Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  13:50:34

Κατά 70% μείωσαν οι Έλληνες τις δαπάνες τους για ταξίδια και τουρισμό

Συνεχής η υποβάθμιση μας από το 2008. Κατά 70% μείωσαν οι Έλληνες τις δαπάνες τους για ταξίδια και τουρισμό. Έγιναν τύποι περίκλειστοι... Τα ίδια και για τον εσωτερικό τουρισμό το 2016.

Με συνέπεια ως συνολικό κοινωνικό φαινόμενο την εθνική εσωστρέφεια και τον επαρχιωτισμό. Λιγότερα ταξίδια, λιγότεροι ορίζοντες για τις ελληνικές οικογένειες.

Η κρίση είχε και συνεχίζει να έχει άμεση αντανάκλαση στον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού αλλά και στην κοινωνική ψυχολογία των Ελλήνων.. Μπορεί φέτος να υπήρξε νέο ρεκόρ αφίξεων από ξένους, ωστόσο αντίστροφη πορεία ακολουθεί η διάθεση των Ελλήνων για ταξίδια και τουρισμό.

Αυτό δείχνουν στοιχεία που περιλαμβάνονται στην τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για τις εξελίξεις στον τουρισμό και στα ελληνικά ξενοδοχεία που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Αναλυτικά, τα ταξίδια των Ελλήνων το 2013 στο εσωτερικό της χώρας κατέγραψαν μείωση 52,3% σε σχέση με τα αντίστοιχα ταξίδια το 2008, ενώ για την ίδια περίοδο τα ταξίδια στο εξωτερικό κατέγραψαν ακόμη μεγαλύτερη μείωση ύψους 56,5%. Συνολικά, το 2013 οι Ελληνες πραγματοποίησαν 3,3 εκατ. ταξίδια, με περισσότερες από 4 διανυκτερεύσεις στο εσωτερικό της χώρας και 479.800 ταξίδια στο εξωτερικό.

Ακόμα ένα στοιχείο που δείχνει τις αρνητικές επιδράσεις της οικονομικής κρίσης στις επιλογές των Ελλήνων για διακοπές είναι η μεγάλη μείωση των διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό (-53,6% και - 58,1% αντίστοιχα). Επίσης, η τουριστική δαπάνη για ταξίδια μειώθηκε κατά 68,8% το 2013 σε σχέση με το 2008, ενώ η μείωση της δαπάνης για τα αντίστοιχα ταξίδια στο εξωτερικό μειώθηκε κατά 72,6%.
Σε άλλο κεφάλαιο της μελέτης προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα για τις επιδόσεις των ξενοδοχείων που εντάσσονται ή δεν εντάσσονται σε ξενοδοχειακές αλυσίδες. Για το έτος 2013, το μέσο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο στις μονάδες που ανήκουν σε ξενοδοχειακή αλυσίδα έφθασε σε 21.222 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος στις μονάδες που δεν ανήκουν σε αλυσίδα έφθασε σε 14.546 ευρώ.

Επίσης, τον Αύγουστο του 2014 η μέση τιμή του δωματίου στις μονάδες που ανήκουν σε ξενοδοχειακή αλυσίδα έφθασε σε 154,72 ευρώ έναντι 115,7 ευρώ στις μονάδες που δεν ανήκουν σε αλυσίδα. Πάντως, ο ελληνικός τουρισμός εμφάνισε ισχυρές αντοχές στο μέτωπο της απασχόλησης λόγω της αύξησης του εισερχόμενου τουρισμού. Έτσι, ενώ από το 2008 έως το 2014 χάθηκαν, περίπου, 950.000 θέσεις εργασίας στη χώρα, στον κλάδο καταλυμάτων και εστίασης χάθηκαν 24.600 θέσεις που αντιστοιχεί σε μείωση της απασχόλησης κατά 7,6%.

Το ποσοστό αυτό είναι το μικρότερο ποσοστό μείωσης της απασχόλησης μεταξύ των τομέων της οικονομίας, γεγονός που υποδεικνύει ότι παρά τη συνεχιζόμενη κρίση και την αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας ο τουριστικός κλάδος παρουσιάζει την υψηλότερη ανθεκτικότητα στη συγκράτηση των θέσεων απασχόλησης. Σε ό,τι αφορά μόνο το 2014 η απασχόληση στον κλάδο καταλυμάτων και εστίασης αυξήθηκε κατά 10,1% σε σχέση με το 2013, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό αύξησης απ' όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Να σημειωθεί ότι το 50% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων τον Μάιο του 2014 και το 44% τον Αύγουστο απασχολούσαν λιγότερους από 5 εργαζόμενους. Μόνο το 6% των ελληνικών ξενοδοχείων απασχολούσαν στην περίοδο αιχμής του Αυγούστου πάνω από 100 εργαζόμενους. Ο μέσος αριθμός απασχολουμένων ανά επιχείρηση στον τουριστικό κλάδο στην Ευρώπη πλησιάζει τα 3,5 άτομα, τη στιγμή που στα ελληνικά ξενοδοχεία τον μήνα Αύγουστο απασχολούνται κατά μέσο όρο 13 άτομα ανά μονάδα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline