Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  01:22:06

Επαναστατική ζυγαριά πρόληψης από την παχυσαρκία Κύριο

Ένα καινοτόμο εργαλείο για την πρόληψη της παχυσαρκίας αποτελεί η νέα ζυγαριά "mandometer", η οποία, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τάσου Ντελόπουλου, μετρά το βάρος της τροφής, το ρυθμό και το χρόνο πρόσληψής της  που καταναλώνεται από το χρήστη κατά τη διάρκεια του γεύματός του.

Επιστημονικές έρευνες στην Ελλάδα και σε άλλες τέσσερις χώρες της Ευρώπης αναφέρουν ότι διατροφικές διαταραχές, όπως η παχυσαρκία, έχουν ως αιτία την απώλεια αίσθησης του κορεμού, πράγμα το οποίο έχει ως συνέπεια να εξακολουθεί κανείς να τρώει, χωρίς να περιορίζει σταδιακά το ρυθμό, όπως είθισται να συμβαίνει.

Με σκοπό λοιπόν την αλλαγή αυτής της συμπεριφοράς που ενοχοποιείται για την παχυσαρκία, γίνεται θεραπευτική παρέμβαση στην κλινική Mando της Στοκχόλμης, όπου καλείται κάποιος να καταναλώσει ένα κύριο γεύμα. Ταυτοχρόνως, λαμβάνονται οι πληροφορίες μέσω του mandometer και με βάση αυτές, ειδικοί επιστήμονες καθοδηγούν τον συμμετέχοντα στη διαδικασία με οδηγίες για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο καταναλώνει τις τροφές που λαμβάνει καθημερινά. Η διαδικασία αυτή διαρκεί δύο με τρεις μήνες μέχρι να επιτευχθεί η αλλαγή, ενώ παράλληλα υπάρχει καθοδήγηση για τη σωστή άσκηση και την επίτευξη ενός κατάλληλου ρυθμού φυσικής δραστηριότητας.

Σε ένα επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον κ. Ντελόπουλο, η διαδικασία αυτή φιλοδοξεί να «ξεφύγει» από την κλινική πρακτική και να προσαρμοστεί στην καθημερινότητα των χρηστών. Στο πλαίσιο αυτό, αντικείμενο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος «Splendid» ήταν η τεχνική επιβεβαίωση μιας πρακτικής στην οποία πλέον, εκτός από την ζυγαριά mandometer συμμετέχουν αισθητήρες μάσησης που προσαρμόζονται στο αυτί ή φορετά στη ζώνη και καταγράφουν τη φυσική δραστηριότητα. Παράλληλα, όπως σημειώνει ο αν. καθηγητής του ΑΠΘ, στα smartphones: «γίνεται μια αυτόματη καταγραφή δεδομένων, τα οποία αναλύονται μέσω ειδικών αλγορίθμων που έχουν αναπτυχθεί προκειμένου, χωρίς να απαιτείται η παρουσία κάποιου ειδικού επιστήμονα, ο χρήστης να βλέπει στην οθόνη του κινητού του το λανθασμένο πρότυπο διατροφής και το φυσιολογικό που του προτείνεται να υιοθετήσει». Εν συνεχεία, προσθέτει μάλιστα, ότι: «η τεχνική επιβεβαίωση λειτουργίας των συσκευών είναι πολύ ικανοποιητική και η δυνατότητα αναγνώρισης της προβληματικής συμπεριφοράς μπορεί άμεσα να εφαρμοστεί σε σχολεία». 

Ήδη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει υποβληθεί σχετική πρόταση στο πρόγραμμα ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας «Ελλάδα - ΠΓΔΜ 2014-2020», η οποία, αν εγκριθεί, θα μετράται η συμπεριφορά πρόσληψης φαγητού σε μαθητές συγκεκριμένων σχολικών μονάδων και, αφού διαπιστωθεί η εμφάνιση προτύπου συμπεριφοράς που ενδεχομένως σχετίζεται με την παχυσαρκία, η μέτρηση θα συνεχίζεται για μία εβδομάδα παράλληλα με την ανάλυση του επιπέδου της φυσικής τους δραστηριότητας με βραχιολάκια - επιταχυνσιόμετρα. Ακολούθως, τα αποτελέσματα θα αναλύονται με αυτόματο τρόπο μέσω μιας web εφαρμογής του ΑΠΘ στην οποία θα έχει κανείς πρόσβαση από το κινητό τηλέφωνο και θα προτείνονται ενδεικτικοί τρόποι αλλαγής της διατροφικής συμπεριφοράς και των συνηθειών των παιδιών.

Είναι φανερό ότι η ανάλυση των δεδομένων που θα συλλέγονται σχετικά με τη διατροφική συμπεριφορά, τη φυσική δραστηριότητα αλλά και τους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν τις συμπεριφορές αυτές, θα δώσουν έγκυρη και πολύτιμη  πληροφορηση στις Αρχές δημόσιας υγείας σχετικά με τα κύρια αίτια της παχυσαρκίας κι έτσι θα είναι σε θέση να την καταπολεμήσουν λαμβάνοντας στοχευμένα και κατάλληλα πλεον μέτρα για το μέλλον.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline