Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:40:30

Τέλος εποχής για το διαστημικό σκάφος Messenger

Πρόκειται για το διαστημόπλοιο, το οποίο συνέβαλε τα μέγιστα στην χαρτογράφηση, για πρώτη φορά, ολόκληρης της επιφάνειας του πλανήτη Ερμή. Με πρόσκρουση στον πλανήτη Ερμή, χωρίς καύσιμα και άλλες επιλογές, ολοκλήρωσε το βράδυ της Πέμπτης (30/04) το Messenger την 11ετή περιπέτεια του στο διάστημα.

Οι μηχανικοί της NASA υπολόγισαν ότι το διαστημικό σκάφος, που είχε μέγεθος αυτοκινήτου και κινούνταν με ταχύτητα 3,91 χλμ/δευτερόλεπτο, προσέκρουσε στην επιφάνεια του Ερμή, προκαλώντας κρατήρα βάθους 16 μέτρων και διαλύθηκε.

"Παρακολουθήσαμε το σήμα του Messenger για άλλα 20 λεπτά. Στο διάστημα αυτό ήταν περίεργο για μας να σκεφτούμε ότι είχε ήδη συντριβεί. Δεν μπορούσαμε να το επιβεβαιώσουμε αμέσως λόγω της τεράστιας απόστασης του Ερμή από τη Γη" δήλωσε ερευνητής του προγράμματος. "Είναι πραγματικό λυπηρό, επειδή το Messenger είχε μια υπέροχη αποστολή. Ήταν μια συναρπαστική στιγμή αλλά και πολύ οδυνηρή", πρόσθεσε ένας άλλος.

Το συγκεκριμένο διαστημικό σκάφος αποτέλεσε τα μάτια των επιστημόνων κατά την τετραετή παρατήρηση του Ερμή, κατά την οποία χαρτογραφήθηκε για πρώτη φορά ολόκληρη η επιφάνεια του πλανήτη. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα αποχαιρετιστήριο βίντεο με εικόνες από την εν λόγω αποστολή, το οποίο συνοδευόταν από το εξής κείμενο:

"Η αποστολή ανακάλυψε μια επιφάνεια πλούσια σε χημικά, συμπεριλαμβανομένων πτητικών ενώσεων. Ανίχνευσε ένα αλλόκοτα έκκεντρο μαγνητικό πεδίο. Φωτογράφισε παράξενες "κοιλότητες" των οποίων το υλικό μοιάζει να έχει εξαερωθεί στο διάστημα κάτω από τον καυτό Ήλιο. Χαρτογράφησε αχανείς ηφαιστειακές αποθέσεις, διαπίστωσε ότι η ακτίνα του πλανήτη έχει συρρικνωθεί έως και κατά 7 χιλιόμετρα, και, όλως περιέργως, εντόπισε αποθέσεις πάγου στα βάθη πολικών κρατήρων όπου ο ήλιος δεν λάμπει ποτέ".

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline