Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:25:15

Ο Στίβεν Χόκινγκ ξεκίνησε «σαφάρι» για εξωγήινους

Η αναζήτηση άλλων ειδών ζωής, μακριά από τον πλανήτη μας, απασχολεί ένα τεράστιο μερίδιο των ανθρώπων. Πολλοί, επιστήμονες και μη, έχουν αφιερωθεί στην εξερεύνηση του διαστήματος, με στόχο να βρουν έναν πολιτισμό πέραν του ανθρώπινου.

Πλέον ανάμεσα τους θα βρίσκεται και ο Stephen Hawking. Σε συνεργασία με τον Ρώσο μεγιστάνα Yuri Milner, ο οποίος προσφέρει 100 εκατομμύρια από την περιουσία του για να ενισχύσει τις έρευνες, ο πασίγνωστος Βρετανός φυσικός θα προσπαθήσει να ανακαλύψει αυτό που εδώ και πολλά χρόνια, παρά τις πολλές προσπάθειες, δεν έχει βρεθεί.

Μετά από μια τεράστια καριέρα ως θεωρητικός φυσικός, αλλά και ως επιστημονικός συγγραφέας, στα 73 του ο Hawking φαίνεται πως κάνει στροφή 180 μοιρών. Πλέον το ερευνητικό του αντικείμενο δεν θα είναι ούτε η θεωρητική φυσική, ούτε η κοσμολογία. Από την θεωρία, περνάει στην...πράξη και στην αναζήτηση εξωγήινων μορφών ζωής.

«We are alive. We are intelligent. We must know» ήταν το σύνθημα που έδωσε μέσω της ηλεκτρονικής του φωνής κατά την διάρκεια της ανακοίνωσης του νέου προγράμματος Breakthrough Initiative. Ο οργανισμός που ιδρύθηκε στο Λονδίνο και χρηματοδοτήθηκε στο από τον Yuri Milner, είναι με διαφορά η πιο μεγάλη προσπάθεια εύρεσης εξωγήινων πολιτισμών.

«Κάποτε ήταν ένα όνειρο. Τώρα είναι ένα πραγματικό επιστημονικό εγχείρημα. Μέσα στον 21ο αιώνα θα μάθουμε αν υπάρχει ζωή μέσα στον γαλαξία μας» δήλωσε ο Ρώσος τεχνολογικός επενδυτής. «Πιστεύουμε πως η ζωή στον πλανήτη μας προέκυψε αυθόρμητα. Σε ένα άπειρο σύμπαν λοιπόν θα πρέπει να υπάρχουν και άλλες μορφές ζωής. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ερώτημα. Ηρθε η ώρα να δώσουμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα» είπε με την σειρά του ο Hawking.

Τα 100 εκατομμύρια του Milner είναι αρκετά για να εξοπλίσουν τους επιστήμονες με τα καταλληλότερα εφόδια. Σε αυτά περιλαμβάνεται ένα σύστημα με την ικανότητα να ανιχνεύει ήχους και να αναλύει τεράστιες ποσότητες ραδιοκυμάτων που θα μπορούν να αποτελέσουν ένδειξη κάποιας εξωγήινης ύπαρξης.
Το Breakthrough Initiative θα συνεργάζεται επίσης με δύο από τα πιο σύγχρονα τηλεσκόπια. Το Green Bank Telescope των Η.Π.Α και το Parkes Telescope της Αυστραλίας, τα οποία θα ψάχνουν συνεχώς για εξωγήινες ενδείξεις.

Πρόκειται για ένα πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα εξερεύνησης, το οποίο πέραν από τα απαραίτητα τεχνολογικά εφόδια, έχει για οργανωτή έναν άνθρωπο ικανό να κάνει την διαφορά σε επιστημονικό επίπεδο. Οι επιστήμονες αισιοδοξούν πως μέσα στα επόμενα χρόνια θα υπάρξει επιτέλους απάντηση στο ερώτημα της εξωγήινης ζωής και ο Stephen Hawking είναι ο άνθρωπος που θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline