Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  09:55:07

Αναδίπλωση από χθες, του ανατολίτη Σουλτάνου Ερντογάν απέναντι στην ψυχρή αδιαλλαξία Γερμανίας, Αυστρίας, Ολλανδίας και των Βρυξελλών. Γιατί η στροφή. Κύριο

Τώρα, μετά τις παλληκαριές του περί βίζας, θέλει να βελτιωθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ε.Ε.

Γιατί άραγε ο ιδιόρυθμος Σουλτάνος υιοθετεί ξαφνικά μία συμβιβαστική στάση απέναντι στην Ευρώπη.
O ισχυρός άντρας της Τουρκίας, Ρετζέπ Tαγίπ Ερντογάν, υιοθετεί ξαφνικά μία συμβιβαστική στάση απέναντι στην Ευρώπη,λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρώπη έχει βλάψει "πολύ" την Τουρκία αλλά η Τουρκία θέλει να "συνεχίσει να έχει σχέσεις μαζί της και να μην τις διαρρήξει», δήλωσε ο Ερντογάν επιστρέφοντας από την Πολωνία.
«Φυσικά, αναμένουμε μια θετική προσέγγιση από τις επαφές μας», συνέχισε ο Ερντογάν. «Θα ήθελα να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας,Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι η ένταξη της χώρας στην Ε.Ε είναι ένας «στρατηγικός στόχος».

-Παραιτήσεις δημάρχων μεγάλων πόλεων ζητάει ο Ερντογάν ενόψει εκλογών

Τις παραιτήσεις των δημάρχων τριών μεγάλων τουρκικών πόλεων, μεταξύ των οποίων και της Άγκυρας, ζήτησε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αναζωογονήσει το κυβερνών κόμμα ενόψει των εκλογών του 2019.

Τα σχόλια αυτά αποτελούν το πιο ξεκάθαρο αίτημα του Ερντογάν μέχρι στιγμής για την ανανέωση των βετεράνων πολιτικών, αφού οι ψηφοφόροι σε πολλές μεγάλες πόλεις απέρριψαν τον Απρίλιο το δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του.

Αν και ο Ερντογάν κέρδισε με μικρή διαφορά το δημοψήφισμα, οι ψηφοφόροι σε 17 από τις 30 μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας ψήφισαν κατά της τροποποίησης του Συντάγματος. Έκτοτε ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναφερθεί στην ανάγκη να ανανεωθούν οι τοπικοί αξιωματούχοι και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), επικαλούμενος «την πνευματική κούραση» της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Οι άνθρωποι δεν αναλαμβάνουν τις θέσεις αυτές ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι, αλλά ως υποψήφιοι των κομμάτων. Δεν μπορούμε να τις θεωρήσουμε καρέκλες που μπορούν να κρατήσουν αιωνίως και να μην τις εγκαταλείψουν ποτέ», ανέφερε η Hurriyet ότι δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του στην Τουρκία από την Πολωνία.

Το αίτημα για την παραίτηση του δημάρχου του Μπαλίκεσιρ στη βορειοδυτική Τουρκία του έχει ήδη διαβιβαστεί, επεσήμανε. «Ομοίως, το αίτημα έχει μεταφερθεί τον (δήμαρχο της Άγκυρας) Μελίχ Γκοκτσέκ. Το ίδιο και στης Μπούρσα (Προύσα)».
Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης παρατήθηκε τον προηγούμενο μήνα, όπως και ο δήμαρχος της πόλης Ντουζτσέ στη βορειοδυτική Τουρκία. Ο δήμαρχος της Ναγκντέ στην κεντρική Τουρκία παραιτήθηκε χθες Τετάρτη.

Ωστόσο ο Γκοκτσέκ, που είναι δήμαρχος της Άγκυρας από το 1994 και έχει κερδίσει σε πέντε συνεχόμενες εκλογές, μέχρι στιγμής παραμένει στη θέση του παρά τις φήμες που θέλουν την παραίτησή του. Ο ίδιος έχει αποφύγει να αναφερθεί στο θέμα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline