Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:03:31

Ύποπτος και με κινδύνους τόσο ο πολύς ύπνος όσο και η πολλή γυμναστική και τα σπορ, για την Υγεία των ανθρώπων. Τι διαπιστώνουν και τι συνιστούν δύο διεθνείς έρευνες. Κύριο

Τελευταία μελέτη δείχνει ότι η έντονη σωματική άσκηση μειώνει την σεξουαλική επιθυμία και ικανότητα, ανδρών και γυναικών. Αν ένας ηλικιωμένος αρχίζει να κοιμάται πάνω από εννέα ώρες τα βράδια, κάτι που δεν έκανε έως τότε, αντιμετωπίζει υπερδιπλάσιο κίνδυνο να διαγνωσθεί με άνοια μετά από μία δεκαετία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

-Όπως κάθε υπερβολή σε όλη τη συμπεριφορά των ανθρώπων και τη δράση τους έχει και τις αρνητικές της συνέπειες. Έτσι, η πολύ συχνή και έντονη σωματική άσκηση στην γυμναστική και τα σπορ έχει μια ανεπιθύμητη παρενέργεια: τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας (λίμπιντο) και κατά συνέπεια ικανότητας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ορμόνες

Είναι μία από τις πρώτες μελέτες που συσχετίζει άμεσα την ένταση της άσκησης με τη σεξουαλική ζωή των ανδρών. Συχνότερα, το ζήτημα έχει μελετηθεί σε σχέση με τις γυναίκες και έχει διαπιστωθεί ότι σε μερικές αθλήτριες (π.χ. μαραθωνοδρόμους) η εντατική άσκηση μπορεί να διαταράξει την ορμονική λειτουργία, τον κύκλο της περιόδου, την επιθυμία για σεξ και την ικανότητα σύλληψης παιδιού. Αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες και συνήθως διορθώνονται, όταν η αθλήτρια «κατεβάζει ρυθμούς» στην προπόνησή της.

Στους άνδρες πρόκειται για ένα πιο επίμαχο θέμα, καθώς εδώ και χρόνια οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να ομοφωνήσουν για το πόσο και πώς η άσκηση επηρεάζει τη λίμπιντο και την αναπαραγωγική ικανότητα ενός άνδρα. Από τη μία, μερικές έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να αυξήσει την ορμόνη τεστοστερόνη, άρα και την σεξουαλική επιθυμία. Όμως άλλες μελέτες έχουν βρει ότι μπορεί να συμβεί το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή να υπάρξει μείωση της τεστοστερόνης μετά από έντονη άσκηση.

Τα ευρήματα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, με επικεφαλής τον καθηγητή φυσιολογίας 'Αντονι Χάκνεϊ, που έκαναν την σχετική επιθεώρηση στην επιθεώρηση «Medicine & Science in Sports & Exercise» μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 1.100 άνδρες, οι περισσότεροι από τους οποίους ασχολούνταν με τα σπορ επί πολλά χρόνια, ορισμένοι και σε ανταγωνιστικό επίπεδο (δρομείς, ποδηλάτες, τριαθλητές κ.α.).

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια τόσο για τη σεξουαλική ζωή τους (πόσο συχνά σκέφτονταν για το σεξ και πόσο συχνά έκαναν σεξ), όσο και για τις συνήθειές τους όσον αφορά τη σωματική άσκηση (πόσο συχνά και πόσο έντονα γυμνάζονταν μέσα στην εβδομάδα).

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έκαναν ελαφριά έως μέτρια σε ένταση και σε διάρκεια άσκηση, ήταν πολύ πιθανότερο να αναφέρουν ικανοποιητική έως μεγάλη λίμπιντο, σε σχέση με όσους...ίδρωναν με τις ώρες.

Όπως είπε ο Χάκνεϊ, το κεντρικό μήνυμα είναι ότι «η έντονη άσκηση σχετίζεται με χαμηλότερη λίμπιντο». Το γιατί συμβαίνει αυτό, δεν απαντήθηκε από τη νέα μελέτη, αλλά οι ερευνητές υποθέτουν ότι έχει να κάνει τόσο με την μεγάλη κόπωση μετά από την έντονη άσκηση, όσο και με την μείωση του επιπέδου της τεστοστερόνης.

Το ζήτημα θα μελετηθεί περαιτέρω σε μεγαλύτερο δείγμα ανδρών και με νέα πειράματα. Ένα βασικό ερώτημα είναι αν η λίμπιντο επηρεάζεται αρνητικά περισσότερο από την ένταση ή από τη μεγάλη διάρκεια της άσκησης. Ένα άλλο ερώτημα προς απάντηση αφορά το ποιό είναι το «κατώφλι» της άσκησης, δηλαδή το σημείο καμπής πέρα από το οποίο η λίμπιντο παίρνει την...κάτω βόλτα.

Ανδρες υπομονή, επειδή θα περάσουν χρόνια, μέχρι να μάθετε τις απαντήσεις. Στο μεταξύ, οι ερευνητές συνιστούν -για καλό και για κακό- να ασκείστε λιγότερο έντονα, στο μέτρο που σας νοιάζει η σεξουαλική ζωή σας ή θέλετε να κάνετε παιδί.

- Ο πολύς ύπνος των ηλικιωμένων μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη άνοιας
Διαπιστώθηκε ότι όσοι ξαφνικά αποκτούν τη συνήθεια να κοιμούνται πολύ, έχουν περίπου δυόμιση φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωσθούν με άνοια και Αλτσχάιμερ μέσα στα επόμενα χρόνια

Αν ένας ηλικιωμένος αρχίζει να κοιμάται πάνω από εννέα ώρες τα βράδια, κάτι που δεν έκανε έως τότε, αντιμετωπίζει υπερδιπλάσιο κίνδυνο να διαγνωσθεί με άνοια μετά από μία δεκαετία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι πολύς ύπνος μπορεί να αποτελεί μια πρόωρη ένδειξη ή προειδοποιητικό σημάδι για την επερχόμενη άνοια. Όμως το ίδιο δεν ισχύει για όσους ανέκαθεν -για τουλάχιστον δέκα χρόνια- κοιμούνταν πάνω από εννέα ώρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια νευρολογίας Σούντα Σεσάντρι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησαν στοιχεία για περίπου 2.500 άνδρες με μέση ηλικία 72 ετών. Σε διάστημα δεκαετίας, περίπου το 10% διαγνώσθηκαν με άνοια, οι περισσότεροι λόγω Αλτσχάιμερ.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι ξαφνικά αποκτούν τη συνήθεια να κοιμούνται πολύ, έχουν περίπου δυόμιση φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωσθούν με άνοια και Αλτσχάιμερ μέσα στα επόμενα χρόνια.

Αν μάλιστα κάποιος έχει χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (δημοτικού), τότε ο κίνδυνος άνοιας είναι εξαπλάσιος, πράγμα που πιθανώς εξηγείται από το ότι η εκπαίδευση παίζει ρόλο «ασπίδας» για τον εγκέφαλο.

Μία πιθανή εξήγηση για τη σχέση ύπνου-άνοιας είναι ότι, καθώς συσσωρεύεται η τοξική πρωτεΐνη βήτα αμυλοειδές στον εγκέφαλο, ο τελευταίος προσπαθεί να απομακρύνει μέσω του παρατεταμένου ύπνου την πρωτεΐνη αυτή που σχηματίζει εγκεφαλικές πλάκες, αν και αυτό προς το παρόν είναι μία υπόθεση που χρειάζεται επιβεβαίωση.

Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι η άνοια κουράζει τους ηλικιωμένους και τους φέρνει υπνηλία, πιθανώς λόγω χημικών αλλαγών που επιφέρει στον εγκέφαλό τους.

Από την άλλη, πολλοί άνθρωποι με άνοια υποφέρουν από διαταραγμένο ύπνο, αλλά συχνά δεν είναι σαφές τι προηγείται: η άνοια ή ο άσχημος ύπνος. Για αυτό συνιστάται η προσοχή στο όλο φαινόμενο και η ενημέρωση των γιατρών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline