Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  13:36:17

Ισχυρή ασπίδα για την Υγεία όλων μας, και ιδιαίτερα τον Χειμώνα και για τα αναπνευστικά προβλήματα, η βιταμίνη D, «βιταμίνη της λιακάδας». Κύριο

Αποτελεσματικό εμπόδιο σε πνευμονία, γρίπη, κρυολογήματα σύμφωνα με νέα μελέτη, εκτός από τις ευεργετικές συνέπειες για τα οστά, την καρδιά και το κυκλοφορικό.

Δοκιμασμένη για τις ευεργετικές της συνέπειες, χρόνια τώρα η βιταμίνη D – η «βιταμίνη του ήλιου» – κάνει καλό στα οστά και προστατεύει την καρδιά. Όμως, όλα είναι ζήτημα σωστής δοσολογίας και μέτρου. Νέα μεγάλη μελέτη ανακαλύπτει ότι, σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα οδηγώντας σε καρδιαγγειακές φλεγμονές.

Τα υψηλά επίπεδα δεν μπορούν φυσικά να προέλθουν ούτε από τη διατροφή ούτε από την... έκθεση στον ήλιο. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή μας ως προς τα συμπληρώματα, συνιστώντας ότι πρέπει να τα παίρνουμε μόνον όταν χρειάζεται, μετά από συστάσεις των γιατρών.

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως «βιταμίνη της λιακάδας», παράγεται στο δέρμα υπό την επίδραση του ήλιου, γι' αυτό τα επίπεδά της μειώνονται το χειμώνα. Εχει διαπιστωθεί ότι η βιταμίνη D είναι ζωτική για την υγεία των οστών και των μυών, παράλληλα ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D προστατεύουν τους ανθρώπους από την πνευμονία, τη γρίπη και τα απλά κρυολογήματα. Μάλιστα οι επιστήμονες προτείνουν την προσθήκη της βιταμίνης D στις τροφές για να σωθούν ζωές.
Η μελέτη

Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αντριάν Μαρτινό του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου μελέτησαν στοιχεία (μετα-ανάλυση) από 25 τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες με πλασίμπο κλινικές δοκιμές, που αφορούσαν συνολικά περίπου 11.000 ανθρώπους και είχαν γίνει σε 14 χώρες. Η μελέτη εστιάσθηκε στη σχέση της βιταμίνης D με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, από τις απλές (κρυολογήματα) έως τις πιο σοβαρές (πνευμονίες).

Διαπιστώθηκε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D γλιτώνει από τέτοιες λοιμώξεις έναν άνθρωπο στους 33 (δηλαδή περίπου τρεις στους εκατό). Η αναλογία αυτή είναι καλύτερη και από τα εμβόλια γρίπης, τα οποία εμποδίζουν κατά μέσο όρο μία λοίμωξη γρίπης για κάθε 40 άτομα που έχουν εμβολιασθεί.

Μεγαλύτερο όφελος έχουν όσοι παίρνουν χάπια βιταμίνης D κάθε μέρα ή έστω κάθε εβδομάδα, σε σχέση με όσους παίρνουν πολύ υψηλές δόσεις μία μόνο φορά το μήνα. Επίσης, μεγαλύτερο είναι το όφελος για όσους έχουν έλλειψη της εν λόγω βιταμίνης. Ο κίνδυνος οξείας αναπνευστικής λοίμωξης μειώνεται στο μισό σε όσους έχουν την μεγαλύτερη έλλειψη βιταμίνης D (κάτω από 25 nanomoles ανά λίτρο στο αίμα τους) και παίρνουν τακτικά τα σχετικά συμπληρώματα. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «British Medical Journal».

Τα πεπτίδια

Η προστατευτική δράση της D πιστεύεται ότι οφείλεται στην αύξηση των αντιμικροβιακών πεπτιδίων, φυσικών ουσιών που δρουν όπως τα αντιβιοτικά μέσα στους πνεύμονες και στο υπόλοιπο αναπνευστικό σύστημα, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα λοίμωξης. Αυτό πιθανώς εξηγεί επίσης γιατί η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο κρίσεων άσθματος, οι οποίες συχνά πυροδοτούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Αλλοι επιστήμονες, πάντως, συνεχίζουν να εκφράζουν το σκεπτικισμό τους και δεν θεωρούν επαρκή τα στοιχεία, ώστε να δικαιολογούν συστάσεις στους ανθρώπους να λαμβάνουν προληπτικά έξτρα βιταμίνη D. Γι' αυτό, επιμένουν ότι χρειάζονται νέες μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.

Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος είναι η συχνότερη αιτία επισκέψεων σε γιατρούς, ενώ οι λιγότερο συχνές αλλά πιο σοβαρές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος εκτιμάται ότι ευθύνονται για σχεδόν 2,7 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο διεθνώς.

- Η Πανευρωπαϊκή εκστρατεία για τις χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού

Τα Χρόνια Αναπνευστικά Nοσήματα έχουν σημαντική επίπτωση στην υγεία και στην ποιότητα ζωής μεγάλου αριθμού πασχόντων σε όλον τον κόσμο και αφορούν όλες τις ηλικίες - παιδιά, εφήβους και ενηλίκους κάθε ηλικίας

Νέα καμπάνια της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) για τα Χρόνια Αναπνευστικά Νοσήματα παρουσιάστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο την 23η Νοεμβρίου 2016.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS), το Ευρωπαϊκό Ιδρυμα Πνεύμονα (ELF) και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών με Αλλεργίες και Παθήσεις των Αναπνευστικών Οδών (EFA) με στόχο την υπογραφή εκ μέρους των μελών του Ευρωκοινοβουλίου της έγγραφης Διακήρυξης (0115/2016) σχετικά με τις χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού.

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, διευθύντρια της νέας Πανεπιστημιακής Μονάδας Χρονίων Αποφρακτικών Νοσημάτων (Μονάδας ΧΑΠ- Μονάδας Ασθματος), της Μονάδας Νοσημάτων Θώρακος, που λειτουργεί στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, κυρία Χριστίνα Γκράτζιου, συμμετείχε ως πρόεδρος της Επιτροπής επί Ευρωπαϊκών Θεμάτων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Στην εκδήλωση παρουσίασε τα νέα δεδομένα σχετικά με τα Χρόνια Αναπνευστικά Νοσήματα, με επικέντρωση στο πρόβλημα του Ασθματος, της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) και της αναπνευστικής αλλεργίας, που αποτελούν σημαντικά προβλήματα ανάμεσα στα μη μεταδιδόμενα χρόνια νοσήματα.

Τα Χρόνια Αναπνευστικά Nοσήματα έχουν σημαντική επίπτωση στην υγεία και στην ποιότητα ζωής μεγάλου αριθμού πασχόντων σε όλον τον κόσμο αφού απασχολούν πάνω από 1 δισεκατομμύριο ασθενείς και αφορούν όλες τις ηλικίες - παιδιά, εφήβους και ενηλίκους κάθε ηλικίας.

Είναι νοσήματα χρόνια, που εξελίσσονται και επιδεινώνονται στον χρόνο, γεγονός που επηρεάζει την πρόγνωση, τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα των παθήσεων αυτών. Τα νοσήματα αυτά έχουν αναμφισβήτητα σημαντική επίπτωση για τον ίδιο τον ασθενή και την ποιότητα ζωής του αλλά επηρεάζουν επίσης σοβαρά όλη την οικογένειά του αλλά και το κοινωνικό και επαγγελματικό του περιβάλλον, ενώ επιβαρύνουν σημαντικά τα συστήματα Υγείας.

Στην Ευρώπη αναφέρονται 600.000 θάνατοι από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, 6 εκατ. εισαγωγές σε νοσοκομεία για αντιμετώπιση παροξύνσεων με το κόστος υγείας μεγαλύτερο των 380 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, με το κόστος του άσθματος και της ΧΑΠ να ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ. Από άσθμα πάσχουν πάνω από 30 εκατ. ασθενείς διεθνώς, ενώ η ΧΑΠ φαίνεται ότι θα αποτελέσει την τρίτη αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο αν δεν ληφθούν μέτρα.

Στην Ευρώπη αναφέρονται 300.000 θάνατοι ετησίως από τη ΧΑΠ με μεγάλο αριθμό νοσηλειών λόγω μη ελέγχου και παροξύνσεων της νόσου. Η ΧΑΠ είναι νόσημα που συνδέεται άμεσα με την καπνιστική συνήθεια (το 80% των περιπτώσεων) και σε ένα μικρότερο ποσοστό 15%-20% προκαλείται από την έκθεση σε τοξικές ουσίες από το περιβάλλον, την ατμοσφαιρική ρύπανση, το παθητικό κάπνισμα, την επαγγελματική έκθεση σε ρύπους και σκόνες. Το 40%-50% των καπνιστών αναπτύσσει ΧΑΠ συγκριτικά με το 10% των μη καπνιστών. Στην Ελλάδα το 8,5% του γενικού πληθυσμού άνω των 35 ετών που υπήρξαν καπνιστές πάσχει ήδη από ΧΑΠ, δηλαδή περίπου 700.000 άτομα.
Πρόβλημα αποτελεί ότι σε μεγάλο αριθμό ασθενών τόσο στο άσθμα όσο και στη ΧΑΠ δεν γίνεται έγκαιρη διάγνωση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ελεγχθεί η νόσος έγκαιρα.

Η διάγνωση της ΧΑΠ βασίζεται στα συμπτώματα, το ιστορικό της καπνιστικής συνήθειας και την εξέταση της σπιρομέτρησης.

Σύμφωνα με στοιχεία από τα Ειδικά Πνευμονολογικά Τμήματα και τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος, που λειτουργούν στην Ελλάδα, αλλά και τα παγκόσμια επιστημονικά δεδομένα φαίνεται ότι το 10%-12% (δηλαδή περίπου 1 στα 10 άτομα) των καπνιστών μπορεί να έχει ΧΑΠ και να μην το γνωρίζει - ακόμη και σε νέες ηλικίες κάτω των 40 ετών - γιατί η νόσος μπορεί να υποεκτιμηθεί και από τον ιατρό και από τον ασθενή, που δεν εκτιμά ή δεν αναφέρει τον χρόνιο «τσιγαρόβηχα», καθώς τον θεωρεί φυσιολογικό, ενώ αποτελεί ένδειξη και προειδοποίηση σοβαρού προβλήματος υγείας, με δυσάρεστες συνέπειες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline