Τρίτη 16 Απριλίου 2024  17:07:45

Παραλήρημα λογοκρισίας στην Κίνα

Οι νέοι κανονισμοί που εξέδωσαν οι Κινέζοι λογοκριτές, απαγορεύουν κάθε σκηνή που απεικονίζει ομοφυλοφιλία, εξωσυζυγικές σχέσεις, one night stand και σχέσεις με ανηλίκους, ως εικόνες που «υπερβάλλουν στην απεικόνιση της σκοτεινής πλευράς της κοινωνίας».

Με απόφαση της Κινεζικής κυβέρνησης, απαγορεύεται πλέον κάθε απεικόνιση ομοφυλόφιλων σε τηλεοπτικές εκπομπές και προγράμματα, σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί το «βάρβαρο, αηθες και ανθυγιεινό περιεχόμενο» της τηλεόρασης.

Εκτός αυτού οι νέοι κανονισμοί που εξέδωσαν οι Κινέζοι λογοκριτές, απαγορεύουν κάθε σκηνή που απεικονίζει ομοφυλοφιλία, εξωσυζυγικές σχέσεις, one night stand και σχέσεις με ανηλίκους, ως εικόνες που «υπερβάλλουν στην απεικόνιση της σκοτεινής πλευράς της κοινωνίας».

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Κίνας, απαγόρευσε την προβολή ενός δημοφιλούς σήριαλ (Addicted), στο οποίο παρουσιάζεται οι σχέση δυο ομοφυλόφιλων. Μάλιστα η απαγόρευση δεν ήρθε στην τηλεόραση αλλά, αποκλείστηκε κάθε ιστοσελίδα που μετέδειδε τη σειρά σε stream, προκαλώντας κατακραυγή ανάμεσα στα εκατομμύρια των θαυμαστών.

Τα όρια που θέτει η κυβέρνηση δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά. Κάπνισμα, ποτό, μοιχεία, προκλητικό ντύσιμο, ακόμα και η μετενσάρκωση είναι «πηγές του κακού», σύμφωνα με την επιτροπή λογοκρισίας της Κίνας, που κοντεύει να πιάσει επίπεδα Ιεράς Εξέτασης.

Βέβαια, για να λέγεται και «του στραβού το δίκιο», το γεγονός ότι τα θέματα τίθενται υπό συζήτηση, έστω και με αυτό τον τρόπο, θα πρέπει να θεωρείται εξέλιξη για μια χώρα, που είναι νούμερο ένα στις εκτελέσεις παγκοσμίως, αλλά και μιας χώρας που μέχρι το 1997, η ομοφυλοφιλία θεωρούνταν ακόμα έγκλημα, ενώ αφαιρέθηκε από τη λίστα των ψυχολογικών παθήσεων μόλις το 2001.

Η κυβέρνηση του Ζι Ζινπίνγκ «κατέβασε» την κινεζικής σειρά «η αυτοκράτειρα της Κίνας», για το γεγονός ότι φαινόταν περισσότερο μπούστο από το επιτρεπτό. Τελικά το σήριαλ συνεχίστηκε όταν "ντύθηκε" το μπούστο της πρωταγωνίστριας. 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline