωρών από τρεις ανθρώπους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπάρχει ακόμα νομικό πλαίσιο που να το επιτρέπει. Γι' αυτό και οι Αμερικανοί επιστήμονες, που ανέλαβαν αυτό το εγχείρημα, αναγκάστηκαν να πάνε στο Μεξικό, που το νομικό πλαίσιο ήταν πιο φιλικό.

-Κύριε Παράσχο, έχετε αφήσει το στίγμα σας ως ερευνητής, καθώς εφηύρατε τον άκαμπτο καθετήρα εμβρυομεταφοράς, που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν χιλιάδες ειδικοί γονιμότητας σ' όλον τον κόσμο. Πιστεύετε ότι με το νέο αυτό εγχείρημα ξεκινά μια νέα εποχή στην εξωσωματική, που θα οδηγεί σε κατά παραγγελία μωρά;

Ο καθετήρας, που χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο Hammersmith το 1995, μας επέτρεψε τότε να αντιμετωπίσουμε μια σημαντική πρόκληση. Ορισμένες εμβρυομεταφορές ήταν καταδικασμένες να αποτύχουν, εξαιτίας ανατομικών ανωμαλιών της μήτρας. Ο άκαμπτος καθετήρας εμβρυομεταφοράς μάς έδωσε τη δυνατότητα μεταφοράς των εμβρύων, ακόμα και σε γυναίκες με ανατομικές ανωμαλίες . Με τη χρήση του αυξήθηκαν τα ποσοστά εγκυμοσύνης με εξωσωματική γονιμοποίηση διεθνώς. Γενικά πάντως, έχω να πω ότι οι εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση τις τελευταίες δεκαετίες είναι θεαματικές, δίνοντας λύση σε όλο και περισσότερα προβλήματα υπογονιμότητας.

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη μέθοδο με τη μιτοχονδριακή δωρεά, πρέπει να τονιστεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες εφαρμόζουν τη μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης, η οποία προκύπτει από γενετικό υλικό τριών ανθρώπων. Μάλιστα, τα πρώτα εγχειρήματα έχουν ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1990. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, μιλάμε για μια εντελώς νέα και καινοτόμο μέθοδο.

Στόχος, πάντως, σε καμία περίπτωση δεν είναι τα κατά παραγγελία μωρά. Στόχος της επιστήμης είναι τα υγιή μωρά, τα μωρά που είναι απαλλαγμένα από σοβαρά νοσήματα. Σίγουρα πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, που εγκαινιάζει μια νέα εποχή στην εξωσωματική γονιμοποίηση, η οποία αναμένεται να δώσει λύσεις και σε άλλες οικογένειες, που φέρουν σπάνιες γενετικές ανωμαλίες στα γονίδιά τους. Παρόλα αυτά απαιτούνται εντατικοί έλεγχοι αυτής της νέας μεθόδου.

-Υπάρχουν ηθικά διλήμματα σχετικά με την εφαρμογή μια τέτοιας μεθόδου; Πώς θα νιώσει ένα παιδί, όταν μάθει ότι προέρχεται από το γενετικό υλικό τριών ανθρώπων;

Σίγουρα με την εφαρμογή αυτών των νέων μεθόδων γενετικής αναφύονται αρκετά ηθικά ζητήματα. Παρόλα αυτά, οι όποιες αμφιβολίες χρειάζεται να ζυγιστούν προσεχτικά απέναντι στα μειονεκτήματα που υπάρχουν από τη μη εφαρμογή μια τέτοιας μεθόδου στις οικογένειες που τη χρειάζονται. Θεωρώ ότι οι ειδικοί είναι σημαντικό να προχωρήσουν στην ανάπτυξη και βελτίωση αυτής της μεθόδου, αλλά με εξαιρετική προσοχή. Η εφαρμογή της μεθόδου γονιμοποίησης με δωρεά μιτοχονδριακού υλικού στη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι ένας στόχος που χρειάζεται να υλοποιηθεί με προσοχή, για να διασφαλίσουμε τόσο την ασφάλειά της όσο κι ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζεται στο μέλλον. Θεωρώ, ωστόσο, ότι αυτό το εγχείρημα εγκαινιάζει μία νέα εποχή στην προεμφυτευτική γενετική διάγνωση με προηγμένα μέσα πρόληψης για οικογένειες που διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο γενετικών μεταβιβαζόμενων νοσημάτων ή διαταραχών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline