Τρίτη 19 Μαρτίου 2024  11:50:20

Αυξημένη η διάγνωση παιδιών με αυτισμό στην Ελλάδα. Οι ειδικοί συνιστούν προσοχή για να προληφθούν σοβαρές συνέπειες. Κύριο

Ισως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την πρόληψη και τη σωστή αντιμετώπιση είναι ότι δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση στους γονείς.

Ανησυχητική αύξηση, επισήμανση για ένα μείζον πρόβλημα για χιλιάδες οικογένειες και κοινωνικό..Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 700 με 1.000 παιδιά θα διαγνωστούν με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης συχνότητας του προβλήματος προτείνεται η καταγραφή των οροσήμων επικοινωνίας καθώς και των ρυθμιστικών και αισθητηριακών λειτουργιών, ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν ανησυχητικά σημάδια.

Σύμφωνα με στοιχεία και μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα τελευταία χρόνια η συχνότητα εμφάνισης των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού είναι 1 προς 110 με 150 φυσιολογικά παιδιά.
Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, που έγιναν στις ΗΠΑ έδειξαν μια διαχρονική αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του αυτισμού σε παιδιά κατά 2000% (1 προς 65 φυσιολογικά παιδιά). Το γεγονός αυτό καθιστά τις Διαταραχές Επικοινωνίας και τον Αυτισμό πιο συχνό παιδιατρικό νόσημα από αρκετά άλλα παιδιατρικά νοσήματα.

Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος ή αλλιώς Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (ΔΑΔ) είναι μια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτιστικό φάσμα αποτελεί ένα σύνολο από διαφορετικά συμπτώματα που ποικίλουν από παιδί σε παιδί σε ένταση και συχνότητα.
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των γονιών, της κοινής γνώμης και των επαγγελματιών υγείας που να εστιάζει στη βρεφική και νηπιακή ηλικία.

Με αφορμή, ωστόσο, την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, που καθιερώθηκε το 2007 από τον ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί μία σειρά δράσεων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη δωρεάν διανομή του Βιβλιαρίου Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού «Επικοινωνιακές & Συναισθηματικές Δεξιότητες από 3 μηνών μέχρι 3 χρόνων» στους παιδιάτρους, στα μαιευτήρια και τις παιδιατρικές κλινικές όλης της χώρας, ενώ παράλληλα θα ενημερωθούν οι παιδαγωγοί των βρεφονηπιακών σταθμών, μέσω του συλλόγου τους, καθώς και το προσωπικό των Σταθμών Μητέρας Παιδιού του ΕΟΠΠΥ.

Το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού «Επικοινωνιακές & Συναισθηματικές Δεξιότητες από 3 μηνών μέχρι 3 χρόνων», είναι ένας ενημερωτικός οδηγός με πληροφορίες και συμβουλές για την αναπτυξιακή πορεία των βρεφών και των νηπίων, που δημιούργησε ο Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής Στέλιος Μαντούδης.

Σημαντικό στοιχείο του Βιβλιαρίου αποτελούν τα ερωτηματολόγια κοινωνικής συμπεριφοράς, τα οποία συμπληρώνονται από τη μητέρα και αξιολογούνται στο τέλος κάθε τρίμηνου από τον παιδίατρο με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων για την Κοινωνική Επικοινωνία και τον Αυτισμό.
Πέραν της δωρεάν διάθεσης του Βιβλιαρίου από παιδιάτρους, μαιευτήρια και παιδιατρικές κλινικές, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί εντελώς δωρεάν να το κατεβάσει σε μορφή pdf από το διαδίκτυο.
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, όπως επισημαίνει ο κ. Μαντούδης είναι να ενημερωθούν περισσότεροι γονείς για τον Αυτισμό και τις Διαταραχές Επικοινωνίας, καθώς σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία ο έγκαιρος εντοπισμός ανησυχητικών σημαδιών πριν τα δύο έτη μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά συμπτώματα που σχετίζονται με τον αυτισμό.

Παράλληλα η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά προληπτικό έλεγχο για την ανίχνευση Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος σε όλα τα φυσιολογικά παιδιά από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής ενός βρέφους.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline