Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:24:56

Νέα αναζήτηση για το σωματίδιο του Θεού

Η χειμέρια νάρκη του τελείωσε και ξαναγυρνάει στη δράση με πολλές βελτιώσεις.Ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN) είναι πλέον έτοιμος να λειτουργήσει ξανά μετά τη χειμερινή διακοπή για την καθιερωμένη συντήρησή του.

Οι πρώτες δοκιμές τροφοδοσίας του επιταχυντή έγιναν μεταξύ 4-18 Μαρτίου και η πρώτη δέσμη σωματιδίων αναμένεται προς το τέλος του μήνα ή και αμέσως μετά το Καθολικό Πάσχα, αυτή την Κυριακή.

Η χειμερία νάρκη του επιταχυντή άρχισε στις 14 Δεκεμβρίου και στο διάστημα των περίπου 11 εβδομάδων που μεσολάβησαν, αντικαταστάθηκαν ορισμένα συστήματα προστασίας όπως οι λεγόμενοι απορροφητές δεσμών, καθώς και 18 μαγνήτες του Υπερσυγχρότρου Πρωτονίων.

Επίσης, έγιναν επεμβάσεις σε διάφορα σημεία του κρυογενικού συστήματος ψύξης για να διορθωθούν κάποιες διαρροές και απομακρύνθηκαν χιλιάδες άχρηστα καλώδια. Παράλληλα, οι πειραματικοί φυσικοί και οι τεχνικοί στους ανιχνευτές CMS και ATLAS του επιταχυντή έκαναν τις δικές τους εργασίες συντήρησης.

Ο δεύτερος γύρος λειτουργίας (Run 2) του επιταχυντή άρχισε πέρυσι, επιτυγχάνοντας συγκρούσεις πρωτονίων με ενέργεια-ρεκόρ 13 TeV (τρισεκατομμυρίων ηλεκτρονιοβόλτ).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline