Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:07:22

Μιχάλης Χρυσοχοίδης: Oι κατεβασιές του ΣΥΡΙΖΑ

«...Νομίζω ότι το περιεχόμενο της αποψινής συζήτησης στο ελληνικό Κοινοβούλιο αποτελεί μνημείο λαϊκισμού και δημαγωγίας για μια ακόμη φορά, με αποτέλεσμα να ακούμε εδώ μέσα πρωτοφανείς διατυπώσεις, όπως άκουσα έναν συνάδελφο του ΣΥΡΙΖΑ να μου λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιώθηκε για πέντε λόγους και ανέφερε τους λόγους.

Αναρωτιέμαι για ποιο θέμα δικαιώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και θέλω μια απάντηση σε αυτό, κύριε Λαφαζάνη. Σε ποιο θέμα δικαιώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως επιβεβαιώθηκε η πολιτική του για την Ευρώπη; Μήπως χρηματοδοτήθηκε η Κύπρος; Μήπως αύριο το πρωί θα γίνει αυτό που ευχόμαστε όλοι, δηλαδή να λειτουργήσουν οι τράπεζες, να χρηματοδοτηθεί η κυπριακή οικονομία, να δανειστούν οι επιχειρήσεις και να αρχίσει πάλι να κινείται η οικονομία μετά από τέσσερις-πέντε μέρες που είναι κλειστές οι τράπεζες; Αυτή είναι η νίκη σας; Ποια είναι η νίκη σας;

Για όνομα του Θεού! Ήρθατε εδώ σήμερα και ζητάτε την παραίτηση της Κυβέρνησης. Για ποιον λόγο από χθες μέχρι σήμερα; Τι μεσολάβησε; Η δικαίωσή σας, η δικαίωση του ΣΥΡΙΖΑ;

Άκουσα επίσης έναν ομιλητή σας που μίλησε για τις συμμαχίες που πρέπει να κάνετε. Το αδελφό σας κόμμα της Αριστεράς στη Γερμανία έχει διαφορετική άποψη από την κ. Μέρκελ για το θέμα του κυπριακού, της κυπριακής οικονομίας, του τραπεζικού προβλήματος, της διάσωσης των τραπεζών της Κύπρου; Έχει ακριβώς την ίδια άποψη και μάλιστα έχει πιο σκληρή άποψη. Και μάλιστα πρώτος ο Σόιμπλε βγήκε και είπε για τις 100.000 –πολύ σωστά- κάτι που δεν μπορεί να τεθεί σε διαπραγμάτευση, γιατί είναι ζήτημα που αφορά και τη νομοθεσία αλλά και τα συναλλακτικά ήθη συνολικά στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο. Άρα, λοιπόν, ποιοι είναι οι σύμμαχοί σας;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αρκεί που έχετε σύμμαχο τον Σόιμπλε, κύριε. Είσαστε ο μόνος σε όλη την Ευρώπη που λέει τα καλά που έχει κάνει ο Σόιμπλε. Ο μόνος! Δεν πιστεύω να υπάρχει άλλος, ...

ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ποιοι είναι οι σύμμαχοί σας λοιπόν; Ποια πολιτική σας δικαιώθηκε και γιατί ζητάτε την παραίτηση της Κυβέρνησης;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ...για τα καλά που έχει κάνει!
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Αλλά τι κάνατε απόψε, κύριε Λαφαζάνη; Κάνατε, λοιπόν, και πάλι μια κατεβασιά. Είχατε καιρό να κάνετε κατεβασιά, πριν από δεκαπέντε μέρες περίπου, όταν στο Σύνταγμα είδατε φως και ανεβήκατε στο γραφείο ενός γενικού γραμματέα. Η νεολαία και κάποιοι Βουλευτές σας που πήγαν τυχαία περνώντας από εκεί. Τώρα κάνετε κατεβασιά με αφορμή τη συζήτηση στην κυπριακή Βουλή. Ενώ είναι υπεύθυνος ο κυπριακός λαός –αυτός και μόνο αυτός- να πάρει αποφάσεις για τα ζητήματα που τον αφορούν, εσείς μιλάτε εξ ονόματός του.
Κοιτάξτε, εγώ θέλω να σας δώσω μία –εντός εισαγωγικών- «συμβουλή», να σας κάνω μια πρόταση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δώστε την αλλού τη συμβουλή σας.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ο δρόμος δεν είναι κατεβασιά, δεν είναι κατοστάρι. Είναι μαραθώνιος. Υπάρχουν ακόμα τρία χρόνια τουλάχιστον μπροστά, κύριε Λαφαζάνη. Σε τρία χρόνια θα γίνουν εκλογές στη χώρα και σε τρία χρόνια θα αναμετρηθεί η πολιτική σας με τις άλλες πολιτικές στο εκλογικό και πολιτικό πεδίο και ο ελληνικός λαός θα κρίνει.

Άρα, λοιπόν, κάντε υπομονή και μην κάνετε άλλες κατεβασιές, γιατί οι κατεβασιές κουράζουν κιόλας και κάθε μέρα όλο και περισσότερο ο κόσμος αντιλαμβάνεται πολύ καλά τι σημαίνει να μην έχεις σχέδιο και να μην έχεις στρατηγική.

Θέλω, επίσης, να σας υπενθυμίσω, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο ελληνικός λαός αντιμετώπισε με ψυχραιμία την κρίση. Δεν είχαμε ποτέ ουρές έξω απ' τις τράπεζες. Δεν έκλεισαν ούτε μια μέρα οι τράπεζες και δεν έχασε κανείς καταθέτης τα χρήματά του σ' αυτή τη χώρα και αυτό υπήρχαν λόγοι που έγινε.

.......... Διότι κάποιοι, κύριε Λαφαζάνη, έδωσαν μάχες εδώ μέσα για να ψηφιστούν κάποια συγκεκριμένα νομοσχέδια, προκειμένου η χώρα να έχει συνεχή χρηματοδότηση, για να μπορείτε εσείς τώρα να μιλάτε για τα μνημόνια και να ζητάτε την παραίτηση της Κυβέρνησης.

Πρέπει σήμερα από αυτό το Βήμα, όπου γίνεται αυτή η συζήτηση, να υπενθυμίσουμε και να διακηρύξουμε αυτό που είπε ο Υπουργός προηγουμένως, ότι η ελληνική Κυβέρνηση, η ελληνική πολιτεία, διασφαλίζει πλήρως τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών, τις αποταμιεύσεις τους, τηρώντας και το γράμμα και το πνεύμα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της κρατούσας συναλλακτικής πρακτικής στο ζήτημα των τραπεζών.

Επίσης, θέλω να τονίσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ μακρύς. Με την προσπάθεια που κάνει αυτός ο λαός και με την καθημερινή συνδρομή των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν αυτή την Κυβέρνηση, όλο και περισσότερο θα θωρακίζουμε και θα διασφαλίζουμε βήμα-βήμα προς την επανεκκίνηση της οικονομίας και εδώ ακριβώς είμαστε σήμερα για να συζητήσουμε το νομοσχέδιο, το οποίο έφερε η Κυβέρνηση για ψήφιση. Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος είπε με έναν τρόπο πολύ –υποθέτω, όχι σκόπιμα- απαξιωτικό:

«Μα, τώρα καιγόμαστε και εσείς φέρνετε το venture capital; Εδώ καιγόμαστε και φέρνετε αναπτυξιακά εργαλεία;». Ναι, αυτό είναι το κρίσιμο ζητούμενο σήμερα. Το κρίσιμο ζητούμενο είναι να φέρουμε στη Βουλή και να νομοθετήσουμε εργαλεία, τα οποία θα διευκολύνουν τις επενδύσεις στη χώρα.

Ωστόσο έχουμε σημαντικά προβλήματα, κύριε Υπουργέ. Είχα την τύχη-ατυχία να διαχειριστώ κάποιο απ' αυτά τα προγράμματα ως Υπουργός Ανάπτυξης και πραγματικά ορισμένες φορές έφτασα σε απελπισία. Για παράδειγμα το «Jeremie», το οποίο είναι ένα πρόγραμμα καλό. Έχει χρήματα από το ΕΣΠΑ. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο το τροποποιήσαμε για να το κάνουμε πιο συμβατό με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, να είναι πιο εύκολα προσβάσιμο στις επιχειρήσεις, αλλά δυστυχώς υπάρχει ένας μεγάλος ανασταλτικός παράγοντας: το τραπεζικό μας σύστημα. Εάν δεν το λύσουμε αυτό το θέμα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.

Ειλικρινώς, θεωρώ ότι είναι πια βασική προϋπόθεση από τη στιγμή που έχουμε τη δυνατότητα μέσα από τη δημόσια δαπάνη του ΕΣΠΑ να χρηματοδοτούμε με φθηνό χρήμα τις επιχειρήσεις, αλλά πάντα με τη λογική της μόχλευσης των τραπεζών, επιβάλλεται αυτή τη στιγμή άμεσα να προχωρήσουμε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στη χρηματοδότηση της χώρας. Οδηγούμεθα σε έναν πνιγμό, σε μια ασφυξία χρηματοοικονομική, η οποία οδηγεί σε θάνατο υγιέστατες επιχειρήσεις. Το ίδιο συμβαίνει με το ΕΤΕΑΝ, το ίδιο συμβαίνει με μια σειρά προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια καλή μηχανή αναζωογόνησης των πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων τώρα που έχουν ανάγκη από τη χρηματοδοτική στήριξη.

Τέλος, επειδή έρχεται και ξανάρχεται η κουβέντα γύρω από τις ιδιωτικοποιήσεις και ακούω κάποιους συναδέλφους να αναφέρονται σε πολύ συγκεκριμένους οργανισμούς, θεωρώ ότι πρέπει να το κλείσουμε αυτό και να είμαστε πολύ καθαροί απέναντι στον ελληνικό λαό».

(τα κύρια σημεία της ομιλίας απόψεων και κριτικής του βουλευτή, πρώην υπουργού και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοίδη για θέματα ανάπτυξης και επενδύσεων αλλά και της επικαιρότητας. Με αφετηρία νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline