Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:40:46

Ιατρικές βδέλλες κάνουν πάταγο στη Ρωσία

Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι θεραπείες με βδέλλες στη Ρωσία, όπου συνταγογραφούνται για ευρύτατο φάσμα ασθενειών.

Είναι μικρές και γυαλιστερές και κουνιούνται πολύ πάνω στην πλάτη της Ελένα Καλινίτσεβα προτού αρχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν καλύτερα: να ρουφήξουν το αίμα της. Οι βδέλλες, ναι οι βδέλλες, εξακολουθούν να συνταγογραφούνται ευρύτατα στη Ρωσία, όπου χρησιμοποιούνται περίπου 10 εκατομμύρια κατ' έτος και σε πολλές περιπτώσεις θεωρούνται ένα ευτελές αντιπηκτικό φάρμακο.
«Οταν το κάνεις για πρώτη φορά σκέφτεσαι "Θεέ μου, βδέλλες"», εξηγεί η Καλινίτσεβα, «αλλά μετά καταλαβαίνεις ότι δεν έχεις κανένα λόγο να ανησυχείς».

Στη Ρωσία μία ιατρική βδέλλα κοστίζει λιγότερο από ένα δολάριο και συνήθως για τη θεραπεία απαιτούνται τρία έως επτά μικρά πλάσματα. Οι θεραπείες με βδέλλες, που προσφέρονται σε ολόκληρη τη χώρα, διαρκούν 30 έως 40 λεπτά, όμως από τις οπές που ανοίγουν εξακολουθεί να τρέχει αίμα επί έξι ώρες ή μέχρι να αντιμετωπιστεί φυσικά το δηλητήριο που έχουν αυτά τα πλάσματα.

Παρότι η Ρωσία σήμερα επιζητεί να βρει ξανά έναν πρωτεύοντα στρατιωτικό ρόλο, η οικονομική ανάπτυξή της καθυστερεί επηρεάζοντας και το σύστημα υγείας. Στις ανεπτυγμένες χώρες η χρήση των βδελλών συνδέεται συνήθως, πιθανώς άδικα, με τον κομπογιαννιτισμό. Ομως η αλήθεια είναι ότι οι βδέλλες κάνουν την επανεμφάνισή τους στη δυτική ιατρική και έξι χιλιάδες μικρά ζώα χρησιμοποιούνται ετησίως και στις ΗΠΑ, αλλά όχι για τις ίδιες χρήσεις που χρησιμοποιούνται στη Ρωσία.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επιτρέπει την πώληση βδελλών ως ιατρικών συσκευών, ενώ ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να απομονώσουν τα χημικά συστατικά στο δηλητήριο των ζώων έτσι ώστε να μπορέσουν να τα χορηγήσουν με έναν λιγότερο αηδιαστικό τρόπο.

Στη ρωσική παράδοση, τα θεραπευτικά οφέλη των βδελλών βρίσκονται στο δηλητήριο τους, ένα φυσικό αντιπηκτικό που χορηγείται προληπτικά κατά των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων και είναι πολύ φθηνότερο από τα φαρμακευτικά αντιπηκτικά. Η κυρία Καλινίτσεβα λέει ότι υπέφερε από οσφυαλγία προτού ξεκινήσει τη θεραπεία με τις βδέλλες, θεραπεία στην οποία υποβάλλεται σε ένα ιατρικό κέντρο μία φορά την εβδομάδα. Η ίδια ομολογεί ότι επέλεξε τις βδέλλες προκειμένου να περικόψει το ιατρικό κόστος αλλά και για να μην πάρει αναλγητικά. «Ηθελα κάτι φυσικό προκειμένου να μειώσω τα χημικά», λέει.

Στην κλινική, η δρ Ιρίνα Πάνκοβα χρησιμοποιεί βδέλλες ως θεραπεία για το γλαύκωμα, την προστατίτιδα, την υπέρταση και πολλά άλλα νοσήματα. Ενθαρρύνει τους ασθενείς της να τις χρησιμοποιούν συνδυαστικά με τις συμβατικές φαρμακευτικές θεραπείες. Καθώς τα ζώα πίνουν το αίμα των ασθενών μεγαλώνουν ακόμα και επτά φορές σε όγκο πριν από την ολοκλήρωση της θεραπείας , ενώ χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά ώστε να μην υπάρξει μετάδοση ασθενειών.

Τιμή πώλησης

Οι ιατρικές βδέλλες πωλούνται έναντι 90 σεντς στη Ρωσία ενώ το κόστος τους στις ΗΠΑ ξεπερνά τα 15,50 δολάρια. Οι βδέλλες εκτρέφονται σε φάρμες και τοποθετούνται σε υάλινα φιαλίδια μαζί με αίμα αγελάδας. Οι ρωσικές φάρμες του είδους παράγουν περίπου 10 εκατομμύρια βδέλλες ετησίως.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline