Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  17:41:21

Σ. Αραβία, χειραφέτηση με το σταγονόμετρο

Αν και για πρώτη φορά οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία θα ψηφίσουν και θα θέσoυν υποψηφιότητα για δημόσια αξιώματα, υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια για την πολιτική χειραφέτησή τους.

Σε μια κοινωνία όπου το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες εξακολουθεί να είναι μια «νέα ιδέα», για πολλές νεότερες γυναίκες, ειδικά εκείνες που έχουν μορφωθεί στη Δύση, το όνειρο είναι να φτιάξουν μια ζωή κάπου αλλού

Τον Δεκέμβριο οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία θα θέσoυν υποψηφιότητα για δημόσια αξιώματα και θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Στη θεωρία αυτό θα πρέπει να συνυπολογίζεται στα θετικά για τη χειραφέτηση των γυναικών σε αυτή την υπερσυντηρητική χώρα, αλλά η πραγματικότητα είναι πιο διφορούμενη.

Η Νασίμα αλ Σαντάχ, εξέχουσα υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ηγέτις του κινήματος για να επιτραπεί στις γυναίκες να οδηγούν, έχει καταθέσει την υποψηφιότητά της για μια έδρα σε δημοτικό συμβούλιο (το μόνο αξίωμα για το οποίο μπορούν να είναι υποψήφιες οι γυναίκες) και έχει συστήσει μια επιτροπή που κάνει εκστρατεία και εργαστήρια για να ενθαρρύνει και άλλες γυναίκες να συμμετάσχουν.
Μέχρι στιγμής όμως από τις 4,5 εκατομμύρια γυναίκες ψηφοφόρους μόνο 132.000 έχουν εγγραφεί σε εκλογικούς καταλόγους και περίπου 1.000 γυναίκες θα κατέβουν ως υποψήφιες, σε σύγκριση με 6.428 άνδρες.

«Είναι ένα συμβολικό βήμα προς την πλήρη πολιτική χειραφέτηση των γυναικών»παραδέχθηκε η δρ Χατούν Αλφάσι, καθηγήτρια πανεπιστημίου και αγωνίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών από τη Ριάντ. Παρά ταύτα είναι ενθαρρυντικό ότι «πολλές γυναίκες είναι πρόθυμες να σπάσουν πολλά ταμπού» και να αντισταθούν στις απειλές εναντίον τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους Σαουδάραβες που πιστεύουν οι γυναίκες δεν έχουν θέση στην πολιτική.

Αλλά πολλές γυναίκες που γνώρισα στη Σαουδική Αραβία, οι περισσότερες μορφωμένες και κάτω των 50 ετών, μου είπαν ότι δεν θα ψηφίσουν. Μια επιχειρηματίας δούλευε στο Παρίσι και δεν μπόρεσε να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Ακόμη και μια γνωστή προσωπικότητα των ΜΜΕ και ακτιβίστρια, η Μουνχά Αμπού Σουλεϊμάν, δεν θα ψηφίσει. Ηταν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της περιόδου εγγραφής και ήταν αδύνατον να συγκεντρώσει τα έγγραφα από μακριά.

Απαγορεύεται στις υποψήφιες η επαφή με άνδρες ψηφοφόρους

Υπάρχουν πολλά εμπόδια στη συμμετοχή των γυναικών. Κατ' αρχάς τα δημοτικά συμβούλια, τα οποία εγκρίνουν τους προϋπολογισμούς και επιβλέπουν τα έργα αστικής ανάπτυξης, δεν έχουν πραγματική εξουσία, γεγονός που καθιστά την ψηφοφορία λιγότερο ουσιαστική.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline