Σάββατο 20 Απριλίου 2024  11:56:01

Σοβαροί προβληματισμοί για τις καισαρικές στην Ελλάδα

Με αφορμή σχετική μελέτη του ΠΟΥ που δείχνει ότι οι γιατροί επιλέγουν τις καισαρικές στη χώρα μας για λόγους οικονομικούς και ευκολίας, ο υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός προανήγγειλε νέες ρυθμίσεις και διαδικασίες αιτιολόγησης του υπερβολικά αυξημένου ποσοστού καισαρικών, καθώς η σχετική επιλογή φαίνεται να αφήνει κάποιες «σκιές».

Σε σχετική συζήτηση στη Βουλή, ο υπουργός μίλησε για εικόνα που εκθέτει την επιστημονική κοινότητα και τη χώρα, ενώ εκθέτει και τις επίτοκες γυναίκες σε αυξημένους κινδύνους μιας χειρουργικής πράξης, όπως είναι η καισαρική τομή.

Αντίστοιχες μελέτες δικαιολογούν την αυξητική τάση, προβάλλοντας το τεράστιο κέρδος χρόνου (και όχι μόνο) για τους γιατρούς με τον προγραμματισμό των συγκεκριμένων επεμβάσεων, επισημαίνοντας ότι την καισαρική επιζητούν και πολλές γυναίκες, όχι μόνο γιατί τις διευκολύνει ο προγραμματισμός, αλλά και γιατί θέλουν να αποφύγουν τον πόνο, τις ωδίνες κ.λπ., παραβλέποντας, ωστόσο, τους κινδύνους και τις μετεγχειρητικές επιπλοκές που μπορεί να κρύβει μια τέτοια επέμβαση, ενώ ως σημαντικούς παράγοντες θεωρούν επίσης την αύξηση των εξωσωματικών, όπως και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια πάνω από τις μισές γεννήσεις γίνονται από γυναίκες ηλικίας 30-38 ετών, οπότε η κύηση εμφανίζεται δυσκολότερη.

Η εξήγηση που δίνουν, πάντως, πολλοί μαιευτήρες ότι επιλέγουν την καισαρική στο πλαίσιο της «αμυντικής ιατρικής», για να αποφύγουν τις συνεχώς αυξανόμενες αγωγές και δικαστικές ταλαιπωρίες με αφορμή προβλήματα και επιπλοκές κατά τον φυσιολογικό τοκετό, δεν δικαιώνεται από τη δικαστηριακή πρακτική. Λάθη και παραλείψεις «σημαδεύουν» και τις καισαρικές τομές, όπως δείχνει πληθώρα αγωγών, μηνύσεων και δικαστικών αποφάσεων που καταδικάζουν γιατρούς ή επιδικάζουν αποζημιώσεις για σφάλματα που αφορούν διαγνώσεις, το στάδιο πριν από την επέμβαση, αλλά και μετεγχειρητικές επιπλοκές, σε αντίστοιχη συχνότητα με τους υπόλοιπους τοκετούς.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline