Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  07:23:34

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Τα πράγματα είναι σοβαρά...

«....Δύο πράγματα έγιναν το καλοκαίρι που άλλαξαν το κλίμα για την Ευρωζώνη: Η απόφαση του Ντράγκι να κάνει ό,τι χρειαστεί σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα και η απόφαση να πάμε προς τραπεζική ένωση.

 

Το να πάμε προς ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση είχε δύο σκέλη. Το ένα ήταν πως ό,τι δινόταν για ανακεφαλαιοποίηση, δεν θα μετρούσε προς το χρέος των κρατών-μελών. Σ' αυτό έχει πάει πίσω η Γερμανία και δεν ισχύει. Το δεύτερο ήταν η ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, που το κατέστρεψε το Eurogroup πριν από δυο-τρεις ημέρες.

Προσέξτε γιατί είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα. Δεν επιστρέφουμε εκεί που ήμασταν πριν από το καλοκαίρι, γιατί πριν από το καλοκαίρι δεν είχε αμφισβητηθεί τουλάχιστον ότι υπήρχε εθνική εγγύηση για καταθέσεις 100.000 ευρώ. Τώρα, από εδώ και πέρα κάθε κρίση μπορεί να γίνει δράμα. Σε κάθε επίθεση κερδοσκόπων θα υπάρχει ο φόβος ότι αυτή η υπόσχεση δεν υπάρχει ούτε στο ευρωπαϊκό επίπεδο ούτε στο εθνικό επίπεδο.

Κύριε Σταϊκούρα, χωρίς αντιπαράθεση, σας ρωτάω: Τι ακριβώς είπατε σ' αυτό το Eurogroup; Τι ακριβώς είπε ο κ. Στουρνάρας για να μην υπάρχει αυτή η επίπτωση; Τι είπε, μιλώντας ως νότιος, υποστηρίζοντας τα συμφέροντα του Νότου που θα αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση, για να μην είμαστε σε πολύ τραγικές επιπτώσεις;

Μας είπε ο κ. Βορίδης ότι υποστήριξαν την Κύπρο. Η Κύπρος διαπραγματεύτηκε με ένα χέρι πίσω από την πλάτη. Είχε η Κύπρος την εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να την υποστηρίξει, όποια κι αν ήταν η απόφαση; Είχε η Κύπρος την εγγύηση ότι η Ελλάδα θα συζητήσει με όλες τις άλλες χώρες του Νότου που έχουν αυτό το πρόβλημα και θα πουν ότι αν πάρει μία άλλη απόφαση η Κύπρος, αυτή είναι απόφαση όλου του Νότου; Αυτό χρειαζόταν. Αυτή είναι η ιστορική στιγμή, ο Νότος να πει «αυτό που κάνετε, εμάς μας καταστρέφει και μας δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα σε κάθε άλλη κρίση που θα έχουμε στο μέλλον».

Μιλήσατε, κύριε Σταϊκούρα, σαν το παιδί που είναι μόνο του και κοιτάει μόνο τα δικά του. Είπατε ότι θωρακίσατε τη δική μας την οικονομία. Τι θωρακίσατε; Θεωρείτε ότι θωρακίσατε κάτι; Θεωρείτε ότι ο κ. Ραχόι θωράκισε κάτι με αυτήν την απόφαση; Θεωρείτε ότι ο κ. Κοέλιο θωράκισε κάτι; Αυτό δεν ήταν το πρόβλημα τα δύο τελευταία χρόνια που κάθε οικονομία νόμιζε «αν κοιτάξω το δικό μου το μαγαζί, τη δική μου οικονομία, όλα θα πάνε καλά»; Και μας λέτε ότι θωρακίσατε;

Έχετε διαβάσει τις σημερινές εφημερίδες κι όχι τους συνήθεις ύποπτους, όχι τον Κρούγκμαν και τον Μουνχάου, αλλά τον Charles Wyplosz και τον Peter Bofinger; Έχετε διαβάσει τι λένε σήμερα; Λένε ότι έχουμε περάσει ένα σημείο που δεν χρειάζεται επιστροφή.
Για ποια θωράκιση μιλάτε; Νομίζω ότι είναι εντελώς σουρεαλιστικό τώρα να μιλήσουμε για αναπτυξιακά εργαλεία και να μιλήσουμε για εργαλεία ανάπτυξης. Είτε ο Θεός είτε ο κ. Μεϊμαράκης ως Πρόεδρος της Βουλής έχουν χιούμορ και μας βάζουν να συζητήσουμε αυτή τη στιγμή πώς θα υπάρχει ανάπτυξη και ρευστότητα. Είναι το πρόβλημα της Ελλάδας αυτήν τη στιγμή το venture capital; Να σας πω και γι' αυτό το μοντέλο, για να επιστρέψω στο τέλος να δούμε πώς μπορεί να προχωρήσει η ελληνική οικονομία και κοινωνία έτσι που έφτασαν τα πράγματα.

Το venture capital ήταν στην ουσία να δώσει χρηματοδότηση σε πολύ επικίνδυνες επενδύσεις που οι πιο πολλές δεν θα δούλευαν, αλλά μία-δύο θα δούλευαν και θα έβγαζαν πολλά λεφτά. Επειδή ήταν πολύ μεγάλο το ρίσκο, χρειαζόσουν ιδιαίτερα εργαλεία για να το κάνεις αυτό. Τώρα προσπαθούμε κι εμείς να το κάνουμε κι αυτό σαν θεσμό. Δεν είναι κακό να γίνει, αλλά να μην έχουμε μεγάλες απαιτήσεις σε μία τέτοια κρίση. Και να μην έχουμε απαιτήσεις, γιατί το πρόβλημα είναι ότι το venture capital μας πάει σε ένα αγγλοσαξονικό σύστημα χρηματοδότησης και φεύγουμε από το γερμανογιαπωνέζικο που είναι αυτό που χρειάζονται οι χώρες που χρειάζονται ανάπτυξη, γιατί πιέζει προς βραχυπρόθεσμα κέρδη. Το νομοσχέδιο που βάζει ένα κομμάτι του venture capital μέσα στο Χρηματιστήριο, που θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν γρήγορα κέρδη, ευνοεί αυτό το γρήγορο κέρδος.

Αυτό που μας λείπει δεν είναι το venture capital. Αυτό που μας λείπει είναι αυτό που έχει η Γερμανία. Στη Γερμανία τα τελευταία δύο-τρία χρόνια -που δεν χρηματοδοτούσαν πολύ το venture capital, που οι εμπορικές τράπεζες δεν χρηματοδοτούσαν την οικονομία και έπεσε η χρηματοδότηση- είχαν τις Sparkassen, είχαν τις περιφερειακές τράπεζες που επένδυαν όχι μόνο στις μικρομεσαίες αλλά σε καινοτόμες επενδύσεις. Μερικές απ' αυτές ήταν και «πράσινες», για την ανακύκλωση. Τώρα η γερμανική οικονομία με μικρές επιχειρήσεις εξαγάγει αυτήν την τεχνολογία σε άλλες χώρες, γιατί είχε αυτήν την υποστήριξη των περιφερειακών τραπεζών.

Άρα, κύριε Βορίδη, επειδή με ρωτάτε κάθε φορά στην Επιτροπή τι έπρεπε να ζητήσουμε όταν αποδείχθηκε ότι ο πολλαπλασιαστής ήταν λάθος ή τι πρέπει να πούμε τώρα, θα σας πω ότι έπρεπε να πούμε στους Γερμανούς «θέλουμε τα εργαλεία που έχετε εσείς», να πούμε στους Γερμανούς ότι κάνουν τρία πράγματα αυτήν τη στιγμή. Έχει καταστραφεί η ενιαία νομισματική πολιτική και ό,τι κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πάει στην περιφέρεια, αλλά οι δικές μας μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν υψηλότερα επιτόκια απ' ό,τι έχουν οι γερμανικές. «Δεν έχουμε τα εργαλεία που έχετε εσείς, κάτι σαν τις Sparkassen, δεν έχουμε το δικό μας ΤΤ, την Αγροτική Τράπεζα».

Δεν έχουμε όλα αυτά τα εργαλεία του προστατευτισμού που έχουν κρατήσει στο επίπεδο lender για τους δικούς τους και στο επίπεδο των τραπεζών ειδικού σκοπού για τους δικούς τους. Και τέλος, δεν έχουμε τη βεβαιότητα, για να επιστρέψω εκεί που άρχισα. Δεν έχουμε τη βεβαιότητα, γιατί με αυτό που κάνατε στο Eurogroup, που υποστηρίξατε, δεν μπορεί να επιστρέψει η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και στην πορτογαλέζικη και στην ισπανική.

Και να τελειώσω με το πιο σημαντικό. Είναι δυνατόν δικοί μας πολιτικοί να δέχονται πως ό,τι γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει με μέριμνα τις γερμανικές εκλογές; Κάποιοι από εσάς που είστε ευρωπαϊστές και πιστεύετε στο ευρωπαϊκό ιδεώδες, αυτό ήταν που περιμένατε στην Ευρώπη; Ότι δεν θα υπάρχει καμία δημοκρατία; Ότι δεν θα συζητάει η Ευρώπη για τα κοινά προβλήματα και του Βορρά και του Νότου και όλα θα τα βάζουμε σε σχέση με τις γερμανικές εκλογές; Μπορεί να δουλέψει με συνοχή και με οικονομική βιωσιμότητα αυτή η Ευρώπη, όταν όλοι ομολογούμε: «Μα, δεν είπαμε τίποτα, γιατί πρέπει να περάσουν πρώτα οι γερμανικές εκλογές»; Αυτή είναι η δημοκρατία; Αυτή είναι η οικονομία που θέλετε στο μέλλον;

Πρέπει να σας πω ότι είμαστε πολύ κοντά σε πολύ δραματικές επιπτώσεις. Είναι πολύ σημαντικό τώρα η Κυβέρνηση της Ελλάδας να τα βρει με άλλες κυβερνήσεις του Νότου και να πουν μαζί «πρέπει να αλλάξουμε ριζικά την κατεύθυνση, αλλιώς οι δικοί μας οι λαοί θα το πάρουν πάνω τους». Και να είστε σίγουροι ότι εμείς θα είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο, αν δεν κάνετε το πρώτο.

(όλη η αξιοπρόσεκτη ομιλία του καθηγητή και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου, που επαινέθηκε από αρκετούς βουλευτές άλλων κομμάτων για το Κυπριακό ,την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ελληνική οικονομία με πνεύμα κριτικό αλλά και εποικοδομητικό)

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline