Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  20:47:52

Στα χέρια του Ασαντ η «γενέτειρα» της εξέγερσης

ΝΤΕΡΑΑ. Οχήματα του συριακού κράτους, συνοδευόμενα από τον ρωσικό στρατό, κατέφθασαν στην Ντεράα χθες το πρωί, για να υψώσουν την εθνική σημαία πάνω από την πόλη-γενέτειρα της εξέγερσης που οδήγησε στον επταετή εμφύλιο πόλεμο.

Σε ένα συμβολικό γεγονός, που σηματοδοτεί άλλη μία μεγάλη νίκη για τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, γερανοί του δημοτικού συμβουλίου της πόλης τοποθέτησαν τη σημαία δίπλα ακριβώς από το τζαμί όπου ξέσπασαν οι διαμαρτυρίες τον Μάρτιο του 2011, πυροδοτώντας την έναρξη της σύγκρουσης. Στα επτά χρόνια που έχουν περάσει από τότε εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας έχει εγκαταλείψει τα σπίτια του.

Οι τελευταίοι αντάρτες της Ντεράα κατέληξαν σε συμφωνία να παραδώσουν τον έλεγχο της περιοχής την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με αξιωματούχους των επαναστατών, περίπου 2.000 μαχητές παραμένουν συγκεντρωμένοι σε τμήμα της πόλης και βρίσκονται σε συνομιλίες με Ρώσους αξιωματικούς για να εξασφαλίσουν ασφαλή διέλευση. Η ρωσική στρατιωτική αντιπροσωπεία βρίσκεται στην περιοχή των ανταρτών στην Ντεράα από χθες, έχοντας ξεκινήσει από νωρίς το πρωί τις διαπραγματεύσεις για την παράδοση της εξουσίας. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο συριακός στρατός κινείται στα νοτιοδυτικά της χώρας, κοντά στο Ισραήλ και στην Ιορδανία, με στόχο να ανακτήσει τον έλεγχο μιας από τις τελευταίες περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό την κατοχή των ανταρτών.

Η προέλαση του συριακού στρατού στην περιοχή, που συνορεύει με τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν, οδήγησε στην αντίδραση του ισραηλινού στρατού, ο οποίος επιτέθηκε στις συριακές θέσεις. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ξεκαθάρισε πως οι αντιδράσεις ήταν αποκλειστικά αμυντικές και πως το Ισραήλ δεν σκοπεύει να εμποδίσει την προσπάθεια του Ασαντ να ανακτήσει τον έλεγχο της νότιας Συρίας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline