Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:49:30

Με κινδύνους η κατανάλωση σούσι

Τα ωμά ψάρια κρύβουν πολλά παράσιτα... Μπορεί το σούσι να έχει γίνει παγκόσμια γευστική μόδα, αλλά ενέχει και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal Case Reports γιατροί από τη Λισαβόνα περιγράφουν την περίπτωση ενός 32χρονου Πορτογάλου που είχε παρασιτικές προνύμφες στα τοιχώματα του εντέρου του.

Ο ασθενής υπέφερε από στομαχόπονο, έκανε εμέτους και είχε πυρετό επί μια εβδομάδα. Η εξέταση αίματος στην οποία προέβησαν οι θεράποντες γιατροί έδειξε ήπια φλεγμονή και η περιοχή κάτω από τα πλευρά του εμφάνιζε ευαισθησία.

Ωστόσο, μόνο όταν ο άνδρας ενημέρωσε τους γιατρούς ότι είχε πρόσφατα καταναλώσει σούσι, εκείνοι υποψιάστηκαν ότι μπορεί να είχε υποστεί ανισακίαση, λοίμωξη που προκαλείται από το παράσιτο Anisakis simlex μετά την κατανάλωση ωμών ψαριών και συγκεκριμένα όταν μολυσμένες προνύμφες περνούν στο έντερο κατά την κατάποση ωμού ή άψητου ψαριού ή καλαμαριών.

Οι γιατροί εξέτασαν ενδοσκοπικά τον ασθενή και διαπίστωσαν ότι οι προνύμφες ενός παρασίτου που μοιάζει με σκουλήκι είχαν προσκολληθεί στην περιοχή του πρησμένου και φλεγμένοντος εντερικού τοιχώματος.

Με τη χρήση ειδικού τύπου πλέγματος αφαίρεσαν τις προνύμφες «και τα συμπτώματα του ασθενή υποχώρησαν άμεσα», εξηγεί η ιατρική ομάδα του Νοσοκομείου της Λισαβόνας.

Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ανισακίασης μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί στην Ιαπωνία, αλλά εμφανίζονται όλο και συχνότερα σε δυτικές χώρες.

Η συμβουλή των επιστημόνων προς τους καταναλωτές είναι να αφαιρούν τα εντόσθια του ψαριού, να το καταψύχουν για τουλάχιστον τέσσερις μέρες και στη συνέχεια να το μαγειρεύουν καλά προτού το καταναλώσουν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline