Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  10:23:26

Ανησυχητικά φαινόμενα στον τουρισμό, ιδιαίτερα σε Λέσβο, Κω και άλλα νησιά του Αιγαίου. Και στην Αθήνα. Γενικά, πτώση στις αφίξεις τουριστών μετά το σερί ανόδου επί 2,5 χρόνια. Ανησυχίες για το 2016. Κύριο

Κύρια αιτία θεωρείται η αρνητική δημοσιότητα σε παγκόσμια κλίμακα από τα μεταναστευτικό. Οι θλιβερές εικόνες των τελευταίων μηνών με τα καραβάνια των απελπισμένων φυγάδων και λαθρομεταναστών.

Eσπασε τον προηγούμενο μήνα το σερί των 29 συνεχών αυξήσεων ανά μήνα που βίωσε ο ελληνικός τουρισμός σε ό,τι αφορά τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάσθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.Δεν είναι το μόνο ανησυχητικό φαινόμενο.

Ειδικότερα, ο αριθμός των διεθνών αφίξεων τουριστών στα κυριότερα αεροδρόμια για τον Οκτώβριο παρουσίασε πτώση κατά 1,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2014. Μάλιστα, αν δεν υπολογισθούν τα μεγέθη της Αθήνας, η πτώση στην περιφέρεια διευρύνεται ακόμη περισσότερο φθάνοντας σε ποσοστό 4,1%.

Βάσει των στοιχείων του ΣΕΤΕ τελευταία φορά που είχε σημειωθεί πτώση σε μηνιαία βάση των διεθνών αφίξεων ήταν τον Απρίλιο του 2013. Η πτώση, η οποία έρχεται έπειτα από 2,5 χρόνια συνεχούς ανόδου, οδήγησε τον ΣΕΤΕ στην αναφορά περί αναγκαιότητας «να επιταχυνθεί η καλή συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και του υπουργείου Τουρισμού ώστε να υλοποιηθεί πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου η δέσμη των μέτρων θωράκισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος που έχει προτείνει ο Σύνδεσμος». Τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των νησιωτικών προορισμών της χώρας εξαιτίας των υψηλών μεταναστευτικών ροών είχαν η Λέσβος σε ποσοστό 38,4% και η Κως σε ποσοστό 19,2%. Με πολλές ακυρώσεις επίσης σε γειτονικά νησιά αλλά μικρότερες. Φαινόμενα, που θεωρούνται ως καμπανάκι προειδοποιήσεων έως το επόμενο καλοκαίρι.

-Επίσης, η Αθήνα έπειτα από τις διαδοχικές διψήφιες αυξήσεις των τελευταίων 2 ετών περιορίστηκε το προηγούμενο μήνα σε αύξηση της τάξης του 5,4%.

-Εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 42% παρουσίασαν οι αφίξεις στη Σαντορίνη, στην οποία όλους τους μήνες του έτους ο ρυθμός των αυξήσεων εμφάνισε διψήφια ποσοστά ανόδου. Είναι από νησιά του Αιγαίου, που δεν επλήγησαν από τα κύματα των προσφύγων και λαθρομεταναστών, που πρόσφεραν παγκοσμίως δυσάρεστες εικόνες, διαβίωσης και δοκιμασίας, στους επισκέπτες τους τουρίστες και πιθανόν να πληγούν τουριστικά τους επόμενους μήνες, εάν η όλη κατάσταση των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων κάθε μήνα συνεχισθεί. Ανάλογη πτώση του τουριστικού τους ρεύματος τον τελευταίο καιρό, μετά την αρνητική δημοσιότητα με τα δράματα των Σύρων και άλλων προσφύγων, φέρονται να δοκιμάζουν και τα αντίστοιχα μικρασιατικά παράλια.(χωρίς λχ.τη Ρόδο, τη Χίο και τις απέναντι τουρκικές παραλίες και επιχειρήσεις)

-Για το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τουριστών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αγγίζοντας τα 15 εκατομμύρια.

Την υψηλότερη αύξηση σε ποσοστό 23,6% εμφάνισαν οι αφίξεις τουριστών στην Αθήνα, ξεπερνώντας τα 3,7 εκατομμύρια. Χωρίς τον υπολογισμό των μεγεθών της Αθήνας, η αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων για το δεκάμηνο περιορίζεται σε ποσοστό μόλις 0,8%. Την υψηλότερη αύξηση σε ποσοστό 17,7% μεταξύ των περιφερειακών προορισμών για το δεκάμηνο πέτυχε η Σαντορίνη φθάνοντας τις 365.037 αφίξεις.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία και συνυπολογίζοντας τις αφίξεις και με τα άλλα μεταφορικά μέσα, ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι για το σύνολο του έτους ο αριθμός των ξένων τουριστών από το εξωτερικό θα φθάσει τελικά τα 26 εκατομμύρια. Επίσης, επικαλούμενος πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνει ότι ο τομέας του τουρισμού έχει αυξήσει κατά την τελευταία πενταετία τα έσοδά του κατά 45%, προσθέτοντας 6 μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας και συμβάλλοντας τόσο στην απασχόληση όσο και στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών. Ωστόσο, διατυπώνονται ήδη ανησυχίες για το άμεσο μέλλον στους τουρίστες του 2016. Αιτία τα φαινόμενα φρεναρίσματος ή και πτώσης κατά τους τελευταίους μήνες σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline